drzek123 Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Witam. Niedawno zacząłem budowę motoszybowca TOTO-1. Zgromadziłem wszystkie materiały wydrukowałem plany itp. Mam już prawie gotowy kadłub i nie wiem czy zrobić ster kierunku i wysokości, czy lotki i ster wysokości. Jakie mogą być ew. skutki w powietrzu tj. chodzi mi, żeby model latał powoli i bardzo statecznie (mój pierwszy model). Szukałem trochę na Internecie na ten temat, ale nic nie znalazłem. Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Prototyp był projektowany pod lotki i wysokość. Jeśli zastosujesz ster kierunku musisz zrobić skrzydła z odpowiednim wzniosem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Z lotkami masz większą kontrolę nad modelem i od razu uczysz się latać prawidłowo z użyciem wszystkich powierzchni sterowych. Sterowanie tylko sterem kierunku i wysokością skazuje cię na ograniczone możliwości kontroli i poleganie tylko na stateczności konstrukcji. A to czasem nie wystarcza. Spokojnie rób z lotkami. Możesz zachować wznios jak dla wersji bez lotek. Zmniejszy to zdolności do wykonywania manewrów poprzecznych (z beczką będzie problem). Ale model będzie latał statecznie, a w razie kłopotów możesz używać lotek i trenować ich użycie. Możesz też zrobić dwa skrzydła. Jedno bez lotek i z dużym wzniosem, drugie z lotkami i mniejszym wzniosem. Kiedy poczujesz się pewniej w powietrzu, założysz do dalszego treningu drugie skrzydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzek123 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Aha. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi