Kretobójca Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Makieciarze i "reduktorzy" zapewne znają stronkę http://www.samoloty.ow.pl Oprócz szczegółowych opisów dużej ilości samolotów, prototypów, historii lotnictwa, itp... można znaleźć artykuł o wykorzystaniu silników parowych w lotnictwie. http://www.samoloty.ow.pl/str393.htm Parowe helikoptery, czterometrowe modele samolotów parowych z XIXw itp. (Oj stare to modelarstwo lotnicze!) Z pewnością mało kto wie, że udoskonalanie maszyn parowych na potrzeby lotnictwa doprowadziło do tak szybkiego rozwoju motoryzacji pod koniec XIXw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 "PARA" -napewno jeszcze wroci ....moze nie taka jaka znamy (Paleniska,kotly,tloczyska,regler Watta itd) ale jeszcze sprawniejsza ,lzejsza ,latwiejsza w obsludze .... tzn-bezobslugowa.... Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 "PARA" -napewno jeszcze wroci .... A czy para kiedykolwiek odeszła? Przecież nadal wykorzystywana jest i to w miejscach technicznie cholernie skomplikowanych. Elektrownie atomowe, okręty z napędem atomowym to przecież poniekąd stare dobre parowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Dla mnie Para odeszla wraz z Lokomotywami Parowymi... Ale mam mam na mysli Pare taka-do uzytku powszechnego - np naped Aut (do tego nie zaliczam Elektrowni Atomowych no moze Kafe-Automaty jeszcze w tym sie znajda ;D ) Pozdrawiam Janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Optymista z Ciebie Janku... A ja tam, chociaż w nic nie wierzę, to jednak wierzę :wink: w wodór. To będzie przyszłość wszelkich napędów. Jeszcze wspomnicie moje prorocze słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Marku -juz produkuja bodajrze VW-ja napedzanego Wodorem z ogniw ...wystawiaja go aktualnie w USA na tej Swiatowej Wystawie Motoryzacyjnej ...Z tymi Ogniwami bawia sie juz od lat 60-tych zeszlego stulecia(nie mowiac juz o zeszlym Tysiacleciu ;D ) ale zobaczysz jak "wyskocza" z jakas mini Elektrownia Atomowa wielkosci podroznego kofra -no i wtedy Para ruszy! ...bo cos musi obracac ta Turbinke -obracajaca Pradniczke-ladujaca LI-PO-lki dajace prad Silniczkom elektrycznym ktore napedzaja ...KOLA ...proste a jednak potrzeba na to tyle lat! :cry: Janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 ale zobaczysz jak "wyskocza" z jakas mini Elektrownia Atomowa wielkosci podroznego kofra -no i wtedy Para ruszy! ...bo cos musi obracac ta Turbinke -obracajaca Pradniczke-ladujaca LI-PO-lki dajace prad Silniczkom elektrycznym ktore napedzaja ...KOLA ...proste a jednak potrzeba na to tyle lat! :cry: Janek a zgraje "zielonych" wystrzelać :?: Gdyby na to pozwolili to co by mieli do roboty? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Marcin -oczywiscie ze zieloni sa winni ze to i owo drozeje ...ciagle nam wmawiaja ze ocieplenie i tak dalej ... nieprawda ! zawsze klimat "pulsowal" nadchodzily lody potem znowu ocieplenie ...nastepna epoka jaka nadejdzie to znowu LODY ..a ci nam wmawiaja cos innego ...a mnie nogi marzna --- to najlepszy przyklad ichniego klamstwa :| Janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretobójca Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Jeśli już wychodzimy w przyszłość, to mamy tuż za rogiem olbrzymi zbiornik wodoru jakim jest Jowisz (ponad 2,5 razy więcej niż wynosi całkowita masa pozostałych planet). A lipolków nie trzeba będzie ładować, bo można wykorzystać ogniwa paliwowe zasilane wodorem. No ale w takim przypadku to para wodna będzie tylko produktem ubocznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 para wodna będzie tylko produktem ubocznym, i wtedy wykorzysta się ją w silniku parowym... .A tak na poważnie, to niekoniecznie wodór= ogniwa paliwowe. To jest "na dzisiaj", a kto wie, co będzie jutro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.