cZyNo Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 W sklepach internetowych pojawiły się zajawki nowego pulpitu MC-16. Najpierw myślałem, że będzie to pulpitowa wersja nadajnika MX-16. Jednak gdy rzuciłem okiem na opis to zauważyłem większą liczbę faz lotu i większą liczbę mikserów. Tak więc aparatura bardziej wygląda na MC-20 ograniczoną do 8miu kanałów. Szacunkowa cena zestawy około 500EUR. Analogicznie jak MC20 będzie miał dwie boczne dźwignie, dwa suwaki zamiast potencjometrów, dowolnie rozmieszczane przełączniki, wbudowaną antenę oraz możliwość zastosowania wyłączników w drążkach. No i będzie miała tylko jeden wyświetlacz. Reszta funkcji i bajerów pewnie będzie działała analogicznie jak w MX-20 i MC- 20, czyli solidnie i praktycznie. Wygląda jak ... Graupner. Jednym się podoba innym nie. Jadnak najważniejsza jest funkcjonalność i niezawodność. A z tym w systemach HOTT nie ma żadnych problemów. Oficjalna strona: http://www.graupner....16/product.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Aparatura pulpitowa, a drągi krótkie nawet bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 To zdjęcie wygląda niestety na wersje przedprodukcyjną/testową (patrz klawisze do sterowania menu). Ogólnie jak wszędzie drągi będzie można wydłużać do swoich preferencji oczywiście w jakiś tam granicach W MC20 wyglądają podobnie - poczekamy co na to powie Kamil. Jeśli to za mało to są drążki dłuższe jako opcja (Order number 33000.3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Aparatura pulpitowa, a drągi krótkie nawet bardzo. Wykręcasz - masz długie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Wykręcasz - masz długie ... Oczywiście, że tak. Choć te na zdjęciu nie gwarantują, że drążki będą długie. Co najwyżej trochę dłuższe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 tak na oko 8-9 mm dłuższe. Jak wspomniałem, dla potrzebujących są opcje na wydłużenie: http://www.graupner.de/en/products/ad5bb423-3174-4c1b-aad2-6920ad769c15/33000.3/product.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 tak na oko 8-9 mm dłuższe. Jak wspomniałem, dla potrzebujących są opcje na wydłużenie: http://www.graupner.....3/product.aspx Kiedyś nie dało się kupić dłuższych (lub kosztowały majątek), więc się cięło oryginalne w połowie i toczyło środek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 W MC-20 na wyposażeniu są oba rodzaje drążków pulpitowe długie i jeżykowe Możliwe że w MC-16 długie drążki występują jako opcja. Jeśli chodzi o przyciski możliwe że w MC-16 są wykonane jako analogowe na mikroprzełacznikach zamiast pojemnościowych jak to jest w przypadku MC-20 . Widać że MC-16 jest okrojoną wersją MC-20 więc róznica ceny poza nieco okrojonym oprogramowaniem posiada nieco bardziej okrojony hardwer (mniej przełaczników , jeden wyświetlacz , itd) w końcu między MC-20 a MC-16 różnica ceny jest dość spora ok 250€ . Jednak to co najważniejsze pozostaje niezawodny i bardzo szybki system 2,4 GHz HOTT. A możliwości programowe i sprzętowe MC-16 zadowolą większość użytkowników i bez większych kłopotów zapewnią możliwość sterowania większością modeli bez konieczności rozbudowy i zmiany konfiguracji . Zainteresowanych odsyłam do instrukcji w niej znajduje się tabela z róznicami w wyposażeniu i oprogramowaniu serii MC-XX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Pytanie do Kamyczka: W systemie DSM2/DSMX jak to miałeś w JR12 jest system Model Match ( nie mogłeś pomylić modeli z inną pamięcią ) - czy w systemie HoTT jest podobnie ?? - konkretna pamięć do konkretnego odbiornika ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Nie. Każdy model działa na każdym zbindowanym odbiorniku. Dlatego trzeba najpierw włączać apkę i wybierać model. Dopiero potem włączać zasilanie odbiornika. W przeciwnym razie dzieją sie dziwne rzeczy Niestety sporadycznie udaje mi sie o tym zapomnieć ;| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Nie. Każdy model działa na każdym zbindowanym odbiorniku. Dlatego trzeba najpierw włączać apkę i wybierać model. Dopiero potem włączać zasilanie odbiornika. W przeciwnym razie dzieją sie dziwne rzeczy Niestety sporadycznie udaje mi sie o tym zapomnieć ;| Czyli jak masz włączone dwa odbiorniki to działają oba ?? a jak z telemetrią jak są załączone dwa odbiorniki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 A tego nie sprawdzałem. Może jutro sprawdzę i odpalę równocześnie dwa modele. Powinny działać Ale to by było grube niedopatrzenie gdy ktokolwiek miał na lotnisku włączone zasilanie w więcej niż jednym modelu. Telemetria jest zawsze z 1-go odbiornika danego modelu z pamięci aparatury. A tak przy okazji - do danego modelu może być więcej niz jeden zbindowany odbiornik. Np jeden może obsługiwać jedna polowe modelu, a drugi drugą. Czy dowolnie jak komu potrzeba. Czy jak chce się zabezpieczyć przed nieprzewidywalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 No dobra. Sprawdziłem teraz. Można samodzielnie ćwiczyć loty zespołowe kilkoma modelami na raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Jeśli odbiornik nie jest zbindowany z danym modelem nie działa telemetria ! Plus jest też taki że po zbindowaniu można skopiować model kilka razy i używać róznych ustawień do różnych warunków bez konieczności ciągłego bindowania modelu . Dodatkowo dsm2 i dsmx bindują się znacznie dłużej a graupner HOTT praktycznie bez zwłoki . W wielu sytuacjach może to nie mieć znaczenia jednak w moim przypadku latając F3F zwłoka typu 2s to 95% szansy na zbieranie strzępów z modelu za ponad 1000€ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi