doctoreW Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Poszukuję wpółrzędnych lub pliku z owzorowaniem tegoż profilu. Wiem, jest program Profili, ale nie warto dla jednego profilu kupować i ściągać całego programu. Może ktoś ma go w archiwach? Nie potrzebuję w formie pliku poleceń dla wycinarki CNC, bo wytnę go sobie ręcznie, tylko wpierw trzeba zrobić wzorniki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Jaka długość cięciwy i w jakim formacie pliku potrzebny Ci ten profil? Podaj te parametry wraz z mail-em na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doctoreW Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 cięciwa 20 cm, format - sam nie wiem, w kazdym razie żeby dało się wydrukować bez dodatkowych programów graficznych ( w kompiem mam Vistę). Mój mail irekwawrzon@wp.pl. Dzięki za szybką reakcję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zrobię w PDF-ie, powinieneś go mieć na mailu w ciagu kilku minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Wysłałem w JPG , coś mi się CAD rozjechał przy konwersji na PDF. JAk będzie za duża cieciwa to zmniejszysz w PAINT albo daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doctoreW Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Wielkie dzięki, doszło co powinno! Zaczynam więc projekt. Swoją drogą ciekawostka - porwałem się na modyfikację starego "Delfina" (w wersji Z) pana Schiera, korzystając z nowszych, bardziej dostępnych materiałów i technologii. Z powodu permanentnego braku czasu nie będę relacjonował postępów, ale spróbuję dokumentować pracę i ewentualnie zaprezentować efekty. Dla malkontentów - niesamowita jest spójność i konsekwencja tego modelu, lecz spróbuję zrobić to trochę prościej - w końcu mamy już włókna węglowe, miksery elektroniczne, silniki 3fazowe, lekkie akumulatory etc.. Planuję centropłat styro+skorupa balsa 1 mm z dźwigarem węglowym 2 x płaskownik 1x5 mm z przekładkami o stopniowanej wytrzymałości( laminat szklano-ekosydowy na kieszenie bagnetu, sklejka, balsa pionowo, ponownie sklejka na kieszeń bagnetu do końcówek) Zamiast klapolotek - klapy i lotki na osobnych serwach. Końcówki skrzydeł - D- konstrukcyjna, z pokryciem folią, S- styro+ balsa, bez dźwigara, ale pokrycie od wewnątrz zalaminowane szkłem/ węglem w kształcie trapezu. Kadłub z laminatu - muszę zrobić od zera (kopyto, forma - w prototypie ma optymalny kształt wytrzymałościowo, W zawodach nie będę startował, natomiast lubię dłubać w drewnie... Laminat wymyślłiem sobie taki : od zewnątrz - szkło ok. 50 g/m +/ kevlar+węgiel 170g/m/ + szkło ok. 100 g/m. Plus wzmocnienia z tkaniny rovingowej gdzie trzeba - paski 2 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Wiem, jest program Profili, ale nie warto dla jednego profilu kupować i ściągać całego programu Chyba nie trzeba kupować... http://www.profili2....eng/default.htm A może się przydać. Nawet teraz. Bo niby cięciwa 200mm ale czy będziesz robił ,,ostrą" krawędź spływu, czy może o grubości np 1 mm. a wtedy ,,teoretyczna" cięciwa będzie musiała być większa. Masz program to szybko i łatwo możesz wygenerować sobie o co potrzebujesz... Czekam na efekty projektu Delfin Powodzenia w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doctoreW Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Chyba nie trzeba kupować... http://www.profili2....eng/default.htm A może się przydać. Nawet teraz. Bo niby cięciwa 200mm ale czy będziesz robił ,,ostrą" krawędź spływu, czy może o grubości np 1 mm. a wtedy ,,teoretyczna" cięciwa będzie musiała być większa. Masz program to szybko i łatwo możesz wygenerować sobie o co potrzebujesz... Czekam na efekty projektu Delfin Powodzenia w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doctoreW Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 muszę chyba zapytać syna jak dość do ładu z internetem - sorry, ale należę do mniejszości, która używa go tylko wtedy, kiedy naprawdę musi krawędź spływu chcę zrobić "ostrą" - między balsę z "dołu" i z góry" wlaminuję tkaninę szklaną. Co sądzisz o kadłubie? Da radę? Aha, w centropłacie przewidziałem wzmocnienia w postaci zalaminowanych od wewnątrz na balsie pokryciowej (oraz pod serwami) odpowiednich kształtem formatek z tkaniny szklanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Co do kadłuba to nie mam doświadczenia w laminatach ale zdaje mi się, że w jednym z tematów na forum czytałem, że laminat szkło węgiel szkło nie jest dobrym rozwiązaniem. Mogę się mylić, więc poszukaj na forum. Edit: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/26052-wlokno-szklane/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi