leszek504b Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Czy ktoś z was czyta "MODELARZA"? Pytam o to dlatego, że w "MODELARZU" zamieszczane są plany różnych samolotów, statków i innych. I mam takie pytanie - czy mając takie plany można pokusić się o budowę modelu danego np. samolotu? Wiem, że plany tam zamieszczane są różnej jakości, ale pytam ogólnie. Wiem też, że do zbudowania modelu bardzo przydatne są również zdięcia danego obiektu. Ale ja mam na myśli tylko prostą półmakietę. Czy mając tylko takie plany można taką połmakietę zbudować? Wtej chwili nie zamierzam się brać za budowę takiej półmakiety dlatego, że teraz buduję WICHERKA, ale może w przyszłości...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Leszek plany w Modelarzu sa zamieszczane własnie po to aby budować modele makiet i nie tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Ja to wiem, ale pytam czy mając tylko takie plany mozna sie zabrać za budowę modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 hmm jakby to wyrazić delikatnie :?: już wiem a jak myslisz po co ludzie zamieszczają te plany :?: przeciez nie dla zabawy jasne że można robic model na ich podstawie oczywiście wcześniej trzeba troche wiedzy modelarskiej posiąść. Generalnie przejrzyj forum poczytaj to ogarniesz temat modelarstwa w podstawowym zkresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Rozumiem. Czyli można. Ale co do tego "po co ludzie zamieszczają te plany" to myślę, że np. po to aby zwiększyć czująś wiedzę na temat tego obiektu i aby mu ułatwić budowę jego modelu. Bo wiadomo, że im więcej mamy rysunków tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 To są np. moje plany z MODELARZA zamieszczane na wkładce. Łącznie jest to 46 arkuszy A1. Są to plany samolotów,statków i modeli latających (m.in. WICHEREK 10, 25P I U25). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Pozwolę się z Tobą nie zgodzić , plany publikuje sie po to aby ktoś mógł poprawnie wykonać model , który będzie latał i nie sprawi jakiejś brzydkiej niespodzianki pilotowi. Innym troche tematem jest budowa makiet tu oprócz poprawnych planów modelarskich liczy się zgodność wymiarowa i jak najwierniejsze odtworzenie detali samolotu czyli gromadzimy zdjęcia i inne rysunki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 POddaje się. Masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.