slider Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Witam. Mam problem z ustawieniem serva wysokości w modelu, a mianowicie chodzi o to że mam 2serva na osobnych kanałach na 3 i na 5. Jak ruszę drążkiem wysokości to rusza się servo na kanale 3 a na 5 nie chce (5 jest jako GEAR i jak zmienię pozycję tego przełącznika to wychyli się maksymalnie w daną stronę). Czy gdzieś w radiu jest jakiś mixer który spowoduje ruch obu serv w jednym kierunku ? ( Nie chcę stosować kabla Y ) Odbiornik to: Hitec - HFD 08 RO 35 MHz Nadajnik to: JR PCM9X II Pozdrawiam slider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Masz problem - masz rozwiązanie Jako, że posiadam tą samą aparaturę mogę Ci powiedzieć, że da się to zrobić na przynajmniej 2 sposoby. 1) - mniej elegancki - zmiksować wysokość z GEAR przy pomocy jednego z 6 dowolnie programowanych mikserów 2) - ten poprawny - włączasz apkę z wciśniętym przyciskiem "ent" - wybierasz opcję "device sel" - na samym dole ekranu pod kanałem GEAR w linijce "OUT" zmieniasz ustawienie na "INH" (najprawdopodobniej masz tam ustawione ACT) - wciskasz "List" - wybierasz z menu "Wing TYPE" - w linijce "MATE" pod "ELEV" zmieniasz z "INH" na "GEAR" Od tej pory na monitorze pracy kanałów masz LELEV i RELEV, zamiast GEAR i wysokość chodzi na wymienionych przez Ciebie kanałach. Ta metoda nad pierwszą ma tą zaletę, że do obu kanałów automatycznie jest przypisany trymer wysokości. W analogiczny sposób "paruje" się inne funkcje. Nadmienić wypada, że w tej aparaturze możesz sparować z wysokością też inne kanały - nie musi to być koniecznie gear. W razie wątpliwości polecam lekturę 47 strony instrukcji. Mam nadzieję, że to pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slider Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Wybrałem drugą metodę. POMOGŁO. Czytałem instrukcje ale dopatrzeć tego nie mogłem widocznie za słabo sie wpatrywałem co w niej piszą... Wielkie dzięki Pozdrawiam slider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slider Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Mam kolejny problem tym razem z klapami i gaszeniem silnika. Gaszenie silnika działa mi tylko wtedy jak mam przełącznik od klap w pozycji 0, ale wtedy lotki mam podniesione jako klapy do góry. jeżeli mam przełącznik w pozycji 1 lotki są w normalnej pozycji i już gaszenie silnika mi nie działa. Jeżeli przełącznik jest w pozycji 2 to lotki są opuszczone w dół jako klapy i gaszenie też nie działa. Chodzi mi o to żeby w pozycji 0 lotki zostały w pozycji neutralnej czyli pod kątem 0 stopni czyli wtedy będzie mi działało gaszenie silnika i lotki będą pracowały jak należy. Przy tym żeby lotki w pozycji 1 opuściły się na dół np pod kątem 30 stopni, a w pozycji 2 np. 45stopni. Nadajnik to: JR PCM9X II Proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 No to śpieszę na pomoc. Najważniejsze na początku - t-cut działa tylko w trybie normal!!! Raczej nie chcemy przez przypadek wyłączyć silnika podchodząc do lądowania Ale do rzeczy. Wciskamy "ent" i włączamy nadajnik. W menu "device sel" ustawiamy "flight mode" na "flap sw" a w ostatniej linijce w kolumnie flaps ustawiamy na "sys.". Wciskamy "lst" i w menu "wing type" ustawiamy typ skrzydla na "flaperon". Wciskamy dwukrotnie "ent", następnie "lst" i w menu "flap sys" ustawiamy": Norm: 0% Mid:D 50% Land:D 100% FM0:norm FM1: Md FM2:Land W tym momencie nasze klapolotki działają tak jak chcieliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.