tom000 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Witam Nie spotkałem się z tym na forum a myślę że komuś może się to przydać. Zastosowanie(produkcja formy): -Owiewki serw/zaślepki o nieregularnych kształtach(robimy kopyto-zalewamy parafiną a po wystygnięciu i rozdzieleniu mamy gotową formę) -Kształtki/rury o nieregularnych kształtach np.kolanko (rzeźbimy lub odlewamy naszą kształtkę w parafinie a następnie owijamy paskiem tkaniny- naszączamy żywicą-Po związaniu żywicy całość zanurzamy w ciepłej wodzie-forma nam się rozpływa uwalniając detal) Zalety: -Bardzo szybkie i tanie robienie form -Brak ryzyka że coś nam się sklei z formą -Możliwość wykonania detali które nie są wykonalne tradycyjnymi metodami Wady: -Precyzja1(wszelkie zadrapania i nierówności są widoczne na laminacie) -Precyzja 2(parafina przy stygnięciu ma spory skurcz) -Brak możliwości wygrzania żywicy -Brak możliwości robienia form dwuczęściowych((przynajmniej nie próbowałem:) ) -Formy oczywiście jednorazowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Hymm.. ciekawy pomysł i bardzo pomocny dla początkujących modelarzy POLECAM !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Fajny pomysł. Jest jakaś masa progel na allegro do robienia małych odlewów z gipsu. Mięknie i rozpuszcza się pod wpływem temperatury i można zatopić w tym model. Potem się rozcina, wyjmuje model i gotowe. Masa jest wielokrotnego użytku. Może ktoś próbował tego wynalazku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi