glaptus Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Czołem Na codzień dłubię w samolotach wiec nie mam praktyki warsztatowej do autek:) Zastanawiam sie jaka jest prawidłowa technika malowania budy z lexanu. Czy powierzchnie pod lakier należy zmatowić np wełną stalową czy tylko odtłuścić? Czy zwykłe lakiery do tworzywa są OK czy trzeba cudować jakoś ze specjalnymi? Z góry wielkie dzięki Glaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Do malowania lexanu stosuje się specjalne farby, np: http://allegro.pl/farba-rc-cars-do-lexanu-110-czerwona-110-red-i2711395617.html Przygotowanie budki polega na jej dokładnym umyciu wodą z płynem do naczyń i osuszeniu. Zasada jest taka, że zaczynamy malować od kolorów najciemniejszych. Na koniec dobrze jest prysnąć całość jeszcze raz jednym kolorem, żeby pod światło budka nie prześwitywała jak sukienka pod słońce I znowu jest pewna zasada: żeby kolory były bardziej wyraziste i przy tym troszkę ciemniejsze - pryskamy czarnym, jeśli chcemy ją nieco rozjaśnić-pryskamy jakimś jasnym, np. szarym lub białym. Oczywiście można też malować budki od zewnętrznej strony. Stosuje się to jednak tylko do karoserii używanych, które były już malowane i wymagały naprawy. Wtedy powierzchnię musimy zmatowić i malujemy od najjaśniejszego koloru do najciemniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 a ja malowałem tą budę zwykłym sprajem dostępnym w każdym markecie budowlanym (niebieski kobalt): http://imageshack.us.../p1020322t.jpg/ nie zauważyłem, żeby były odpryski lakieru. za to sama buda była mocno oskrobana po dolnej krawędzi ze względu na niskie zawieszenie nad asfaltem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glaptus Opublikowano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Super Wielkie dzieki bo popelniłbym błąd na starcie .....i pomalował od zewnątrz No to teraz tylko jakieś deszczowe popołudnie i bedziemy działać Glaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Mam nadzieję, że nie zerwałeś zewnętzrnej folii ochronnej? Jeśli tak, to przed malowaniem musisz dokładnie osłonić zewnętrzną stronę budki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 do zabezpieczania budy od wewnątrz dobrze sprawuje się taśma izolacyjna. lekko podgrzana (w rękach) dobrze się układa, wycinać ją można skalpelem, choć trochę zabawy jest z wyklejeniem całego wnętrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 do zabezpieczania budy od wewnątrz dobrze sprawuje się taśma izolacyjna. lekko podgrzana (w rękach) dobrze się układa, wycinać ją można skalpelem, choć trochę zabawy jest z wyklejeniem całego wnętrza Kolego, ja pytałem o zabezpieczenie zewnętrznej powierzchni budy. Maskowanie wnętrza to zupełnie inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glaptus Opublikowano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 No na szczescie zdarlem tylko kawalek bo ciezko szlo haha. No ale nic teraz juz wiadomo jak. Na razie na podwoziu wylaowala buda i paka z zabawki brudera. Teraz tylko dorobic lemiesz i oglosic gotowosc w akcji zima. A nadwozie typu "terenowa" z lexanu... Na wiosne:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Kolego, ja pytałem o zabezpieczenie zewnętrznej powierzchni budy. Maskowanie wnętrza to zupełnie inna bajka. a ja kolego podałem sposób na zabezpieczenie strony wewnętrznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi