szymon_ Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Sopwith Pup Postanowiłem spróbować swoich sił w Pierwszej Wojnie i wybór padł na Pup'a od Pana Marka Rokowskiego Stwierdziłem, że bez sensu pojechać na zawody i startować tylko w jednej kategorii Nowy zestaw i bardzo dobre opinie oraz wspaniała sylwetka samolotu przemówiła do mnie. Mógłbym podzielić się efektami mojej pracy w pierwotnym temacie o tym modelu - http://pfmrc.eu/inde...nowy-model-ww1/ , ale lubię zakładać swoje wątki i prowadzić pełne relacje Prace już wstępnie ruszyły, ale zdjęcia dodam dopiero pod koniec wakacji, bo jutro wyjeżdżam i wracam za prawie 2 tygodnie. Zestaw jest świetnie przygotowany i już się nie mogę doczekać oblotu Jak zwykle na początek przedstawiam planowane malowanie Jedno jaśniejsze... Albo 'Black Arrow' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Przez te kolejne wasze modele mam coraz większa ochotę "pomodelować". Ale żsię nade mną znęcacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 To weź coś też zmodeluj Dziś udało mi się jeszcze zrobić pare zdjęć z obecnego etapu. Skleiłem tylko wstępnie kadłub i wyposażyłem go w serwa. Składanie takich części to czysta przyjemność I z nałożoną maską silnika Bardzo mi się podoba kształt kadłuba. Taka rura Zdjęcia słabe bo zrobiłem je telefonem. Wszystkie aparaty są głęboko w walizkach i nie miałem do nich dostępu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Szymon niepotrzebnie dałeś tak grubą wręgę i owiewkę też trzeba odchudzić. Jeżeli tego nie zrobisz to wyjdzie Ci bardzo ciężki i nie będzie zapasu wagowego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Owiewkę na pewno odchudzę, tylko tak przyłożyłem, żeby zobaczyć jak wygląda Wręgę, masz rację dam cieńszą bo rzeczywiście jest ciężka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Wracam po przerwie Dziś uzbroiłem serwa w popychacze, skleiłem prawie do końca kadłub i zbudowałem klatkę skrzydeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zamontowałem usterzenie, silnik i przykleiłem owiewkę oraz zamontowałem pręt podwozia Na razie tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Karabin obowiązkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zdecydowałem się na to malowanie Przód już maźnięty na srebrno Teraz skrzydła. Są już zmontowane, wzmocnione i wyposażone w serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Ciąg dalszy Naniosłem podział blach, osmolenia i inne szczegóły na przód samolotu. Jak widać na schemacie malowania, przy kokpicie pilota jest czyste, drewniane poszycie. Dostałem od mamy katalog z podłogami i znalazłem tam idealnie pasujący arkusz do mojego pup'a. Wyciąłem odpowiednie kształty i przykleiłem na cienkiej warstwie Uhu por'a do kadłuba. Żeby było bardziej naturalnie, wybrudziłem trochę i przetarłem Na koniec pomalowałem jeszcze ster kierunku. A tak w całości I jeszcze mały dodatek. Nie chciałem, żeby pup harował ogonem po ziemi. Dorobiłem 'płozę' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 wychodzi piekna maszyna z przyjemnościa patrzę jak się rozwijasz jako modelarz Szymek masz "1szą-cięższą" wersję zestawu: zmień podwozie na lutowane z drutu 1,5mm bo wychodzi duzo lżej choć nie jest takie "niezniszczalne" napisz do meni na priv - podesle Ci rysunki i fotki jak to jest zrobione u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Dziękuję, schematy doszły Rzeczywiście mam inną wersję zestawu. Stare podwozie już wywaliłem i wkrótce zamontuję nowe Dobra, malujemy dalej. Cały kadłub gotowy Myślę, że jest ok. Niedługo zamontuję podwozie, skrzydła i można oblatywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Nie mam na razie farb na skrzydła, więc kombinuję dalej. Nie mogłem wyobrazić sobie samolotu WWI bez pilota Epp'powy pilot siedzi już za sterami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 hehe przypudruj mu trochę gębę na czerwono/różowo bo wygląda jakby był z krajju kwitnącej wiśni no i może jakieś gogle z drucika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Hehe, rzeczywiście wyszedł trochę Japaneese Zmieniłem mu trochę karnację i dorobiłem gogle. Dobry pomysł, teraz może trochę bardziej wygląda na Brytyjczyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 pięknie! Szymek wrzuć sobie wszystko co masz na wagę i zobacz ile Ci jeszce zostało marginesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 hehe gogle pierwsza klasa... czekam aż wystrugasz szalik z EPP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Pilot na 100% wzorowany na: Ps.: Swoją drogą to zawsze mnie frapowało - modelarze, którzy są w stanie pięknie odwzorować samolot, na ogół zwyczajnie nie radzą sobie w najmniejszym stopniu z odwzorowaniem pilota i wychodzi jakiś groteskowy koszmarek (z resztą to samo dotyczy znacznej części gotowych figurek). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 zawsze mnie frapowało - modelarze, którzy są w stanie pięknie odwzorować samolot, na ogół zwyczajnie nie radzą sobie w najmniejszym stopniu z odwzorowaniem pilota i wychodzi jakiś groteskowy koszmarek (z resztą to samo dotyczy znacznej części gotowych figurek). No ciężko jest zrobić realistycznego pilota z Epp w takiej skali To jest ESA, gdzie nie jest to najważniejsze. Chciałem zrobić jakąś figurkę, by pup nie latał pusty. Gdyby pilot był większy to użyłbym innego materiału i odwzorował lepiej. W sumie to teraz też mogłem zrobić go z czegoś innego, no ale znowu nie wygląda jakoś tragicznie Poświęciłem na niego 10 min, a uwagę skupiam na konstrukcji modelu Z drugiej strony mógłbym zrezygnować z paru drobiazgów w samolocie i tez byłoby dobrze. Po kilku walkach i tak to już takie piękne nie jest A co do gotowych figurek to myślę, że celowo są takie, bo niektórzy lubią wsadzać stworki i inne kreatury do swoich maszyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Ostatnio miałem mały przestój. Pup jest gotowy Szalik z Epp sobie odpuściłem, hehe Całość podchodzi wagowo pod limit, więc chyba klatkę skrzydeł zrobiż z węgli Przed chwilą zrobiłem podwozie. Wyszło lżej niż tamto i myślę, że też dużo wytrzyma Kółka założyłem tylko do zdjęcia. Nie mam na razie innych, a te są wiele za grube i za ciężkie. Można latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi