baczek Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 witam chcialem zaprezentować mój sposób szlifowania kadłuba ze styprpianu krok 1 najpierw trzeba mieć plan albo jakieś wymiary nieważne, należy odrysować na styropianie kształty kadłuba i wyciąć z około 1 cm naddatkiem (może być więcej). krok 2 przydało by się prostokątne kawałki depronu albo czegoś zbędnego (może być tektura) i wyciąc wręgi tylko niechodzi o część którą wklejamy do samolotu tylko o zewnętrzną (tą co przeważnie się wyrzuca) krok 3 ZACZYNAMY SKROBANIE bierzem ostry nóz niemoże być scyzoryk ani nożyki do podłóg musimy dokładnie znać wszystkie zakrzywienia i je uwzględnić (pomyśl zanim zrobisz) czsami pomaga narysowanie lini do której ma być zcieniowanie krok 4 gdy mamy narysowane linie i wszystko jest gotowe niezapominając o ostrym nożu zcinamy kadłub pamiętajcie że niemożna pociągnąć noża z jednej lini do drugiej np linia ciągnie się przez górę kadłuba a druga przez jeden z 2 boków kadłuba to prubujemy wyciąć zaokrąglenie pamiętamy o kształtach kadłuba tak aby nieć mniej do szlifowania pilnikiem bądź papierem krok 5 przy kabince staramy się wycinać większość nożem ale jeśli sie boisz to lepiej to zeszlifować. Niektórych żeczy nieda się ściąć nożem np zejścia pomiędzy skrzydłem a kadłubem w spitfire-że krok 6 zaczynamy oszlifowywać wszystko papierem ściernym. a po tym należy pochwalić się tym co sie zrobiło ps jeśli cos jest niezrozumiałe to prosze napisac a ja postaram się poprawić dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 żeczy Tego nie zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 bierzemy ostry nóż, nie może być scyzoryk ani nożyki do podłóg Scyzoryka nie próbowałem, ale noża do podłóg to się nie wstydzę :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 baczek miej litość - to jak w końcu szlifować ten styropian? Bo opisujesz wykonanie kadłuba za pomocą szablonów zewnętrznych. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 szblony zewnętrzne są po to aby później sprawdzić czy wszystko jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 ... no to myślimy w różne strrony Myślałem, że podasz dobry sposób szlifowania styropianu, np. żeby nie wyrywało kawałków(wiem, że drobnoziarnistym), żeby była ładna, równa powierzchnia, jakieś triki i inne szczegóły, a tu :ass: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 mi sie podoba może trochę mało szczegółów ale na początek ;d czekamy na więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 tomekRC może się podobać, ale mnie chodzi o to, że tytuł nie przystaje do treści :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Karolu twój stopień wtajemniczenia w sprawy modelarstwa jest o niebo wyższy od tego, co przedstawiają Ci młodzi modelarze, ale i oni maja czas, aby się wtajemniczyć. Ja uważam, że to i tak dobrze, że próbują coś wymyślić, poprawić itd. Baczek metodą prób i błędów można najszybciej dość do odpowiedniego efektu, sposobu czy techniki wykonywania pewnych rzeczy, dlatego trzeba dużo próbować. Mój sposób jest taki zakładam drobnoziarnisty papier na gumową tarcze i do szlifierki... zbiera szybko i raczej nie wyrywa "kulek". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 witam,a czym sklejacie poszczegolne segmenty styropianowe(kadlob,skrzydla,rdzenie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Ja polimerowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 meloow, Mnie chodzi tylko i wyłącznie o to, że tytuł jest mylący! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 aha no faktycznie autor sam sobie odpowiada na pytanie :devil: więc tak jak piszesz Karolu powinien zmienić temat na np. "sposoby obróbki styropianu za pomocą papieru ściernego" a co do klejenia styro to na używam albo UHU por albo klej polimerowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.