patryk134 Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 Hej! Rozbudowywał ktoś graupnera mc-12 o dodatkowe przełączniki? Jęśli tak można prosić o dodatkowe zdięcia z wewnątrz aparatury.
czhomik Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 Na tej stronie masz świetnie opisana rozbudowe graupnera mc-12 . Sam mam taką apke i rozbudowałem ja dzięki tej stronie :mrgreen: http://teemto.republika.pl/mc12.htm
Adam P. Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 A przy przelacznikach miedzy pinami nie powinny byc wlutowane rezystory, aby przelaczniki symulowaly potencjometry?
olo Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 A przy przelacznikach miedzy pinami nie powinny byc wlutowane rezystory, aby przelaczniki symulowaly potencjometry? Przeczytaj co pisze na stronie której adres podał czhomik i będziesz wiedział dokładnie co i jak trzeba zrobić. Jeżeli jednak już przeczytałeś i jeszcze czegoś nie rozumiesz to zadaj precyzyjnie pytanie co chcesz zrobić.
Adam P. Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 Dobrze, tak wiec: Widzialem opis takiej przerobki z wlutowanymi rezystorami i bylo to wytlumaczone tym, ze nadajnik moze "glupiec"(zwlaszcza nadajnik z komputerem), poniewaz pomiedzy pinami przelacznika nie ma stalego polaczenia tak, jak w potencjometrze. Teza1: Pomiedzy wyjsciami przelacznika powinny byc wlutowane rezystory o takiej rezystancji, jaka posiada potencjometr 4.7kohm pomiedzy suwakiem a wyjsciami(gdy suwak jest w polozeniu 50%) Teza2: Rezystory sa zbedne, ich brak nie wplywa na wynik. :?:
olo Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 Ogólnie jeżeli na przełączniku np 3-poz. dolutujesz 2 małe trymery to wtedy będziesz mógł nimi regulować skrajnych wychyleń serwa. Nie słyszałem o takich zakłóceniach które opisujesz.
Piotr Konopka Opublikowano 23 Grudnia 2007 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Akurat w MC-12 są trymery elektroniczne ustawiane z menu i nie trzeba żadnych dodatkowych elementów. A żadnych zakłóceń nie zaobserwowałem.
-==PEGAZ==- Opublikowano 23 Grudnia 2007 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Od około 4 lat latam na tej aparaturze rozbudowanej przeze mnie o te wszystkie przełączniki i nie mam żadnych zastrzeżeń co do działania. No może poza tym, że nie mogę nigdzie dostać przełącznika 2-stanowego którym mógłbym przełączać od razu 3 D/R-y i muszę używać 3 osobnych przełączników ...
instruktor Opublikowano 23 Grudnia 2007 Opublikowano 23 Grudnia 2007 o ile mi wiadomo to Mc 12 nie ma trymerów elektronicznych
Piotr Konopka Opublikowano 24 Grudnia 2007 Opublikowano 24 Grudnia 2007 o ile mi wiadomo to Mc 12 nie ma trymerów elektronicznych Ma dźwigienki "analogowe" przy drążkach a oprócz tego regulację krokową oraz pamięć ustawienia trymera w menu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.