blazejpop Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Witam. Chcę dobrać silniki emaxa, do wytworzenia odpowiedniego ciągu. Na ich stronie do każdego silnika podane jest zalecane śmigło (APC) oraz wytwarzany z tego ciąg. Czy te dane podawane są dla maksymalnego podawanego prądu, czy może dla jakiegoś rozsądnego zakresu dla przelotów, np. 60 - 70% max prądu? Jeżeli dla maksymalnego, to trudno będzie to przeskalować na zakres przelotowy. Dobierać wtedy tak mniej więcej, na proporcje? Są może jakieś dokładniejsze dane? A może polecicie mi jakieś inne silniki? (cena nie gra roli ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Błażeju, tak właściwie nie rozumiem tego pytania i nasuwa się pytanie czy to ma być do samolotu czy do innych celów. Nie wiem czy wiesz , że do regulacji obrotów a zatem ciągu służy regulator, piszesz przeskalować. Bez niego, aparatury RC i akumulatora silnik bezszczotkowy nie ruszy i jeszcze specjalny tester. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drack Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Napisz do jakieo modelu potrzebujesz silnika a napewno któś doradzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazejpop Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Chcę zbudować quadrocopter (mogłem napisać wcześniej). Masa będzie około 5 kilogramów. Zastanawiam się, czy jeżeli dobiorę silniki o ciągu podawanym na stronach emax, to czy będzie to ciąg maksymalny jaki można "wycisnąć" z tych silników i jedyne co będę mógł zrobić tym zestawem, to zakręcić śmigłami na ziemi bez wzniosu. Czy na 5-cio kilogramowy zestaw trzeba np. dobrać silniki+śmigła o ciągu 7 kg (podawanym przez emax) żeby jakoś to latało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Na abc-rc.pl znajdziesz wszystko do tego cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazejpop Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Dzięki za odpowiedź. Możecie poradzić mi jaki dać łączny ciąg, skoro model ma ważyć 5 kg? 7 kg ciągu wystarczy żeby sprawnie manewrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi