Skocz do zawartości

Figury akrobacyjne na SW i SK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukałem i nie znalazłem dlatego pytam,

jakie fig. akrobacyjne da się (albo sie nie da :-) )wykonać szybowcem tylko z SK i SW, pytam jako posiadacz Blejzyka DUO.

A jak sie da, to jakie są poprawne techniki ich wykonywania.

Tak mnie to trapi przed jutrzejszym wyjazdem na Pustynie Błędowska :-)

Będę bardzo wdzięczny za jakieś teoretyczne podstawy..i troszke opisu jak to wygląda w praktyce :-)

Pozdrawiam

Radek

P.S. na Pustynią lata sie....

Opublikowano

Takim szybowcem będzie raczej trudno coś wykręcić, bo jest mocno stabilny, ale ok.

Korkociąg- zwalniamy modelem, kiedy już widzimy że nie da rady lecieć i przepadnie to dajemy SK w którąś stronę i SW na siebie. Wychodzimy dając przeciwną stronę SK i SW od siebie.

Wywrót szybki-lecąc średnio szybko dajemy SK na maksa w którąś stronę i SW na maksa do siebie, przewala się na plecy i dajemy kontrę SK i wychodzimy półpętlą, Trzeba wyczuć moment do kontry żeby się za mocno nie obrócił.

Pętla- to chyba wiadomo, przy najwyższym punkcie dobrze jest go przytrzymać SW żaby wyszło ładne kółko

Ślizgi- rozpędzamy i robimy 1/4 pętli, jak już szybowiec straci prędkość i się zatrzyma na chwilkę w pionie dajemy SW do przodu jak chcemy zrobić przez plecy, lub na siebie jeżeli ma wyjść przez łeb. Przechodzi w nurkowanie i wyprowadzamy 1/4 pętli

Ranwers- Tak jak powyżej tylko zamiast SW dajemy SK w którąś stronę i trzeba zrobić to trochę wcześniej kiedy szybowiec jeszcze ma tą prędkość w pionie, nie wiem czy uda się bez lotek, czasem trzeba trochę pomóc lotkami. Spróbujesz zobaczysz

Beczka autorotacyjna-taki przekręcony wywrót szybki, zamiast wyjścia na plecach, wyjście jest w pozycji wejściowej

Spirala-ciasne krążenie ze zmniejszaniem wysokości, lot po takiej "śrubie"

Skobel-rozpędzenie, wprowadzenie do lotu pionowego i zrobienie półpętli tzw. pchanej-drążek od siebie. Od ślizgów różni się tym, że tutaj nie ma tego przepadnięcia, a na szczycie jest normalna półpętla

To chyba wszystko, próbuj, w teorii da się zrobić a w praktyce to na pewno będzie wymagało trochę treningu.

Opublikowano

Dzięki bardzo....mam nadzieję że nie tylko mi sie przyda..a teraz drukowanie i czekanie na weekend co by zacząć trenować :-)

Pozdrawiam

Opublikowano

Korkociąg- zwalniamy modelem

..w jaki sposób?

.. nie da rady lecieć i przepadnie

..czyli?

.. to dajemy SK w którąś stronę

w którą?

Opublikowano

Powoli zaciągasz SW tak, żeby model maksymalnie zwolnił - nie chodzi o dynamiczne zwolnienie, lecz powolne wytracanie prędkości. Ja to robię tak, że powoli daje wysokości (zawsze pod wiatr), model zwalnia, gdy leci już na granicy przeciągnięcia ciągnę na maksa SW i daje na maksa SK w tą stronę, w którą chcę żeby się kręcił :) po puszczeniu sterów większość modeli sama wychodzi z korkociągu, szczególnie te ze sterowaniem SK-SW, jeśli nie - trzeba oddać wysokości, tak żeby model się trochę rozpędził, ew. kontra SK w stronę przeciwną do obrotu.

Dodam jeszcze zwykłą beczkę - rozpędzić model (czasem do sporych prędkości), SK na maksa i wypchnięcie SW (czyli w dół). Wychylenie sterów trzeba dostosować do konkretnego modelu, szczególnie SW, SK może być na maksa.

Wszystko metodą prób i błędów, ale da się to dość łatwo ogarnąć :)

Opublikowano

gdy leci już na granicy przeciągnięcia ciągnę na maksa SW i daje na maksa SK w tą stronę, w którą chcę żeby się kręcił

A nie powinno być tak, że po przeciągnięciu sam sobie wybierze kierunek rotacji a dopiero sterem kierunku reguluje się, jak ciasny ma być korkociąg?

Opublikowano

Nie, sterem kierunku nie ustalisz jak ciasny(cokolwiek to znaczy, raczej jest bardziej płaski, stromy, ale tego w takim szybowcu się nie ustali sterami, co najwyżej położeniem SC). W akrobacji nie ma żadnej przypadkowości, więc to pilot musi kontrolować i decydować co model ma zrobić.

Co do beczki to raczej normalnej beczki to nie przypomina, trzeba naprawdę kontrolować wychylenia SW żeby wyszła jako-tako w jednej linii, choć i tak nie będzie to zbyt piękna figura.

A tak w ogóle, to jednak polecam szykować sobie na przyszły sezon jakiś sprytny szybowiec z lotkami, wtedy się zabawa zaczyna.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.