Skocz do zawartości

Czy ta taśma się nadaje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, że tak. Jest bardzo wytrzymała na różne uderzenia. Mamy na modelarni wiele modeli ze skrzydłami z pianek oklejone właśnie tą taśmą i wytrzymują różne krety i spotkania z drzewami. Jest onapopularna w Ameryce pod nazwą "Duct Tape".

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Mam kolejne pytanie, co obkleić najlepiej w modelu Pioneer 1400? Nie chciałbym obklejać całego modelu tylko jakieś krytyczne miejsca jak dziub i krawędzie skrzydeł, co jeszcze warto okleić??

Opublikowano

Warto okleić to co pisałeś czyli dziób i Natarcie(!) skrzydeł.Zwróć uwagę na końcówki skrzydeł. Oprócz tego warto też zabezpieczyć serwa w skrzydłach i kable od nich.

Opublikowano

I na samym końcu patrz jak silnik nie będzie sobie radził z uciągnięciem modelu o takiej wadze...

Sugerujesz że ta taśma to zbędny ciężar samolotu? Nie raz widziałem samoloty pooklejane zwykłą taśmą skot. Myślałem by okleić tylko dziub i krawędzie natarcia skrzydeł, no ale skoro to ma wpłynąć na właściwości lotne.....

Opublikowano

Owszem, jest to zbędny ciężar dla modelu... O ile się nie mylę to w tym wszystkim chodzi właśnie też o ograniczenie wagi do minimum, ale jeżeli komuś przeszkadza naprawić potem jakiś uszczerbek to proszę bardzo, pooklejajcie samolot taśmami.

Opublikowano

I na samym końcu patrz jak silnik nie będzie sobie radził z uciągnięciem modelu o takiej wadze...

Dlatego kolega tomyy29 pytał się o newralgiczne miejsca tego modelu. Pozatym nieprzesadzajmy, kilka pasków taśmy nie waży tonę.
Opublikowano

Jak najbardziej polecam taśmę na krawędź natarcia i na dziób - dzisiaj latałem na trochę wyższych trawach i rzeczywiście te miejsca zostały troszkę poszarpane - lepiej zakleić i mieć spokój, ja proponuję taśmę, wygląda bardziej estetycznie niż duct.

Kolego Skraf, kolejny raz się udzielasz i na dodatek nie masz pojęcia o czym piszesz, zastanów się kolejnym razem dwa razy zanim coś napiszesz - kilka dodatkowych gramów Pionierowi na pewno nie zaszkodzi, te modele mają dużą rozpiętość i latają całkiem sprawnie nawet z osprzętem fpv - potrafią ważyć ponad kilogram i latać całkiem sprawnie.

Opublikowano

Też właśnie zastanawiała mnie opinia kolegi Skraf.

Tak jak wyzej pisał kolega Capo wiele razy natknąłem sie na modele pioneer`a z kamerami czy aparatami na pokładzie i dlatego pytałem o zastosowanie kilkunastu cm taśmy. Myślę jednaj że mimo opini Skraf`a, okleję model w miejscach o których wyżej napisałem.

Po oblocie wzmocnionym modelem napiszę czy zmieniły się właściwości lotne.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja wyczuwam - tak jak i moi znajomi modelarze - te nawet kilka gramów. Dla mnie jest to duża różnica... Ale jeżeli ktoś jej nie wyczuwa no to zdanie na temat kogoś takiego i czym lata jest jednoznaczne.

Opublikowano

Witam.

Po wzmocnieniu dzioba i krawędzi natarcia skrzydeł, model lata tak jak powinien, nie zauważyłem jakiejś znaczącej różnicy w jego zachowaniu.

Po dzisiejszym "spotkaniu z krzewem, taśma na skrzydle pomogła przy uderzeniu o gałąź.

Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.