Mareq Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Jak w temacie. Szukam informacji jak prawidłowo dobrać powierzchnie stateczników w układzie T. Jedyne udało mi się znaleźć, że powierzchnia poziomego powinna być mniejsza niż w układzie klasycznym. Bardzo mi się podobają modele z takim usterzeniem i chciałbym sobie takowego zbudować na przyszły sezon. Planowana rozpiętość ok. 2.5m. Przy okazji mam pytanie jaki polecacie profil klapowy do termiki. Płat będzie trapezowy z cięciwami najprawdopodobniej w zakresie 220 do 180mm. Wiem, że było to nieraz wałkowane ale nie znalazłem w miarę jednoznacznej odpowiedzi. Interesuje mnie aby profil dobrze sobie radził w miarę szerokim zakresie prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Widzę że mamy podobne plany Ja planuje zrobić coś na profilach Dreli ale raczej coś konstrukcyjnego niż VB. Narazie same plany modelu mam mocno w powijakach ale kadłub już rok czeka na realizację reszty projektu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.