Kretobójca Opublikowano 19 Listopada 2007 Opublikowano 19 Listopada 2007 Makieciarze i "reduktorzy" zapewne znają stronkę http://www.samoloty.ow.pl Oprócz szczegółowych opisów dużej ilości samolotów, prototypów, historii lotnictwa, itp... można znaleźć artykuł o wykorzystaniu silników parowych w lotnictwie. http://www.samoloty.ow.pl/str393.htm Parowe helikoptery, czterometrowe modele samolotów parowych z XIXw itp. (Oj stare to modelarstwo lotnicze!) Z pewnością mało kto wie, że udoskonalanie maszyn parowych na potrzeby lotnictwa doprowadziło do tak szybkiego rozwoju motoryzacji pod koniec XIXw.
Janeczek Opublikowano 19 Listopada 2007 Opublikowano 19 Listopada 2007 "PARA" -napewno jeszcze wroci ....moze nie taka jaka znamy (Paleniska,kotly,tloczyska,regler Watta itd) ale jeszcze sprawniejsza ,lzejsza ,latwiejsza w obsludze .... tzn-bezobslugowa.... Jan
marcin133 Opublikowano 20 Listopada 2007 Opublikowano 20 Listopada 2007 "PARA" -napewno jeszcze wroci .... A czy para kiedykolwiek odeszła? Przecież nadal wykorzystywana jest i to w miejscach technicznie cholernie skomplikowanych. Elektrownie atomowe, okręty z napędem atomowym to przecież poniekąd stare dobre parowce
Janeczek Opublikowano 20 Listopada 2007 Opublikowano 20 Listopada 2007 Dla mnie Para odeszla wraz z Lokomotywami Parowymi... Ale mam mam na mysli Pare taka-do uzytku powszechnego - np naped Aut (do tego nie zaliczam Elektrowni Atomowych no moze Kafe-Automaty jeszcze w tym sie znajda ;D ) Pozdrawiam Janek
MareX Opublikowano 20 Listopada 2007 Opublikowano 20 Listopada 2007 Optymista z Ciebie Janku... A ja tam, chociaż w nic nie wierzę, to jednak wierzę :wink: w wodór. To będzie przyszłość wszelkich napędów. Jeszcze wspomnicie moje prorocze słowa.
Janeczek Opublikowano 20 Listopada 2007 Opublikowano 20 Listopada 2007 Marku -juz produkuja bodajrze VW-ja napedzanego Wodorem z ogniw ...wystawiaja go aktualnie w USA na tej Swiatowej Wystawie Motoryzacyjnej ...Z tymi Ogniwami bawia sie juz od lat 60-tych zeszlego stulecia(nie mowiac juz o zeszlym Tysiacleciu ;D ) ale zobaczysz jak "wyskocza" z jakas mini Elektrownia Atomowa wielkosci podroznego kofra -no i wtedy Para ruszy! ...bo cos musi obracac ta Turbinke -obracajaca Pradniczke-ladujaca LI-PO-lki dajace prad Silniczkom elektrycznym ktore napedzaja ...KOLA ...proste a jednak potrzeba na to tyle lat! :cry: Janek
marcin133 Opublikowano 20 Listopada 2007 Opublikowano 20 Listopada 2007 ale zobaczysz jak "wyskocza" z jakas mini Elektrownia Atomowa wielkosci podroznego kofra -no i wtedy Para ruszy! ...bo cos musi obracac ta Turbinke -obracajaca Pradniczke-ladujaca LI-PO-lki dajace prad Silniczkom elektrycznym ktore napedzaja ...KOLA ...proste a jednak potrzeba na to tyle lat! :cry: Janek a zgraje "zielonych" wystrzelać :?: Gdyby na to pozwolili to co by mieli do roboty? :mrgreen:
Janeczek Opublikowano 20 Listopada 2007 Opublikowano 20 Listopada 2007 Marcin -oczywiscie ze zieloni sa winni ze to i owo drozeje ...ciagle nam wmawiaja ze ocieplenie i tak dalej ... nieprawda ! zawsze klimat "pulsowal" nadchodzily lody potem znowu ocieplenie ...nastepna epoka jaka nadejdzie to znowu LODY ..a ci nam wmawiaja cos innego ...a mnie nogi marzna --- to najlepszy przyklad ichniego klamstwa :| Janek
Kretobójca Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Opublikowano 20 Listopada 2007 Jeśli już wychodzimy w przyszłość, to mamy tuż za rogiem olbrzymi zbiornik wodoru jakim jest Jowisz (ponad 2,5 razy więcej niż wynosi całkowita masa pozostałych planet). A lipolków nie trzeba będzie ładować, bo można wykorzystać ogniwa paliwowe zasilane wodorem. No ale w takim przypadku to para wodna będzie tylko produktem ubocznym.
MareX Opublikowano 21 Listopada 2007 Opublikowano 21 Listopada 2007 para wodna będzie tylko produktem ubocznym, i wtedy wykorzysta się ją w silniku parowym... .A tak na poważnie, to niekoniecznie wodór= ogniwa paliwowe. To jest "na dzisiaj", a kto wie, co będzie jutro?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.