Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o informacje dotyczące optymalnego napędu do tego modelu.

Dotyczczas bawiłem się głównie spalinami, a i moja kilkuletnia przerwa w modelowaniu nie ułatwia wyboru odpowiedniego napędu.

Prosiłbym o opcje typu "kasa nie gra roli", rozwiązanie optymalne i w wersji budżetowej.

Pozdrawiam

Przemo

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Nie do końca. Najpierw musisz zdecydować co chcesz od tego modelu. Można go wyposażyć w napęd 3 celkowy można w 10 celkowy. Nie ma sensu latać termiki z 10 celkowym napędem. Na 3 cele Hi będzie co innego, na 6 - co innego. Osobiście zamieniłbym kolejność - Mega, MVVS - raczej środkowa półka, Roxy, Turnigy, Keda czy podobne Himax-y - raczej dolna. A jeszcze masz Plettenbergi, Kontroniki, S-Neu, nowy Paliczka i jeszcze parę innych. W każdej z tych marek znajdziesz napęd z wszystkich tych 3 grup. Czasy jedynej, słusznej i bezdyskusyjnej decyzji dawno się skończyły. Przynajmniej w napędach !

- Jurek

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Generalnie jestem zwolennikiem markowego sprzętu modelarskiego lecz bez nadwyrężania budżetu.

Najchętniej zastosowałbym silnik firmy AXI lub Mega (może być z przekładnią) ew. MVVS.

Zależy mi na w miarę dynamicznym wznoszeniu pod kątem większym niz 45 stopni ( nie potrfię podac tego parametru w innych bardziej cywilizowanych jednostkach).

Jak pisałem wcześniej mam dość mizerną wiedzę nt. współczesnych napędów elektrycznych...

Proszę o pomoc w doborze napędu.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Model jest ciężki ! . 45 stopni wznoszenia przy 4 kg to optymistycznie 1,5 kW. I teraz zdecyduj się, czy te 1,5kW chcesz uzyskać z 3 cel zasilania czy 10.

Wydaje mi się, ze bez szaleństw 6 cel powinno wystarczyć. To da Ci jakieś 75-80A prądu. Silnik z przekładnią (lepsze, lżejsze ale droższe...) czy bez ?

Jak z przekładnią - Kira 600, Kira 650. Kira 500 będzie się z tym workiem cementu męczyć. Z trochę lepszych S-Neu 1509 lub S-Neu 1512. Ten ostatni odrobinę cięższy ale bardziej perspektywiczny. Na śmigle mniejszym niż 16" będziesz się męczył. S Neu 1512 spokojnie pozwoli Ci na 20" śmigło i jakieś 4,5 kg ciągu. Na 8 celach z tym samym śmigłem dostaniesz prawie 7kg i to będzie już fajnie ostre. Wtedy regulator Castle HV 100A bo spokojnie daje się przeciążać ponad 150A. Na 6 cel - regulator w granicach 90-100A. Z dobrych - Spin opto, Hacker ale MGM też są świetne.

Przy 8 celach zasilania będziesz miał trudności z 4 kg. Raczej 4,5.

Mam 3 kg Toxic-a na 8 celach z S-Neu 1512 i na śmigle 18,5x12 chce Cię porwać razem z modelem. Ale to jest 3kg przy zbliżonych wymiarach modelu !

Po sąsiedzku masz opis bardziej delikatnego napędu. Ale to Ty musisz się zdecydować w którą stronę chcesz pójść.

Można wymyślić najlepsze uzbrojenie a potem okaże się, że akumulatora nie włożysz przez kabinkę lub na ogon trzeba dać 100g ołowiu.

Model na stół, waga pod ręką i kombinujemy na co nas stać. Masz kawałek, przyjedź, pokażę Ci na czym można ugrzęznąć.

- Jurek

Opublikowano

Masz kawałek, przyjedź, pokażę Ci na czym można ugrzęznąć.

- Jurek

Chyba tak zrobię. Podaj proszę numer telefonu na priv to dogadamy szczegóły.

Chciałbym jeszcze zapytać jak sprawdza się napęd opisany wcześniej czyli:

Napęd Roxxy 4260/06

Regulator Turnigy Plush-80A

Kołpak Turbo,śmigło 15x8

Zasilanie: LiPol 3700ma/h 5S 30C,

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Pewnikiem zupełnie nieźle. Nie widzę powodu, dla którego miałby się zachowywać inaczej niż Turnigy 4260, przecież to są te same silniki.

- Jurek,

502 730 261

Opublikowano

Jestem laikiem w motoszybowcach ale nie daje mi spokoju rozważanie na temat wielkości zasilania. Dlaczego w modelu, który z założenia ma latać bez napędu (napęd tylko do wywindowania w górę), stosować aku, które ma umożliwić ciąg dwa razy większy od masy? Rozumiem jakąś rezerwę ale przy zwiększaniu ilości cel znacząco rośnie masa a to juz nie jest korzystne.

Opublikowano

Dlaczego w modelu, który z założenia ma latać bez napędu (napęd tylko do wywindowania w górę), stosować aku, które ma umożliwić ciąg dwa razy większy od masy?

Bo my lubimy spawarki, duże prądy i wznoszenie szybsze niż ewentualne spadanie ... adrenalina Mariusz, adrenalina ...

ps. Po co w samochodach montuje się motorki o mocy 300-500 KM jak co kilometr fotoradar ????

Opublikowano

Bo my lubimy spawarki, duże prądy i wznoszenie szybsze niż ewentualne spadanie ... adrenalina Mariusz, adrenalina ...

W końcu odkryta prawda ;) ale jeszcze lepsza radocha (adrenalina) jak ten szybowiec (moto) pędzi szybciej bez silnika. B)

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Jeżeli potrzebujesz moc - to możesz ją osiągnąć albo prądem albo napięciem. Mało który akumulator wytrzymuje sezon latania przy prądach 150-200A. Można dać 3 cele 5Ah lub 6 cel 2,5Ah. Czasami więcej wychodzi taniej. 4kg pod kątem 45 stopni Speedem 600 nie wyciągniesz, nawet jak te 4kg będzie na wklęsłym profilu. Jak te 4,5kg będzie na RG-15 lub jego podobiźnie - to oprócz ciągu statycznego potrzebujesz jeszcze prędkość .... Tak w dużym uproszczeniu.

- Jurek

Opublikowano

A ja mam taką filozofię że motoszybowiec ma być moto-szybowcem, co znaczy że silnik ma mu pozwolić się wywindować dla szybowania. I w tej fazie niekoniecznie mi potrzeba adrenaliny. Ale to rzecz gustu a o nim się nie dyskutuje :) . Fakt że nie ma to trwać wieki, ale czy to będzie 45 czy 30 stopni kąta wznoszenia nie ma dla mnie większego znaczenia. Wożenie po niebie kilogramów aku w kontekście szybowania / z pomocą Pitlaba :) :) / pozbawione jest sensu.

• Lubię to 1
Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

No i fajnie, że masz swoje zdanie ! Ale nawet szybowcem można latać w różny sposób. Na wyciągarce robisz windę a potem 4x100m z 300m ? Jest to szybowiec ? - Jest ! Tylko te 4 przeloty to kilkadziesiąt sekund i potem 1,5 min wczołgiwać się na wysokość ? Można, jasne, że można...Ale Przemo dał założenia - Xcalibur i kąt wznoszenia na silniku - 45 stopni. To starałem się mu podpowiedzieć.

Przystosowałem Toxic- a do takiego lajtowego wznoszenia - niestety, te 2300g potrzebuje (chce) 500W do zrobienia rozsądnej wysokości w 30 sekund. I nie jest to 45 stopni, stabilnie, przez cały czas wznoszenia. Jasne, można dać 300W i nastawić budzik - jak zakończy się wciągać ! Czasem udaje się start w noszeniu - wtedy czasy skracają się o połowę. Ale ile takich startów trafisz w sezonie ?

Pamiętam pierwsze loty na Jumbo 550 z przekładnią 3:1 i jogurtówce Graupnera 15x13". To był prawie orgazm i tygodniami wszystkich przekonywałem jak to zapiernicza do góry.... No cóż, uśmiecham się na samo wspomnienie i z takim samym uśmiechem czytam, jak prawie 1kg model na Kedzie i 150W robi stratosferę w 10 sekund. Sam kiedyś wędkowałem i mam kolegów, którzy wędkują nadal.

Waldek - bawi Cię inny sposób latania - O.K. ! To jest bardzo fajne ! Też tak lubię ! Tylko wtedy nie Excalibur, są inne modele do takiego latania. Nie chciałbym wywoływać kolejnej wojny - dużo nie brakowało i byłbym go kupił, nawet po przeczytaniu wielkiej dyskusji na jego temat na RCmanii. Tak mi się podobał ! Zbiegiem okoliczności miałem możliwość nim chwilę polatać. Tym razem Bozia nad mną czuwała bo byłbym niezadowolony ! Również przypadkowo miałem możliwość poobserwować Sworda w locie i przyjrzeć mu się przed uzbrajaniem. Może to za mało - ale pozwala na pewne uogólnienia.

- Jurek

Opublikowano

:) :) Jurku, napisałem tylko o tym że ze względu na niezależność i wygodę korzystam z napędu do startu i wznoszenia. Czyli elektryczny hol po prostu, a miała to być taka odpowiedź na post Twojego imiennika z Bielska-Białej. Co do wojowania to ja jestem bardzo pokojowo nastawiony do całego świata, a zwłaszcza do braci modelarzy :D :D.

Obiecuję po ulotnieniu przedstawić moją subiektywnie-obiektywną opinię o modelu. Mam tu na forum paru kolegów z naszej łączki którzy będą moderatorami mojego wpisu ;)

Opublikowano

Jak widać są dwie szkoły Otwocka i Falenicka każda ma swoich zwolenników jestem zwolennikiem tego spokojniejszego wznoszenia. (może kiedyś dorosnę ;) )

Zbiegiem okoliczności miałem możliwość nim chwilę polatać. Tym razem Bozia nad mną czuwała bo byłbym niezadowolony - Jurek

Jurku może byś coś więcej naskrobał co Ci brakuje w tym modelu?

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki - bardziej chodziło mi o to czy taki silnik ma sens ;) Łopatki znacznie droższe od tych standardowych rozmiarów

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.