kamil1556 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Witam posiadam miano początkującego modelarza. Jestem w trakcie budowy mojego pierwszego modelu.Wyciąłem już kadłub i teraz chciałbym przykleić listewki sosnowe , ale ich nie posiadam.W tym temacie będę zdawał relacje z budowy.A teraz chciałbym zapytać czy ktoś posiada listewki sosnowe do kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macowca Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Witam posiadam miano początkującego modelarza. Jestem w trakcie budowy mojego pierwszego modelu.Wyciąłem już kadłub i teraz chciałbym przykleić listewki sosnowe , ale ich nie posiadam.W tym temacie będę zdawał relacje z budowy.A teraz chciałbym zapytać czy ktoś posiada listewki sosnowe do kadłuba. Co prawda odpowiedź trochę późno, ale...Jeśli masz gdzieś w pobliżu sklep modelarski, to tam kupisz takiw listewki. Ja do swojego rwd użyłem listewek balsowych, tylko że trochę grubszych niż podaje skazoo na swojej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo1822 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Tak jak napisał kolega mogą to być listewki wycięte z balsy, paski sklejki pozyskanej np. ze skrzynek po owocach (np. z Biedronki ale możesz także okleić boki kadłuba w przedniej części (do ok 2cm za skrzydłami) dodatkową warstwą depronu i to wystarczająco wzmocni konstrukcję. Życzę sukcesów w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Po Sylwestrze zwykle na ziemi jest mnóstwo całkiem fajnych listewek z twardej balsy (od rakiet) nadadzą się również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1556 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Dziękuję za pomoc.Listewki kupiłem w sklepie modelarskim.Model już prawie gotowy tylko mam problem ze zrobieniem steru w tyle kadłuba.Nie wiem jak połączyć to wszystko z serwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macowca Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Ale co połączyć ? Dźwignię steru kierunku z popychaczem od serwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Poczytaj trochę więcej relacji z budowy RWD 5. Na zdjęciach zamieszczonych z budowy RWD jest pokazane co i jak zamocować.Autor modelu RWD 5 Marcin Szczerbaczuk "Skazoo" w swojej relacji pokazał wyczerpująco i dokładnie budowę w/w modelu.( link do strony RWD 5 "Skazoo" ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1556 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Dziękuję wiem jak to zrobić tylko problem w tym ,że nie wiem gdzie kupić ,,bowdeny".Czy dostane je w jakims sklepie typu : budowlany,elektryczny??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Szczerze mówiąc nie musisz stosować bowdenów (chociaż to bardzo pomocne). Możesz puścić sam drut (hartowany, stalowy, ok. 1mm) a przed zgięciem końcówek nawlec na niego jakieś "prowadnice" np. 1cm odcinki wkładu od długopisu, 3-4 koraliki itp. które potem przykleisz do ściany kadłuba. Chodzi o to, aby drut chodził lekko i nie wyginał się w czasie pracy. Panowie z "FliteTest" rozwiązują sprawę opaskami zaciskowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 google nie gryzie po 30sek. szukania- http://www.nastik.pl/akcesoria-modeli-popychacze-bowdeny-c-125_164.html?osCsid=669cebf03bd2ba72c74b0dd41ec9b811 bowden jest do pręt w rurkach! rurki w których jest owy pret mocujesz do wreg, czemu jest w rurkach?- żeby sie nie wyginal! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1556 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Tak gdzie moge taki dostać w mieście (w jakim sklepie)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 wątpie żeby w metalowym mieli małe średnice prętów ,więc tylko przez internet lub stacjonarny modelarski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1556 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie jak przykleić ster wysokości do statecznika i ster kierunku do statecznika tak aby się ruszały po jak przykleje ze sobą do listwy to nie będą się ruszały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Chodzi Ci o to, że klapy w statecznikach mają się ruszać? Montujesz na zawiasach. W stateczniku i klapie nożykiem robisz otwór na dany zawias(ma wchodzić z lekkim luzem) i zaklejasz jakim tam klejem chcesz. Przykładowy zawias: http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_26&products_id=4713 w niewielkich modelach z pianki stosuje się również: http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_26&products_id=178 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1556 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 A jak można samemu zrobić takie zawiasy po koszt przesylki jest duży ,a ja chce tylko zawiasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo1822 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zawiasy można zrobić z taśmy klejącej, poszukaj zdjęć z budowy modeli depronowych, jest tego dużo. Możesz także użyć sztywnego plastiku, wyciętego w prostokąt np.: 2x4cm (taki przezroczysty z opakowań, który załamujesz w miejscu dzie ma się zginać). Wszystko to (bowdeny i zawiasy) mogłeś kupić w sklepie modelarskim razem z listewkami. Przy budowie następnego modelu skompletuj materiały przed budową. Pokaż jakieś zdjęcia modelu, może jeszcze jest coś do poprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 W Modelemax można się dogadać i wyślą jakieś pierdoły zwykłym listem poprzez pocztę za 4zł. A tym sztywnym plastikiem może być butelka PET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Nie wspomnieliście jeszcze o dysku z wnętrza dyskietki. Jest to również świetny materiał na zawiasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macowca Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Na tej stronie masz różne techniki robienia zawiasów własnoręcznie: http://motylasty.pl/warszt_4.html Najlepiej w ogóle przejrzyj sobie patenty motylastego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1556 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zawiasy już zrobione.Jutro dodam zdjęcia modelu.Dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi