Strus00072 Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Witam! Posiadam taką małą 450 GT... model jest przedni a zabawa nim jeszcze lepsza... do momentu kreta:/ Niestety i tak się zdarza. Otóż moje pytanie: jaki wał mam kupić do hk 450 gt...????:/ bo jest tego duuuużo a ja nie wiem który dalej... łożyska i szpindel przy okuciach.. trochę luzu jest... wymieniać? szpindel odziwo prosty jakie jeszcze najlepiej części wymienić..? no i najlepsze z pytań...gdzie najszybciej i najtaniej kupić te części... na allegro nie ma, a czekać miesiąca z Hobby Kinga to mi się nie chce... no i jak już będę miał części to bardzo chętnie skorzystam z pomocy kogoś bardziej obeznanego w składaniu... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Popatrz na rcforever.pl, znajdziesz wszystkie części do helików. Luzy zawsze są na okuciach. Szpindel i wał główny zawsze lepiej wymienić po krecie. Jeśli masz pasek napędzający ogon to Sport, a wałek to PRO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus00072 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 ok dziękuje:) części zamówione:d teraz poczekam aż przyjdą i zacznę na powrót składać helika:D zobaczymy co z tego wyjdzie... jak nie dam rady to napiszę i poproszę kogoś o pomoc:D Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus00072 Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Witam! Mam problem z połączeniem serw z odbiornikiem i nadajnikiem w heli.. tarcza oczywiście 120*. ktore serwa powinny byc podpiete pod jaki kanal:/ zakladajac ze serwo nr 1 to to po prawej patrzac na dziob, serwo nr 2 to po lewe a nr 3 to z tylu. plus serwo na ogonie... odbiornik to 8kanalowa Corona z podwojna synteza a nadanik to 6 anałowy optic 6... i jak w skrocie to poprawnie wytrymowac??? zeby skrecal w prawo jak drazek wychyle w prawo... ostatnio bylo na odwrot.. ja drazek w prawo a on w lewo... i za diabła nie mogłem tego zmienic... efekt.... duuuzy kret... na szczescie tylko lopaty i wal.... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Serwo lewe z przodu -kanał 1. Prawe z przodu kanał 6. To z tyłu na 2, Regiel naturalnie na 3. Serwo ogonowe podpięte do zyra na kanał 4, a pojedynczy przewód (czułość żyra na kanał 5. W instrukcji do Optica jest wszystko napisane odnośnie regulacji modelu śmigłowca, pobaw się w menu funkcjami SWAH i REV, na kanałach, do których podpięte są serwa, których działanie musisz odwrócić. I nie próbuj latać modelem, dopóki go nie wyregulujesz do porządku, inaczej albo uszczuplisz portfel, i to mocno, albo komuś zrobisz krzywdę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus00072 Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 hm.. no dobra to tak podlaczam... patrzac od przodu modelu... i trzeba duzo poprzestawiac... bardziej natomiast martwi mnie zachowanie serwa nr 1 z lewej strony patrzac od przodu. poki heli stabilnie stoi to jest ok ale gdy zaczyna sie ruszac zaczyna dzialac cyfrowe serwo na ogonie a wraz z nim wlasnie serwo nr 1.... jedno zwariowalo.. chyba sie spalilo... wsadzilem drugie i zaczyna wariowac:( troszke nie kumam tego.. przed kretem nie bylo czegos takiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Jak poruszasz modelem, to serwo na ogonie się rusza, gdyż jest podpięte do żyroskopu, który ma za zadanie podczas lotu korygować odchyłki ogona i wysyła odpowiedni sygnał, aby ogon "stał" w jednym kierunku. A z tym na głowicy, które drga, to nie wiem o co biega... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus00072 Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 jeden problem rozwiązany to pojawił sie następny.. jeszcze chwila i mnie coś trafi.. dziś był pierwszy oblot po złożeniu heli. (w poprzednim poscie chodziło o zakłocenia.. problem został rozwiązany.) natomiast teraz jak startuje modelem to za diabła nie chce stać w miejscu. o tyle o ile głowica est wytrymowana wmiare poprawnie i lekkie korekcje były w trakcie startu to nie moge dojsc do ładu z żyroskopem... wariuje jak porąbane... jak ogon "rybkuje" to niweluje to zwiekszajac czulosc zyra... jak juz jest si.. to nagle model zaczyna sie obracac wokoł własnej osi... i nie moge tego zmienic... w czym moze tkwić problem??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 jeden problem rozwiązany to pojawił sie następny.. jeszcze chwila i mnie coś trafi.. dziś był pierwszy oblot po złożeniu heli. (w poprzednim poscie chodziło o zakłocenia.. problem został rozwiązany.) natomiast teraz jak startuje modelem to za diabła nie chce stać w miejscu. o tyle o ile głowica est wytrymowana wmiare poprawnie i lekkie korekcje były w trakcie startu to nie moge dojsc do ładu z żyroskopem... wariuje jak porąbane... jak ogon "rybkuje" to niweluje to zwiekszajac czulosc zyra... jak juz jest si.. to nagle model zaczyna sie obracac wokoł własnej osi... i nie moge tego zmienic... w czym moze tkwić problem??? Niestety ale tym sposobem nie dojdziesz do poprawnego ustawienia helikoptera. Może zacznij od dokładnego obejrzenia filmów :Warsztaty StrefaHobby.pl Powinny Ci one wiele wyjaśnić."Rybkowanie ogona" jest spowodowane zbyt dużą czułością żyra. Jeśli nagle ogon zaczyna sie obracać wokół osi helika, to musisz zmienić revers na żyrku (nie w aparaturze). Pamiętaj, że aby dobrze wyregulować helikopter, należy to robić dokładnie i krok po kroku. Nie da się tego zrobić w 15 min ani na skróty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 po 1 daj kulke od serwa od gyra na okolo 8mm od osi orczyka... tym sposobem zmniejszysz skok ramienia czyli bedziesz mial precyzyjniejsza regulacje..,. czyli juz nie bedzie az tak czuly na zmiane czulosci gyra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 po 1 daj kulke od serwa od gyra na okolo 8mm od osi orczyka... tym sposobem zmniejszysz skok ramienia czyli bedziesz mial precyzyjniejsza regulacje..,. czyli juz nie bedzie az tak czuly na zmiane czulosci gyra A skąd wiesz jak ma ustawioną teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 przypuszczenie zdarza sie czesto ze ludzie zakladają to na ostatnią kulke na orczyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Ja zakładam na ostatnią i jest OK. Prawdomopobnie masz rewers na żyrku źle ustawiony i prawdopodobnie też limity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 to zalezy jakie serwo i w jakim modelu.. zdarza sie ze jak jest i nawet 1,5cm to dziala dobrze bo serwo jest precyzyjne itp ale najczesciej jest tak ze nie dziala dobrze.. macha ogonem i ciezko ustawic.. generalnie powinno sie dac na okolo 8-10mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 W 90% przyczyną machania ogonem i brakiem możliwości wyregulowania tego są opory mechaniki wirnika ogonowego. Wszystko musi chodzić idealnie, bez najmniejszych oporów. Odległość kulki od środka orczyka ma co najwyżej wpływ na trzymanie ogona podczas akrobacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi