kamilos1600 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Witam Serdecznie po kilku latach . Postanowilem wrócic do Hobby jakim jest modelarstwo , 3 lata temu przeprowadzilem sie do UK i pasja zanikla ... Kilka dni temu kupilem model , Wpadl w oko mi Model Ultimate Golderberg 10-300 z Silnikiem Benzynowym wiec kupilem . Model Posiada Serwa silnik zbiornik . Wiec musze kupic pozostala elektronike czytam juz którys dzien poczym niewiem co kupic I tu prosba do was Co do Aparatury Mam Mozliwosc kupna kilka rodzajów Aparatur i potrzebuje pomocy w wyborze : Chodzi mi zeby Aparatura miala dobry zasieg i nadawala sie do samolot tego typu . Aparatury które moge zakupic : Spektrum dx6i 2.4ghz Sanwa RD6000 super 35 Mhz ( z odbiornikiem RX 611) Spektrum DX7 z odbiornikem AR7000 ( za kilka godzin konczy sie aukcja ) Optic 6 Sport FM 35 MHz z Odbiornikiem HFD-08RD I HFD-07RA I ewentualnie Optic 6 Sport 2.4 z Optima 6 Rx Co byscie polecili mi do takiego Model z Wyzej wymienionych Aparatur. To nie jest juz wiadomo model Elektryczny tylko Cos powazniejszego . W Polsce mam Starego Hitec Flash 5 ale ten sprzet to jedynie do Elektryków , bał bym sie uzywac ten sprzet w modelu benzynowym . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Moje propozycje: Futaba t14sg lub t8fg, Futaba 7C FAAST albo Graupner MX-12/16/20 HOTT albo Aurora 9 lub Optic 6 (nie sport) 2,4GHz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos1600 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Futaby sa zbyt drogie :/ powiedzcie mi dlaczego nie optic 6 sport tylko zwykla 6 . ?? Moze ten Graupner 12 hmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwarc Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Bo optic sport to tak właściwie 5 CH a zwykła 6-ka to 6 CH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos1600 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 rozumiem , ale pod wzgledem zasiegu i funkjonalnosci jest taki sam , czyli moglbym uzyc optic 6 sport 2.4 ghz z odb. opima. Wiem ze w Sanwie RD 6000 ktora mam okazje kupic tylko ze ona jest na 35mhz , sa funkcje sprzezenia np gazu z wysokoscia , lotek ze sterem kierunku i Zastanawia mnie czy w Optic 6 Sport sa tez te funkje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti61 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Model o rozpiętości 2m na wysokości 300m jest kropką, więc sprawa zasięgu nie jest aż tak istotna. Proponuję kupić radyjko od jakiegoś kolegi z lotniska, maksymalnie 6 kanałowe. Daję głowę, że będziesz zadowolony. Nie daj się namówić na drogie zabawki, które swoimi możliwościam tylko utrudnią życie. Wielu ludzi uważa radio za sens budowania modeli, a to jest tylko dodatek. Na ważnych zawodach, zawodnicy mają sprzęcicho z górnej półki, ale do zabawy w niedzielne latanie wystarczy sprzęt "normalny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Optic 6 Sport ma znacznie mniej mikserów, nie ma możliwości nadawania nazw modeli, wg mnie gorzej wygląda, itd. Minus jest taki, że trudno jest kupić zwykłego Optica, bo nie jest już produkowany. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos1600 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 ''Arti'' Dokladnie jest to sprzet na Niedzielne latanie . Mam okazje kupic Sanwe rd 6000 z odbiornikiem RX 611 , co o nim myslicie ? i co myslicie o Dx6i nadaje sie to na latanie ? czy moze optic 6 35mhz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti61 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Będziesz zadowolony i z Sanwy jak i z Dx6. Osobiście bym kupił Dx6. W 2012 roku firma Spektrum zdobyła modelem Dx8 tytuł "Nadajnika roku", więc chyba wiedzą co produkują. Decyzję musisz niestety podjąć sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos1600 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Tak sceptycznie podchodzilem do tego spekttrum dx6i poniewaz duzo ludzi pisalo ze wystartowalo na dx6 i nagle brak reakcji na drazki . moze podpowiecie mi jaka Aparature kupic niezbyt droga . Sprzet kupuje na ebay u Angielskim bo nie mam mozliwosci kupna Aparatury od kogos z forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Kamilos, w UK najlepsze oferty na sprzęt modelarski są na stronie BMFA w dziale ogłoszenia o tutaj można trafić naprawdę super okazje: http://www.bmfaclassifieds.co.uk aparatury i osprzęt w dziale Radio Gear & Sims Na portalach aukcyjnych ceny i sprzęt są nieporozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos1600 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Dzieki , W tej Chwili sprawdzalem w dziale ogloszenia jest tylko 11 ogloszen Ale powracajac do mojego pytania JAKA aparatura ?? jakies propozycje ? Zdecydowalem ze napewno Spektrum odpada . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 optic 6 sport z 8-mio kanałowym odbiornikiem tez daje spore możliwości. sam używam od 3 lat i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Dlaczego akurat 8 kanałowy odbiornik przy 6-ciu kanałowym radiu? Jeśli chodzi o porty do zasilania różnych elementów, itp., wystarczy użyć rozgałęźników Y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos1600 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 dzieki kolodzy bardzo za podpowiedzi doszlem do wniosku finalowego albo optic 6 35mhz lub sanwa rd 6000 z odbiornikiem rx 611 , co z tych modeli leprze bedzie ? dodam tylko ze sanwa ktora okazje mam kupic jest prawie nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Jeśli chcesz wrócić do swojego hobby to zapewne zakładasz, że na dłużej, prawda? A zatem, czy nie lepiej zainwestować trochę więcej pieniążków i kupić od razu aparaturkę na najbliższych kilka lat? Może pójść jednak w tym kierunku? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 A zatem, czy nie lepiej zainwestować trochę więcej pieniążków i kupić od razu aparaturkę na najbliższych kilka lat? Myślę, że jeżeli Kolega ma zamiar latać prostymi motoszybowcami, parkflyer'ami albo nawet nieco większymi modelami do 3D, to 6 kanałów i liczba mikserów (w Optic'u) spokojnie wystarczy. Więcej potrzebowałby w przypadku instalowania dodatkowych gadgetów (potrzebujących sygnału, a nie tylko bieguna + i -) lub w przypadku latania makietami, jetami, itd. Z czasem jednak warto pomyśleć o wymianie modułu 35MHz na 2,4GHz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos1600 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 W sanwie rd 6000 nieda sie wymienic modulu na 2.4 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Dlaczego akurat 8 kanałowy odbiornik przy 6-ciu kanałowym radiu? Jeśli chodzi o porty do zasilania różnych elementów, itp., wystarczy użyć rozgałęźników Y. a dlatego, że 1 port (8 kanał) to zasilanie, 2 port (7 kanał) to np wskaźnik napięcia i do wykorzystania zostaje 6 kanałów do sterowania (1-4 kanał do podstawowych funkcji), 5ty to np podwozie i 6ty klapy na y-kablu (lub lewa lotka, gdy są one na dwóch serwach. przydatne przy lataniu szybowcem dla ustawienia różnicowości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 a dlatego, że 1 port (8 kanał) to zasilanie, 2 port (7 kanał) to np wskaźnik napięcia i do wykorzystania zostaje 6 kanałów do sterowania. Do tego wystarczy wpiąć 2 rozgałęźniki Y za kilka złotych zamiast dopłacać np. 50zł za odbiornik mający 2 kanały więcej. Kamilos1600, myślę, że da się wymienić, ale to już skomplikowana zabawa. Tak czy inaczej mając do wyboru Optica i Sanwę, (nie patrząc na wymianę modułu) i tak wziąłbym Optica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi