tom000 Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Witam Nie spotkałem się z tym na forum a myślę że komuś może się to przydać. Zastosowanie(produkcja formy): -Owiewki serw/zaślepki o nieregularnych kształtach(robimy kopyto-zalewamy parafiną a po wystygnięciu i rozdzieleniu mamy gotową formę) -Kształtki/rury o nieregularnych kształtach np.kolanko (rzeźbimy lub odlewamy naszą kształtkę w parafinie a następnie owijamy paskiem tkaniny- naszączamy żywicą-Po związaniu żywicy całość zanurzamy w ciepłej wodzie-forma nam się rozpływa uwalniając detal) Zalety: -Bardzo szybkie i tanie robienie form -Brak ryzyka że coś nam się sklei z formą -Możliwość wykonania detali które nie są wykonalne tradycyjnymi metodami Wady: -Precyzja1(wszelkie zadrapania i nierówności są widoczne na laminacie) -Precyzja 2(parafina przy stygnięciu ma spory skurcz) -Brak możliwości wygrzania żywicy -Brak możliwości robienia form dwuczęściowych((przynajmniej nie próbowałem:) ) -Formy oczywiście jednorazowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
polpakpol Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Hymm.. ciekawy pomysł i bardzo pomocny dla początkujących modelarzy POLECAM !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
alyan Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Fajny pomysł. Jest jakaś masa progel na allegro do robienia małych odlewów z gipsu. Mięknie i rozpuszcza się pod wpływem temperatury i można zatopić w tym model. Potem się rozcina, wyjmuje model i gotowe. Masa jest wielokrotnego użytku. Może ktoś próbował tego wynalazku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts