Fajkowsky Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Witajcie, powiem na wstępie o co mi chodzi. Zamierzam zbudować w miarę umiejętności autonomiczny multirotor. Jestem studentem informatyki i znam się trochę na mikrokontrolerach ale nie za bardzo na quadracopterach. Dlatego potrzebuje waszej pomocy w tej dziedzinie. Projekt ten chce wykonać na pracę magisterską i już obmyśliłem jak mniej więcej chce żeby wyglądał mój multirotor. Na pracę nad nim przeznaczyłem półtorej roku, możecie spytać się dlaczego tak dużo. Otóż w ciągu pół roku chce w własnym zakresie sfinansować i wyszukać odpowiednie części. Na dodatek czasami części mogą przyjść po dość długim czasie. A w późniejszym terminie będę zabierał się za kodzenie czegoś na kształt UAV a to mi pewnie zajmie dość sporą cześć czasu. Generalnie zainspirowałem się tymi filmikami: Generalnie więcej filmików jest na kanale: http://www.youtube.com/user/TheDmel?feature=CAgQwRs%3D Są to filmiki na Uniwerytecie w Pensylwani i oni tam takie cuda robią. Po ich zobaczeniu wpadłem na pomysł zrobienia swojej wersji. Z tym że moja wersja bardziej skupiała się na energosczędności. Moim pierwszym pomysłem było zainteresowanie się wagą całego pojazdu, tak więc muszę poszukać w miarę rozsądku lekkich części. W drugiej kolejności kryteria wyboru podzespołów to efektywność względem ich wagi. Znalazłem w sumie w granicach 179g akumulatorek 2200mAh ale jakiejś firmy no-name więc nie wiadomo de facto co to by było. uCPU wybiorę albo atmegę albo jakiegoś arm'a. Z tego co czytałem to dużą role odgrywają śmigła. Wątęk o "długim czasie latania": http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1570880 Jak na razie wybrałem coś takiego: - hexTronik DT700 Brushless Outrunner 700kv - Śmigła 12x3.8 Będę bardzo liczył na waszą pomoc i wszelkie uwagi. Za cel mam osiągnąć jak największy zasięg/długość lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Trudny temat wybrałeś, ale bardzo ciekawy. Polecam zajrzeć tutaj: http://rc-fpv.pl/viewforum.php?f=37 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Nie osiągniesz takiej "autonomiczności" kopterów jak na tych filmach. Wszystkim steruje komputer, hala jest naszpikowana kamerami i czujnikami, inaczej te koptery by nie latały i w tym jest największy problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajkowsky Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Ja rozumiem że nie zrobie czegoś takiego. Po prostu tym się inspirowałem. Zresztą ja jestem sam a tam jest cały wydział od tego. Na razie chce się skupić na samym lataniu a nie na mózgu tej maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Czy przypadkiem zrobienie czegoś na pracę magisterską co jest powszechnie dostępne i zrobione milion razy nie jest najzwyklejszym plagiatem? Nie wymyślasz koptera, nie konstruujesz sam podzespołów. Bedziesz opierał się na tym co już jest. To tak samo jak architekt na pracę magisterską połączył by rozwiązania i wygląd 5ciu innych projektów i powiedział- że to jego dzieło/praca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Czy przypadkiem zrobienie czegoś na pracę magisterską co jest powszechnie dostępne i zrobione milion razy nie jest najzwyklejszym plagiatem? Nie, jak sam to coś opracujesz, zrobisz projekt i wykonasz to nie. Wykonanie elementów możesz nawet komuś zlecić, ważne aby były zrobione na podstawie twojej dokumentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastergame Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Bardzo ciekawy projekt Tylko wydaje mi się że będzie to dosyć obszerna praca... I na czym ta autonomiczność ma polegać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi