Skocz do zawartości

Czy do 10 litrowego wiaderka można nalać 14 litrów wody???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wstaje sobie dzisiaj rano podchodzę do ładowarki i moim oczom ukazał się taki widok:

post-1458-0-75646000-1357480830_thumb.jpg

co z tym "fantem" zrobić???

Opublikowano

Opcje są dwie :

1. odmierz na pakiecie 7 równych części i odetnij dwie. Wtedy będzie 5Ah

2. przepraw 5 na 7 i będzie ok.

A tak na poważnie to rozładuj pakiet i zobacz ile z niego wyjdzie.

Opublikowano

Stawiam, że cele były max nierówno rozładowane a balancera tu nie widzę. Więc do którejś celi władowało nadmiar podczas gdy wadliwa cela ciągle nie była pełna.

Ale ciekawsze jest to, że ładowałeś go 14 godzin???

Opublikowano

Proponuję więc rozładować pojedynczo cele przez złącze balasera (złącze pakietu oczywiście ). Od razu wyjdzie czy i która jest kulawa.

Opublikowano

...wstaje sobie dzisiaj rano...

Fajnie że wstałeś... Zawsze zostawiasz lipole na noc do ładowania? Nawet "podłoże" aż się prosi zapłon, tym bardziej że pakiet jak sam zauważyłeś świruje.

Ja osobiście zbytnio nie przesadzam z BHP przy ładowaniu, ale Ty jesteś prawdziwym hardkorem ;)

Opublikowano

Myślę, że odpowiedź jest bardzo prosta:

Podczas kilkunastu godzin pracy balancer tak długo mielił i rozładowywał cele, że wyssał z pakietu aż 2Ah. O tym ładowarka oczywiście wiedzieć nie mogła i podała całość wpompowanego ładunku...

P.S. Z moich doświadczeń:

Używam balansera od ELPROGa, który podaje ile ładunku wyciąga z każdej celi z osobna. Przy mocno zajechanym pakiecie 1800mAh i prądzie ładowania 1C potrafi wyjąć około 200mAh.

P.S. 2. Odpowiadając na pytanie autora: "Czy do 10 litrowego wiaderka można nalać 14 litrów wody???"

Tak. Wtedy kiedy podczas nalewania ktoś nam podbiera wodę.

Opublikowano

No w sumie to się nigdy nie zastanawiałem na bezpieczeństwie mojego sposobu ładowania.

co do pobierania prądu przez balanser to łatwo można to sprawdzić, podłączyć balanser przez amperomierz (co Wy na to?).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.