Krychol RC Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam chciał bym przedstawić bardzo prosty sposób wyginania depronu nawet 6mm. Każdy pewnie zna metodę z suszarką ale nie zawsze jest skuteczna ponieważ depron nieraz pęka i nie do końca się chce wygiąć. Otóż ja wam chcę przedstawić prostą metodę z użyciem taśmy pakowej (takiej szerokiej np. szara) Krok 1 bierzemy wycięty kawałek depronu ,i oklejamy go z jednej strony taśmą (1 warstwa) Krok 2 wcześniej przygotowany kawałek oklejony taśmą bierzemy w ręce i po prostu wyginamy (bez podgrzewania suszarką),kawałek depronu z taśmą przyklejamy do modelu krok 3 jak klej wyschnie odlepiamy taśmę klejącą i gotowe ,mamy pięknie wygięty depron Zdjęcie pomocnicze: A tak to wygląda na przykładzie. PS To rozwiązanie szczególnie jest przydatne np. jak robimy maskę przy modelu RWD5 by skazoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 No no KrycholRC postarałeś sie ładnie przedstawione opisane, ale niestety cudów nie odkryłeś metoda znana juz pewnie większości modelarzy którzy pracują z depronem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 No wiem ale chciałem pomóc w ten sposób tym co takiej metody prostej i dobrej nie znają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeos Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 to dobry pomysł może kiedyś komuś się przyda ale niestety cudów nie odkryłeś metoda znana juz pewnie większości modelarzy Myślę ze jednak nie wszyscy wpadli na to od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 A ja chcialbym dac koledze Krycholowi plusik "pomogl" - i mowie calkiem serio! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Krychol RC, ...nie przejmuj się - dwudziestu wie, ale nie wie dwudziesty pierwszy i będzie wdzięczny za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Oczywiście krychol u mnie też masz + jak już zresztą pisałem robota super wykonana ... ale też dlatego napisałem ze dla większości na nie dla wszystkich jest to metoda znana więc napewno spora grupa osób skorzysta z tego sposobu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekskr Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Cześć Krychol! Ja dopiero zaczynam pracować z Depronem. Będzie się to odbywać właśnie na wspomnianym RWD-5 według planów Skazoo. Myślę, że wypróbuję przedstawioną przez Ciebie metodę. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 jesli o mnie chodzi to szczerze mowiac czytałem o tej metodzie, ale nie spodziewałem się cudów. Ale to co pokazał Krychol na tym zdjęciu nadaje się na cud :D Kurde extra metoda, dzięki za taką extra radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Ale to co pokazał Krychol na tym zdjęciu nadaje się na cud :D Jeszcze malo widziales Sprobuj ta metode a zobaczysz depronowe cuda Krychol RC w koncu napisal cos porzadnego Jednak dopisze, ze moga pojawic sie problemy w razie pozniejszego lakierowania- klej z tasmy ktory zostal na depronie. Ale pozostaje oklejanie lub "tasmowanie" :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Trzeba wziąć taką taśmę słabą żeby kleju nie zostawiała ,ważne by nie przesuwała(nie ślizgała się na depronie) się w boki podczas wyginania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Kazda tasma zostawia min ilosci kleju. Wychodzi to przy malowaniu gdzie tam gdzie pozostal klej ( choc jest niewyczuwalny ) przyciaga mgielke sprayu i powierzchnie ktore mialy pozostac niepomalowane sa jakby ubrudzone . Np jak przylepiales cos na skrzydle a potem maluyjesz koncowki latow sprayem to wielce prawdopodobne ze miejsce gdzie byla tasma przyciagnie na stale czesc mgielki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Też zależy jak długo ta taśma jest przyklejona bo w czasie schnięcia kleju nie powinna żadnego syfu zostawić. W każdym bąć razie u mnie taśma nie zostawiła kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zobaczcie http://pl.youtube.com/watch?v=70BO0Nr1518 http://pl.youtube.com/watch?v=_hvg6AGnF9g w Ciągu godziny miałem skrzydełko na 102 a cały model zrobiony w ciagu 3 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.