darkarll Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Jako że niewątpliwie nastała moda na Yaki więc i ja postanowiłem zakupić takowy , w kraju wybór niewielki więc padlo na Yaka 54 2,16m z TOPMODEL model może nie należy do najtańszych ale zestaw wykonany bardzo starannie a i dołączona galanteria jest dobrej jakości . Po zdjęciu kabinki i osłony silnika jest wspaniały dostęp do wszystkiego, montaż silnika zbiornika czy serwa do gazu nie sprawia żadnych trudności , poprzednio składałem extre z C-ARF tam zamontowanie czego kolwiek to był horror, a tu sama przyjemność waga pustego zestawu to 4.3 kg , nie jest to może mistrzostwo świata ,ale myśle że da się polatać wyposażene to silnik DA50 z tłumikiem MTW serwa HS 5625 4 szt i HS 5985 kierunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 ech najpierw sie tłumaczy i tłumaczy, że serw nie ma a tu proszę model ready to fly. ile w końcu wagowo wyszedł do lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 serwa są ale tłumik w drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 no to składaj i na lotnisko puki nie ma śniegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubk Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 serwa są ale tłumik w drodze Darek ładny Yaczek , a jaka waga ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 no pisałem że pusty 4,3 kg a do lotu myśle że 7,5-7,8 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bombowiec Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Ładny model. Ciekawe czy znowu pójdę w Twoje ślady. Na fali tej mody na Yaki to bardzo możliwe. Muszę jednak najpierw oblatać i trochę się nacieszyć swoją Ekstrunią. Gratuluję i czekam na opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 wreszcie się doczekałem , jest tłumik z MTW i zestaw kolanek do samodzielnego montażu , cały zestaw został czym prędzej zamontowany do modelu , jak tylko przestanie padać ( mam nadzieje że jeszcze dziś) pierwsze odpalenie ,ciekaw jestem jak będzie pracował DA na takim właśnie tłumiku , zawsze stosowałem te typu PITTS , bardzo głośnie i właściwie chyba nie wiele pomagały w uzyskaniu większej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZARZU Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 jest tłumik z MTW i zestaw kolanek do samodzielnego montażu , cały zestaw został czym prędzej zamontowany do modelu Ładnie polutowane, to kolanko od KS czy tak jak tłumik od MTW? U siebie zastosowałem kolano KS 180 stopni(grubość ścianki 0,5mm) i niestety pękło z dwóch stron po 4lotach . Twoje składa się z dwóch części na pewno będzie sztywniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 ale studzenie tłumika mogłeś załatwić w nieco bardziej humanitarny sposób :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 10 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 witam Pogoda jaka jest każdy widzi a więc na lotnisko , tym razem padło na Yaka , najpierw dwa zbiorniki na ziemi , kilka ustawień i w góre .Model lata bardzo ładnie wręcz troche fun-flyowato , nie przeciąga się i lata prosto jak po sznurku . Jest bardzo przewidywalny i wręcz leniwy (nie wymyka się) w drugim locie zrobiłem zawis , model mimo sporego wiatru wisiał bardzo spokojne , nie było co robić , wręcz nudy , roling harier - poezja nie mogłem się napatrzeć , chyba w końcu znalazłem model dla siebie i coś mi się zdaje że Extrom powiem już pa pa krótki filmik ]Obloty Obloty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 Tylko pozazdroscic! Jakie smiglo zalozone? Widze ze chyba od Bieli. Czy do docierania tego silniczka uzyto jakiegos innego smigielka? I jaka jest ostateczna waga modelu? Udalo sie zmiescic w tych 7,5kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 A co mi tam odpowiem sobie za Darka:p Śmigło Biela 22x8 do docierania to samo. Co do wagi, dziś była próba zważenia i po chwili padło "oj nie chce mi sie ważyć go" i sie skończyło ważenie:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 Na zdjęciu widzę, że serwo gazu jest blisko silnika. W dodatku popychacz chyba stalowy jest. Czy stosujesz separator optyczny do tego serwa, czy też wpięte jest wprost do odbiornika?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 Nieśmiało zapytam co to jest "separator optyczny " ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 10 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 żadnych separatorów nie mam zawsze tak montuje serwo gazu i nigdy nic się nie dzialo , w ravenie jest jeszcze bliżej i popychacz jest stalowy z tymi zakłuceniami to jakaś przesada widział ktoś kiedyś zakłucenie :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 no właśnie może coś w oczach zakłóca , skoro trzeba zastosować separator optyczny - nazwa jak z Gwiezdnych Wojen ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 o to jest "separator optyczny " ? Chodzi jak mniemam o odseparowanie galwaniczne serwa od odbiornika, separacja galwaniczna nie ma miejsca jeśli stosujemy oddzielny pakiet ze względu na konieczność wspólnych mas. Za pomocą np transoptora można przekazać sygnał droga optyczną, co to transoptor to chyba wiesz. Pozwala to unikać jakiegokolwiek połączenia galwanicznego sterowanego elementu ze sterownikiem, przynosi to oczywiście pozytywne skutki w postaci braku przenoszenia zakłóceń. Co do zastosowania tutaj to nie wiem jak sprawa wygląda, możesz jakoś uzasadnić konieczność stosowania takiego systemu? Chyba że chodzi jeszcze o coś innego. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 Nie wiem niestety co to jest transoptor .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 Nie wiem niestety co to jest transoptor .... gogle prawde powie http://pl.wikipedia.org/wiki/Transoptor popychacz jest stalowy z tymi zakłuceniami to jakaś przesada widział ktoś kiedyś zakłucenie Od dawna wiadomo że polączenie ruchome metal-metal jest żródłem zakłoceń. I żebyś kiedyś się nie zdziwił, a jak takowe zauważysz to będziesz już wiedział gdzie szukac przyczyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.