tomekst16 Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Dzień dobry kilka tygodni temu z nudów zbudowałem motorówkę syntetyk. http://marek.aplus.pl/strona/ Model jest w skali 100%, waży 300g. Kompletnie się nie znam na doborze napędów do łódek, ponieważ to tej pory zajmowałem się tylko modelami latającymi. Bardzo bym prosił o jakąś pomoc w doborze napędu(chciałbym zastosować silnik szczotkowy). Docelowo model ma być szybki i zrywny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomiq Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Cześć, osobiście polecam Ci napęd bezszczotkowy, tym bardziej że obecnie cena napędu bezszczotkowego jest taka sama jak szczotkowego i łatwiej dostać silniki i regulatory. Jeśli zbudowałeś motorówkę, a nie ślizg i DO TEGO Z DEPRONU więc lekką ale delikatną to silnik klasy 400-480 (szczotkowy) na 7,4-9,6V będzie wystarczający i do tego pakiet 2S powiedzmy minimum 2000 mAh (lepiej 2800mAh lub więcej aby łódka dłużej pływała) będzie ok. Do tego regulator minimum 20-25A, na lato z chłodzeniem lub wodnym lub 30-35A (wtedy da radę również bez chłodzenia). Śruba 30mm dwułopatowa będzie ok do szybszego pływania, natomiast trzyłopatowa do troszkę wolniejszego - jeśli wsadzisz duży i ciężki pakiet. Jeśli zdecydujesz się na napęd bezszczotkowy to silnik 2040 (20mm średnicy, 40mm długi) i o obrotach 1800-2400 KV będzie lepszy niż klasy 400 szczotkowy + śruba 30mm. Wtedy model będzie pływał redukcyjnie. Do szybszego pływania weź większy - odpowiednik szczotkowego klasy 500 (nie wielkością tylko mocą) . Do takiego silnika możesz zastosować śrubę powiedzmy 35-40mm dwułopatową lub trzyłopatową. U mnie w łódce z podobnym napędem mogę pływać w lekkim ślizgu 20 minut na pakiecie 2800mAh :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts