tom000 Opublikowano 4 Lutego 2013 Opublikowano 4 Lutego 2013 Witam Nie spotkałem się z tym na forum a myślę że komuś może się to przydać. Zastosowanie(produkcja formy): -Owiewki serw/zaślepki o nieregularnych kształtach(robimy kopyto-zalewamy parafiną a po wystygnięciu i rozdzieleniu mamy gotową formę) -Kształtki/rury o nieregularnych kształtach np.kolanko (rzeźbimy lub odlewamy naszą kształtkę w parafinie a następnie owijamy paskiem tkaniny- naszączamy żywicą-Po związaniu żywicy całość zanurzamy w ciepłej wodzie-forma nam się rozpływa uwalniając detal) Zalety: -Bardzo szybkie i tanie robienie form -Brak ryzyka że coś nam się sklei z formą -Możliwość wykonania detali które nie są wykonalne tradycyjnymi metodami Wady: -Precyzja1(wszelkie zadrapania i nierówności są widoczne na laminacie) -Precyzja 2(parafina przy stygnięciu ma spory skurcz) -Brak możliwości wygrzania żywicy -Brak możliwości robienia form dwuczęściowych((przynajmniej nie próbowałem:) ) -Formy oczywiście jednorazowe
polpakpol Opublikowano 11 Lutego 2013 Opublikowano 11 Lutego 2013 Hymm.. ciekawy pomysł i bardzo pomocny dla początkujących modelarzy POLECAM !!!
alyan Opublikowano 11 Lutego 2013 Opublikowano 11 Lutego 2013 Fajny pomysł. Jest jakaś masa progel na allegro do robienia małych odlewów z gipsu. Mięknie i rozpuszcza się pod wpływem temperatury i można zatopić w tym model. Potem się rozcina, wyjmuje model i gotowe. Masa jest wielokrotnego użytku. Może ktoś próbował tego wynalazku ?
Rekomendowane odpowiedzi