JacekJ Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Witam. Mam silnik 400W ale 3500rpm/V (typowy Align ze śmigłowca). Będę składał motoszybowiec o tendencjach akrobacyjnych ok. 2m i chciałbym go zastosować, ale.... Czy ktoś z Panów ma pomysł co zrobić z obrotami - przekładnia, a może małe śmigło o małym skoku? Dziękuję za każdą radę, chociqż pytanie stawiam bardziej retorycznie, gdyż przy 3S pozostanie mi chyba zakupić wolniejszy silnik ( a może ktoś się zamieni?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ficek Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Z tego co wiem to dając małe śmigła do takiego kv zrobisz z szybowca f5d. Jedynie dać przekładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Taki napęd będzie bardzo prądożerny i bardzo nieskuteczny. Pozostając przy napędzie bezpośrednim można z powodzeniem przezwoić silnik uzyskując mniejsze KV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Zamiast śmigła załóż turbinkę ;-) Tak serio, jeśli to ma być jakiś szybowiec to ekstremalnie szybkiego latania to silnik się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi