Skocz do zawartości

Olej do silnika benzynowego

Ryszard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zwracam się do kolegów już eksploatujących silniki benzynowe.Jaki stosować olej?Chdzi mi głównie o oleje dostępne na naszym rynku.Czy stosować olej mineralny ,czy syntetyczny,czy oleje syntetyczne dodawane do metanolu nadają się też do benzyny.

Pozdrawiam Ryszard.

Opublikowano

a najlepiej castrola r2 najlepszy olej syntetyczne kosz trche ponad 35 zł za litr lub motul chyba 800 tez b.dobry :)

Opublikowano

Do modelarskich silników benzynowych stosuje się praktycznie dwa rodzaje olejów...

Bel-ray - doskonały olej syntetyczny ale niestety drogi..

oraz dużo tańszy olej firmy Motul... tylko nie pamiętam symbolu...

Stosowanie innych ogólnodostępnych olejów typu stihl itp... uważam za nieodpowiednie... Warunki pracy silnika w modelu diametralnie są jednak inne od analogicznego silnika w kosiarce....

Opublikowano

Dzięki za informacje.Nie wiem gdzie można kupić olej firmy Motul,nigdzie takiego nie spotkałem.Ważny jest jeszcze symbol tego oleju.

Pozdrawiam Ryszard.

Opublikowano

Motul kazdy motoryzacyjny :) ale castrol r2 jest równie dobry :) nie mow mi Przemku ze silnik benzynowy modelarski jest bardziej wysilony niż 43 konny bzik o pojmności 125 cmm :)

Opublikowano
43 konny bzik o pojmności 125 cmm

Chętnie bym dowiedział się czegoś więcej o tym silniku...

To naprawdę niesamowity wynik....

DA150 ma ok 17KM... bez rezonansu...

Szczerze mówiąc 43KM ze 125 ccm wydaje się to trochę mało prawdopodobne...

:wink: Ale .... cóż... Po lądowaniu na księżycu też tak mówiono....

Opublikowano
SILNIK

Jednocylindrowy, czterosuwowy, chłodzony cieczą, DOHC, cztery zawory na cylinder, zasilanie gaźnikowe (Keihin MX FCR 39), system smarowania -ciśnieniowe z dwoma pompami Eaton,

zapłon - Kokusan Digital 4K-3A.

Pojemność skokowa 249,5 cm3

Średnica cylindra x skok tfoka 76 x 55 mm Stopień sprężania 12,8:1

Moc maksymalna 42 KM (30,9 kW)

Maks. moment obrotowy b.d.

Szczęka mi opadła.....

iugherighekitg3 c c2 2itijt4kgokutkguth3thtkkgo2iii55gf ------

BRAIN ERROR :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.