Marek_Spy Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Przeglądając strony internetowe poświecone modelarstwu zobaczyłem ciekawą propozycje poprawy parametrów odbiornika i fail-safe poprzez dodanie mikrokontrolera PIC . http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/ . Mając stare odbiorniki pełno zasięgowe postanowiłem zrobić taki układ .Na przykładzie jednego starego odbiornika opisze jak to zrobiłem , Odbiornik miał inna normę niż ja stosuje wiec przy okazji zmieniłem piny na futaby, które stosuje.W pierwszej kolejności przygotowałem maskę pod płytkę PCB dla mikrokontrolera i stronę mechaniczna odbiornika, obcinając kawałek płytki. Przygotowana płytka z procesorem i pinami Na koniec przymocowałem dodatkowa płytkę w obudowie. Po próbach uzyskałem dobre parametry zasięgu.
MarekJ Posted December 5, 2007 Posted December 5, 2007 Po próbach uzyskałem dobre parametry zasięguTen akurat zależy od części radiowej. Jeśli jej nie zepsułeś to parametry się nie zmienią . Nie opisałeś natomiast istoty usprawnienia odbiornika, czyli tak naprawdę - nic nie napisałeś :wink: . A wielu chętnie i z ciekawością by o tym przeczytało na forum a nie w tajnej korespondencji .
Marek_Spy Posted December 5, 2007 Author Posted December 5, 2007 Witam Na razie nie latam ale w praktyce poprawiło o ok 10 kroków zasięg ( przedtem 70 ) I wlasciwie mało co psuje częściej naprawiam :rotfl:
Peter Posted December 5, 2007 Posted December 5, 2007 Zgadzam sie z Wami Markami.Ale , by opis byl pelniejszy-zrozumialy co usprawniles ?.Poza fail safe . Co do zasiegu,to troche nie nadazam, jak mogl sie zmienic zasieg po dodaniu PIC-a?. Wiadomosci i info na priv,to chyba nie to forum ?.No chyba ze przydomek ,,spy'' obliguje Cie i wszystko musi zostac tajne :cry: B, ciekawy post,ale niepelny.Czuje pewny niedosyt informacyjny. Da sie to zmienic ?
Marek_Spy Posted December 6, 2007 Author Posted December 6, 2007 Witam Oczywiście że wszystko wyjaśnię . Poprawa następuje dlatego ze dodatkowo impulsy po detekcji czyli impulsy idące do serw są sprawdzane przez procesor i korygowane. Oryginalny program troszkę jest poprawiony bo jest usunięta funkcja blokady gazu. Plik po kompilacji jak i kod źródłowy mogę zamieścić . Nie wiem czy kogoś to zainteresowało . Napisałem jako ciekawostkę . Zamierzam również zrobić odbiornik mini nie gorszy od czeskich P.S spy to skrót od nazwiska nie mam nic wspólnego z szacownymi instytucjami .......
Peter Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 Zainteresowalo.I to bardzo. Jak temat bedzie sie mial ku koncowi,pomecze Cie troche na temat odbiornikow - sprawa dotyczy pracy na krancach zasiegu .Ok 2000 m po ziemi (w gorze jest troche lepiej) No to teraz bedzie pieknie.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.