Skocz do zawartości

Czy Multiplex MiniMag nadaje sie na 1 model?

Robert Holeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem na tym forum jak i wogóle w modelarstwie RC nowy ponieważ latam modelami na uwięzi. Kupiłem aparaturę Hitec Eclipse 7 QPCM (żeby starczyła też na kolejne modele) i szukam teraz jakiegoś modelu żeby nauczyć się latać. Natknąłem się na MiniMaga firmy Mutiplex . Wiem że ta firma jest znana z bardzo dobrych aparatur i innych części elektronicznych, lecz nie wiem jakiej jakości robią modele. Tutaj moja prośba, żeby ktoś znalazł mi wszystkie części razem z wyceną potrzebne do zbudowania takiego modelu (posiadam aparaturę z pakietem do niej, odbiornik i komplet kwarcy). Chciałbym też wiedzieć co myślicie o tym modelu jako o pierwszym modelu RC dla mnie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Swietny wybor! Modele multiplexa maja nieskonczenie wiele zalet. Mialem Minimaga, jednak w wersji akro z duzo za mocnym silnikiem, i sprawowal sie wysmienicie. W sumie to ten model lata sam gdy mu sie nie przeszkadza za bardzo i gdy jest dobrze ustawiony. Trzeba tylko ta szczotke ktora jest w zestawie wymienic na 3F i bedzie malinka. Na pakiecie 1500 posmigasz sobie spokojnie 20 minut. Jak walniesz kreta to podniesiesz model, wymienisz smigielko i w gore - model jest niebywale wytrzymaly na krety i glupote ludzka. Moge z cala odpowiedzialnoscia polecic ten zestaw! Skladanie jest banalnie proste, ja poswiecilem na nie jeden dzien i model byl gotowy!

Jezeli szukasz materialu na pierwszy model to rzuc okiem rowniez na inny model ze stajni MPX , a mianowicie na easy glidera w wersji elektro. Mozesz o nim troche przeczytac na forum, miedzy innymi tutaj: Topic Easy Glider

Ale z nim doswiadczen niestety nie mam.

Oczywiscie najpierw troche cwiczen na symku, pozniej pomoc jakiegos modelarza w ustawieniu i przy oblocie i mozesz smialo podbijac niebo :)

Mam nadzieje ze troche pomoglem i rozjasnilem sytuacje.

Opublikowano

Ja również polecam Minimaga. Wszystko co napisałem kiedyś w tym wątku, dzisiaj (po kilkudziesięciu lotach Minimagiem w różnych warunkach) mogę z czystym sumieniem potwierdzić.

Opublikowano

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi. O Easy Gliderze też myślałem, ale chyba jednak wolałbym jakiegoś trenerka. Karand a do nauki polecasz oryginalną szczotkę czy lepiej od razu zaopatrzyć sie w bezszczotkę tak jak alchemique poleca? Latam na symku i mam zamiar tak przez zimę trochę na symku latać a na wiosnę poproszę instruktora (ciągle jestem modelarzem na uwięzi, lecz model RC będę robił w domu z powodu braku czasu na modelarni) żeby pomógł mi go wyważyć a na pierwszy lot pojadę chyba na lotnisko i poproszę o pomoc kogoś doświadczonego. Czy możecie podać wraz z wyceną co muszę do niego kupić żeby zostawić oryginalny silnik a co żeby bezszcztokę założyć?

Opublikowano

Jeżeli posiadasz regulator do silników szczotkowych obsługujący pakiety LiPol to można śmiało początkowo latać na silniku szczotkowym z zestawu. O MiniMagu z fabrycznym silnikiem możesz przeczytać tu . Jednak jeżeli musiałbyś kupować taki regulator, to sprawa jest nieopłacalna i polecam kupno silnika bezszczotkowego, regulatora 3F i pakietu LiPol. Proponowałbym silnik Dualsky XM2830CA8T, jakiś regulator 18A lub większy i pakiet 2S ok1500mAh. Proponowany silnik można bez większych problemów wpasować w oryginalne łoże. Dopasowanie jest łatwiej wykonać przed wklejeniem łoża w kadłub. Proponowałbym uzycie wyszukiwarek w trzech forach: pfmrc, alexrc i PWM - wpisanie hasła "MiniMag" ... i wszystko stanie się jasne ;-) . Temat był już przewałkowany kilkanaście razy.

Opublikowano
żeby pomógł mi go wyważyć

Jako ze Minimag jest zaprojektowany od poczatku do konca dla poczatkujacych to ma nawet wypustki w elaporze w miejscu gdzie powinien byc srodek ciezkosci. Podpierasz na palcach o te punkty, jak leci na morde to pakiet do tylu, jak na ogon to pakiet do przodu. Bajecznie proste. :)

Opublikowano

Jeszcze raz dzięki za wszelką pomoc. Chyba jednak zdecyduję się na budowę RWD-5 z planów Skazoo ze względu na aktualny brak funduszy... Czy możecie mi podać jakieś dość tanie wyposażenie (ale żebym sobie trochę polatał-nie chodzi mi o jakąś tandetę, która przy pierwszym swoim locie nawali) najchętniej z wyceną poszczególnych części?

Opublikowano

Silnik dzwonek - 30 zł

regulator chiński 18A - 50-60 zł

pakiet 3s - tu cena zależy od pojemności, generalnie minimum 1000mAh od jakiś 80 zł w górę

serwa eSky 8g - 20 zł za sztukę, 2-4 sztuk w zależności od tego czy napędzasz lotki czy nie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.