markuz Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 witam latałem samolotami i to sporo , od dwóch sezonów latam heli spalinówką SCEADU , pod koniec tegorocznego sezonu zacząłem depronkami ( fajna jazda ) , ale od początku swego modelarstwa zawsze spoglądałem na szybowce , i wreszcie jestem przed wyborem który to ma być . podobają mi sie najbardziej pół makiety i makiety , najbardziej te duże po 5m . teraz tak , na 5 metrowego mnie nie stać , na wersje KIT mogę wydać 1000 zł , dalej się dozbiera na resztę elektroniki , w tym przedziale cenowym widzę szybowce od 2,5 m do 3 m rozpiętości , tylko który jest dobry i sprawdzony . Spoglądałem na JANTARA w model partner nie drogi ponad 2 metry i był tam jeszcze jeden trochę droższy ale mieszczący się w początkowym budżecie , jest jeszcze w MIX MODEL ciekawe modele , i chyba u NASTIKA też coś znalazłem . sporo wiem o helikopterach ale o szybowcach niewiele , dlatego proszę o rade pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 hmm Jantar z modelpartner to nie jantar ale discus (obrys skrzydeł i kształt kadłuba nie pasują do żadnego znanego mi jantara). Parę wątków o nim jest tutaj i u Alexa ( chyba nawet bardziej szczegółowo). http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=8273&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuz Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 wątek przeczytałem cały , podobnie jak Adam G też chcę go przerobić na elektryka bo na moim terenie górki nie znajdziesz . ale czy za tą cenę można kupić coś lepszego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekZ Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Witaj, pozwole sobie wtracic 3 grosze. Jezeli chcesz latac na termice i miec z tego kupe frajdy to polecam najprostsze rozwiazanie tzn motoszybowiec ze skladanym smiglem i silnikiem elektrycznym. Polecam typowe modele do latania termicznego wzorowane na F3j a nie "makiety przypominajace prawdziwe szybowce" No chyba ze masz kompleksy i niespelnione marzenia. Mocowanie do kadluba kilkoma srubami plastikowymi jest o wiele praktyczniejsze niz skrzydla na bagnety wystajace z kadluba i wsuwane. Z tego wzgledu nie polecam ci modelu "elipsoid" mimo ze od kilku lat jest on moim glownym i ulubionym szybowcem. Na mikolaja dostane (wiem to z b. wiarygodnego zrodla) model Thermik Dream. z Nastika. Model ten kosztuje ponizej ceny jaka wymieniles, ma ok 3 m rozpietosci skrzydel i mial wrecz rewelacyjne opinie we francuskim czsopismie FLY, a to bardzo rzetelne i fachowe pismo w tym zakresie. Pelna mechanizacja skrzydel, usterzenie klasyczne zreszta mozesz zobaczyc w ofercie Nastika. Poniewaz nie odpowiada mi oferowane malowanie kupuje go w wersji ARC a odpowiednia folia kupiona w TH juz czeka w domu:) Na wiosne ruszy na pierwsze wiosenne kominy czego i Tobie zycze pozdrawiajac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Ja na twoim miejscu nie kupowałbym żadnego kita ani nic tylko trochę balsy plany i do roboty zima jest długa (chyba że już się uparłeś to : http://modelmaking.pl/ires/oferta/1/5/614/ (nawet ładnie się prezentuje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuz Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 model jaki zaproponował Krzysiek jest super , i powiem szczerze że wbiłeś mi gwoździa - czy typowego termika czy pół makietę , na pewno żadna makieta nie będzie tak latała w termice jak ten który zaproponowałeś , z drugiej strony nie będzie tak pięknie majestatycznie wyglądał jak makieta . co do modelu z model meking , jest ok ale z tego co widze to wymaga sporo pracy i raczej to jest model dla bardziej znających się w tym temacie . Poczytałem troszkę o szybowcach i w brew pozorom nie takie to proste aby model naprawdę prawidłowo latał , dlatego albo to będzie model sprawdzony z model partner albo z TM ten co proponuje Krzysiek . Na budowę modelu szybowca mam za małą wiedzę , wole dać zarobić sklepom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam712 Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Może na początek kup cos mniejszego 1,6-2,0m.Wierz mi że pierwsze lądowania mogą być ciężkie,a o lądowaniu w punkt(jak helikiem) możesz zapomnieć.Ja w tym roku kupiłem Moutona 1600 i zabawa jest przednia.Mimo że napisali na pudełku,że to ARF pracy trzeba trochę włożyć(wymiana bowdenów,korekta kadłuba i ustawienie środka ciężkości),ale za te pieniądze warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Markuz przecież jak byś czegoś nie wiedział to zawsze masz nas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.