modelarzkobi Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Proszę o podanie mi coś na temat ładowania tych akumulatorów a konkretnie o aku 12V 12 Ah. Chodzi mi głównie do jakiego napięcia można je rozradować oraz jakim prądem należy je ładować :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Ehh, lenistwo sie szerzy. 3 link z google na zapytanie "akumulator żelowy": http://www.cyfronika.com.pl/zelowe_instrukcja.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Umin 10,6V Uład 14,4V Iład 0,3C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 0.3 C to w moim przypadku 2.1 A .Moja ładowarka ustawiona na automat podawała tylko 0.7 A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Moja ładowarka ustawiona na automat podawała tylko 0.7 A Czyli 0,1C ? Właśnie taki prąd ładowania zalecany jest przez producentów akumulatorów żelowych (maksymalny dopuszczalny prąd to 0,3C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Właśnie taki prąd ładowania zalecany jest przez producentów akumulatorów żelowych (maksymalny dopuszczalny prąd to 0,3C). Może z doświadczenia,centralka alarmowa ma prąd ładowania ustawiany na 0,1C, Na samym akumulatorze ( EUROPOWER 12V7Ah) pisze że max prąd ładowania 2,1A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Właśnie taki prąd ładowania zalecany jest przez producentów akumulatorów żelowych (maksymalny dopuszczalny prąd to 0,3C). Może z doświadczenia,centralka alarmowa ma prąd ładowania ustawiany na 0,1C, Na samym akumulatorze ( EUROPOWER 12V7Ah) pisze że max prąd ładowania 2,1A. Właśnie to powiedziałem wcześniej . W karcie katalogowej akumulatora Europower 12V 7Ah można przeczytać: maksymalny prąd ładowania - 2,1A (czyli 0,3C), zalecany prąd ładowania - 0,7A (czyli 0,1C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.