wiatrak Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Dziś Wicherek wygląda tak: Mocowanie silników dosyć nietypowe, ale zapewnia możliwość mocowania skrzydeł na gumkę i testowania różnych rodzajów skrzydeł i układów. Na razie są jedne skrzydła z pełnej balsy 1 mm z uszami i drugie konstrukcyjne podobne do oryginalnych Wicherkowych. Oto górnopłat: Dolnopłat : Skrzydełka konstrukcyjne: Przymiarka do kadłuba: I malusi Wicherek na dłoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Na ostatnim zdjęciu wygląda jakby miał krzywy ogon. Złudzenie, czy rzeczywiście coś się odkształciło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Co jest krzywe? statecznik pionowy? To możliwe że jest krzywy. Nie jest jeszcze wklejony na stałe tylko złapany na kropli CA Wszystko inne w tym modelu jest jak najbardziej tak jak trzeba Może krzywa podłużnica kadłuba? To jest tylko złudzenie spowodowane przez zamaskowanie załamania linii kadłuba przez patyczek i kabelek od silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Jeśli to elektronika z x-Twina, to pilnuj wagi modelu, z tego co pamiętam, X-Twiny ważyły 21-25g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 bez skrzydeł i statecznika waży 17 g. Powinien więc ważyć około 21 g z "lekkimi" skrzydłami a 22-23 g z tymi pełnymi. Ciąg silników wychodzi około 14 g co daje 2/3 wagi przy 21 g. Gdyby więc ważył nawet 28 g to powinien latać Test silników: http://www.youtube.com/watch?v=gTZO92vPoqE&feature=plcp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Pozbądź się tej listewki na silniki. Zamontuj je bezpośrednio do skrzydeł, listewka popsuje ci aerodynamikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 No właśnie bardzo nie chciałem silników na skrzydłach i po to ta listewka. Aerodynamikę będę miał jednak na względzie i oszlifuję tą listewkę "na profil" Jak będzie coś nie tak to wtedy pomyślę nad innym mocowaniem. Ps. listewka ma 2 mm grubości. Kiedyś robiłem model RWD-5 o podobnej wielkości, który miał skrzydła z depronu 6 mm i latał całkiem OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Według mnie konstrukcja z depronu była by lepszym pomysłem- ale to jest Twój projekt. Życzę powodzenia w oblocie i z niecierpliwością na niego czekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Czy statecznik będzie ruchomy i czy będzie brał udział w skręcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Ten model to jest pewien rodzaj eksperymentu: Wiele rzeczy Przy jego budowie robiłem po raz pierwszy. Chodziło też o "klasyczny" charakter modelu, więc jest zrobiony tak a nie inaczej. Argumentem może być tez waga: styrodurowy, drążony kadłub tego RWD ważył 8 g Kadłub Wicherka z podwoziem waży 4 g Z tymi skrzydłami jest trochę brzydki, bo do niego tak jakby nie pasują, ale gdy zrobię skrzydła drugiego rodzaju, to wtedy pokaże się cały urok balsowych konstrukcji "Wichereczek" jest taką próbką, ponieważ mam w planie zrobienie taką techniką gumówki-makiety coś a'la Guillow's Nie, sterowanie jest za pomocą różnicy ciągu silników. Można usłyszeć to na filmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Ja myślę nad Me-110 z depronu taka sama zasada sterowania jak w twoim wicherku. Może dostanę heli mini rc popsuty ale elektronika dziła i silniki też. Odbiornik przerobie już wiem jak i popaczę co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Z osprzętu z zepsutych helikopterków można bez żadnych przeróbek zrobić świetny samolot, ale pod warunkiem, że ma układ śmigieł przeciwbieżnych. Musi jednak być bardzo lekki i powolny, aby można było nim latać na hali (przy podczerwieni) Oto mój przykład tak zrobionego modelu: Modelik ważył 11 g, zrobiony był z balsy i styroduru o ile dobrze pamiętam 0.8 i 1.2mm a latał naprawdę powoli. Dawno to było ( jakieś 3 lata temu), więc modelu już nie mam, ani żadnej dokumentacji, ale elektronikę z niego chyba jeszcze gdzieś znajdę.(całkiem o nim zapomniałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 W słowie przeróbka chodziło mi o odpowiedni obwud elektryczny wokół sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Obwód chyba Tylko bardzo uważaj z lutowaniem, bo ta elektronika jest bardzo delikatna. Miej na uwadze także miejsce gdzie przewody odchodzą od silników. Ponieważ, gdy przerwie Ci się przewód w tym miejscu, to nie będziesz mógł go dolutować i silnik będzie do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Ja nie chwaląc się naprawiłem taki silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Widać masz precyzyjną robotę w rękach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Ja myślę nad Me-110 z depronu taka sama zasada sterowania jak w twoim wicherku. Może dostanę heli mini rc popsuty ale elektronika dziła i silniki też. Odbiornik przerobie już wiem jak i popaczę co z tego wyjdzie Albo B-25 Jutro juz będę miał elektronikę! A tak w ogóle to model będzie zrobiony z ciętego styropianu W taki sposób, tylko cieniej (ok 1mm/3mm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Elektronika dotarła do mnie. Tylko coś nie działa Nie wiem co le jeszcze pogrzebie i się zobaczy! http://allegro.pl/zestaw-rc-27mhz-40mhz-odbiornik-nadajnik-3-kanaly-i2794958451.html Czy taka aparatura nadała by się do modeli micro i mini (3 fazy) Wylukałem ją na allegro i się zastanawiam Lub kupie micro samochodzik i wykorzystm aparaturę od niego. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Micro samochodzik- zły pomysł Chodzą one na 1 ogniwo NiMh. Najlepiej byłoby kupić jakiś zepsuty samolot lub helikopter z akumulatorem LiPol Bardzo fajna jest w tym względzie elektronika z samolocików "X-twin". Poszukaj może tu: http://allegro.pl/zd..._view=1&order=p ______________________________________________________________________________________________________________ Wicherek w pełni ukończony Pozostaje czekać na dogodną pogodę i oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 OK Elektronika od samochodzika a li-pol od chelikoptero może?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi