majsterkowicz Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Witam wszystkich! Od razu przejdę do rzeczy. Jako zaliczenie przedmiotu 'Mechanika płynów' porwałem się z kolegą na wykonanie prezentacji oraz pokazu działania modelu tunelu aerodynamicznego. Kolega zajmuje się samą prezentacją, a ja pokazem. Stoję teraz przed nie lada wyzwaniem, jakim jest wymuszenie przepływu powietrza przez tunel. Obecnie dysponuję wentylatorem komputerowym, niestety już zmodyfikowanym, a mianowicie usuniętym magnesem z wirnika oraz trzpieniem - ośką. Posiadam także silnik z zużytej suszarki do włosów. Gabarytami odpowiada silnikowi klasy 400, wał 2.3mm, zasilanie 12V (lub więcej). Ogólne wymiary komory badawczej są następujące: szerokość przekroju 22cm, wysokość przekroju 20cm, długość komory 70cm. Wentylator, jaki posiadam został zakupiony na popularnym serwisie aukcyjnym. Pochodzi on z obudowy komputera Corsair, średnica wirnika 190mm, ilość łopat:11 (jak widać na zdjęciach poniżej). Na chwilę obecną nie mam zdjęć silnika, ale już jutro będę mógł dodać. Teraz mam pytanie, czy taki zestaw jest odpowiedni do uzyskania w miarę rozsądnego przepływu powietrza przez komorę badawczą? Dodam, że przeprowadziłem dzisiaj próby na 12V, to podmuch jest średnio lekki, ale porównując z podmuchem w standardowej (działający wentylator) konfiguracji różnica jest kolosalna. Czy przy zastosowaniu przekładni (jeżeli tak, to jakiej?) Zwiększy się wydajność całego układu? Dodam, że potrzebuję przepływu około 5-7 m/s, choć większy także będzie mile widziany. Czy może też taki zestaw nie będzie odpowiedni i lepiej jest zastosować śmigło bezpośrednio na wale silnika, powiedzmy takie 8x6"? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Morawski Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Ciekawa praca . Jeśli chcesz uzyskać taką prędkość przepływu powietrza to moim zdaniem ten silnik będzie za słaby. Może to i fajnie wygląda, ale efekt marny. A zastanawiałeś się nad wykorzystaniem farelki domowej (z okrągłym wirnikiem) 3 prędkości przepływu i śmieszna cena - ok. 30 zł. Tam już powinieneś taką prędkość uzyskać, poza tym zasialnie z sieci 220 V, więc odpadają ci koszty regulatorów, akumulatorów itp. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi