modelarzkobi Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Proszę o podanie mi coś na temat ładowania tych akumulatorów a konkretnie o aku 12V 12 Ah. Chodzi mi głównie do jakiego napięcia można je rozradować oraz jakim prądem należy je ładować :?:
Adam Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Ehh, lenistwo sie szerzy. 3 link z google na zapytanie "akumulator żelowy": http://www.cyfronika.com.pl/zelowe_instrukcja.htm
instruktor Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 0.3 C to w moim przypadku 2.1 A .Moja ładowarka ustawiona na automat podawała tylko 0.7 A
karand Posted November 6, 2007 Posted November 6, 2007 Moja ładowarka ustawiona na automat podawała tylko 0.7 A Czyli 0,1C ? Właśnie taki prąd ładowania zalecany jest przez producentów akumulatorów żelowych (maksymalny dopuszczalny prąd to 0,3C).
motyl Posted November 7, 2007 Posted November 7, 2007 Właśnie taki prąd ładowania zalecany jest przez producentów akumulatorów żelowych (maksymalny dopuszczalny prąd to 0,3C). Może z doświadczenia,centralka alarmowa ma prąd ładowania ustawiany na 0,1C, Na samym akumulatorze ( EUROPOWER 12V7Ah) pisze że max prąd ładowania 2,1A.
karand Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 Właśnie taki prąd ładowania zalecany jest przez producentów akumulatorów żelowych (maksymalny dopuszczalny prąd to 0,3C). Może z doświadczenia,centralka alarmowa ma prąd ładowania ustawiany na 0,1C, Na samym akumulatorze ( EUROPOWER 12V7Ah) pisze że max prąd ładowania 2,1A. Właśnie to powiedziałem wcześniej . W karcie katalogowej akumulatora Europower 12V 7Ah można przeczytać: maksymalny prąd ładowania - 2,1A (czyli 0,3C), zalecany prąd ładowania - 0,7A (czyli 0,1C).
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.