Osa Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 No i w końcu postanowiłem Go zrobić. W założeniu model ma mieć zmienną geometrię skrzydeł więc trochę potrwa zanim poleci w górę i mam nadzieję bezpiecznie sprowadzę Go na dół. Długość:970 mm Rozpiętość: 1000mm przy rozłożonym płacie, 800 mm przy płacie złożonym. Silnik 3F BM 2408 lub mocniejszy Pakiet LI-POL 1200mAh Serwa: dwa Tower Pro Mini sterolotki HS-81 MG zmiana geometrii skrzydeł. Elementy zostały wycięte na ploterze i teraz pozostaje składanie. No to dzieła: No i jego tył na razie jeszcze nie doklejałem pokryw silników bo trzeba wstawić serwa sterolotek i osie sterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 też takiego złożyłem, czekam na chwile czasu na obloty. Mój wagowo wyszedł 750g do lotu, jaką ty planujesz wagę. Jeśli moge coś doradzić to przy budowie układu do zmiennej geometrii dobrze wyszlifuj powierzchnie żeby się nie ocierały bo na miniserwie będziesz mial problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Cały mechanizm zamówiłem w Artexie. Myślę, że obejdzie się bez problemów z działaniem. No i pojawiła się kabina Szlifowanie to jest to lubię ..... no może bez przesady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek116 Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Witam ! Jestem pod wrażeniem ! Jeszcze nie widziałem modelu ze zmienną geometrią skrzydeł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 ja tylko 2 pytania: Model kupiles czy masz dostep do plotterka ? Jak rozumiem naped pchajacy (bo nie widze miejsca na tunelowy) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 a ja mam takie pytanie z czego chcesz wykonać sterowanie stero-lotek ???? chodzi mi dokładnie połączenie serwa z stero-lotką??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 3 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 ja tylko 2 pytania: Model kupiles czy masz dostep do plotterka ? Jak rozumiem naped pchajacy (bo nie widze miejsca na tunelowy) ? Model wyciąłem na ploterze mam dostep, to tnę bez opamiętania.. Napęd pchający jak najbardziej. Sterolotki-- może nie bardzo precycyjnie się wyraziłem sterowanie w układzie delta statecznikiem poziomym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Wczoraj po powrocie z działki zabrałem się za stateczniki poziome. Na działce przygotowałem sobie tulejki aluminiowe wycięte z rurki o średnicy 8mm wewnątrz około 6 mm w ilości 4 sztuk oraz pierścienie dystansowe grubości 4 mm z tejże samej rurki. Postanowiłem dać pierścienie aby stateczniki nie ocierały o kadłub. Wykonałem ich 4 sztuki ale póżniej okazało się, że wystarcza tylko dwa. Tuleki zostały wklejone w uprzednio przygotowane otwory w kadłubach jak widac są troche za długie ale nie powinno to przeszkadzać. Osie za to będą jakby łożyskowane Tak to wygląda. Wkleiłem też przygotowane mocowanie beleczki silnika i zalałem ją potem porządnie klejem. Pozostaje to wszystko jeszcze ładnie oszlifować ale to pozostawiam sobie na dzisiejszy wieczór Po zamontowaniu serw steru wysokości będę mógł wreszczie zamknąć tył kadłuba pokrywami i zająć się statecznikami pionowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 swietnie wyglada!! Czy nie powstaly duze opory na tych rurkach weglowych i tulejkach?? Cyba ze masz to jeszcze dodatkowo lozyskowne :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Stery opadają pod własnym ciężarem. Wszystko chodzi bez oporów. Też się trochę o to bałem szczególnie robiąc te tulejki takie długie ale spoko w poniedziałek powinienem dokupić brakujące serwa i do działań dalszych przystąpię.... We wtorek myślę przyjdą elementy z Artexu i prace powoli nabiorą pędu... :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomu Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Czesc Adam, ty masz zmienna geometrie w tym mysliwcu? Ostatnio widzialem jednego Niemca z prototypem na oblotach mial zmienna geometrie latac mu to nie chcialo bo zle silnik dobral do wagi wziol co mial w szufladzie a nie co powinien, ale geometria mi sie podoba. jesli sie nie myle Su 25 ma tez zmienna geometrie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek59 Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 jesli sie nie myle Su 25 ma tez zmienna geometrie. Chyba Su-25 nie ma zmiennej gometrii skrzdeł? To szturmowiec z e skrzydłem stałym. http://pl.wikipedia.org/wiki/Su-25 Z ruskich to chyba Mig 23 z "suchych" Su-17 i Su-24 miały zmienną geometrię i parę Tupolewów Tu-160 Tu-22/M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomu Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 chodzilo o Su 24. Adam podziel sie wiedza jak to jest w depronie realizowane mechanicznie. Jesli to masz oczywiscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 odsylam do tego, jest instrukcja i plany http://www.parkjets.com/f14-tomcat.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 odsylam do tego, jest instrukcja i planyhttp://www.parkjets.com/f14-tomcat.html Widzisz i wszystko jasne..... Ja jednak wybiorę zwykłe szaro-czarne malowanie choć z właśnymi akcentami. Chociaz ten czarny to niczego sobie..... A co do mechaniki to już przyszła paczka z Artexu ale leży sobie na poczcie ja za poźno wróciłem z roboty z resztą przed chwilką.. :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomu Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 tez poczytalem i znowu jestem chory i mlodsza corka pyta tato zrobimy? :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 ja już mam go zrobionego czekam na lepszą pogode aby zrobić oblot, model prezentuje się ładnie, tylko ja go nie maluje bo nie mam wprawy w lataniu więc zakładam czeste naprawy po kretowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keram Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Też kiedyś popełniłem ten model chociaż ciągle czeka na odlot http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=6261&postdays=0&postorder=asc&highlight=park+jet&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 No i MAM!!! Poleciałem na pocztę prosto z roboty żeby odebrać paczkę z Artexu. W te pędy do domu rozrywam kapoertę i oczom nie wierzę. W życiu bym tego tak nie wyciął a tu proszę: 15 minut później miałemm już podstawy sklejone ach ta laserowa dokładność.... Miałem straszną chęć skleic wszystko co jest związane z płatami ale o zgrozo zabrakło mi 5 cm rurki węglowej więc mam tylko jedną połówkę skrzydła Tak wygląda rozłożony płat (a właściwie jedna połowa) A tak złożony Reszta prac w najbliższych dniach (jak kupię rurkę i serwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 jak narazie prezentuje sie super...ale az sie prosi o naped tunelowy :wink: :devil: :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.