krzysiek.riese Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Witam Panowie Od jakiegoś czasu po cichu przygotowuję zestaw szybowca a w przypadku mojego egzemplarza elektroszybowca o nieco ciekawej nazwie Drzemlik (ciekawskich bądź ornitologów odsyłam do encyklopedii). Założenia były dość proste, ale w praktyce już gorzej, no bo jak w miarę prosty sposób trzymetrowy model zrobić w wadze poniżej 2 kg, i dodatkowo na tyle mocno żeby byle pierdoła nie skasowała tego modelu. Mam pewną wizję i okaże się czy skuteczną. Na dniach zostaną wyfrezowane żeberka, gdyż będzie to konstrukcja klasyczna balsowo-sklejkowa. Jak projekt zostanie ukończony to prawdopodobnie będzie można nabyć zestawy KIT oraz ARF i ARC. Pozdrawiam Teraz trochę danych: Rozpiętość: 306 cm Długość: 167 cm Profil:centropłat: LHK 07-10,25/1,8 przechodzący do LHK 07 – 9,8/1,9 a ucho na LHK 07 – 9,8/1,9. stateczniki profilowane waga myślę do 2 kg do lotu jako elektro. tylko czy to wykonalne? mam wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Już ustawiam się w kolejce po tego gada! Po wadze sądzę, że termika? Model piękny, tylko kolory zbyt... jaskrawe Jaka będzie przewidywana cena za kit ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 kolorystyka kwestią gustu. ja mój będę malował tak jak na obrazku. folia bazowa żółta i na to malowane akrylem samochodowym kolory. w warsztacie za niedługo zamieszczę instrukcję malowania bo to trywialnie proste a mało popularne. Cena jeszcze nie znana. Na razie testuję różne technologie ciecia frezem i laserem. Jak uzyskam pożądaną jakość to wtedy będę wyceniał. Wydaje się mi że nie powinna być wyższa jak jakieś 300 złotych? może 400? zależy za jakie pieniądze uda się mi znaleźć odpowiednią balsę bo jak na razie ciężko z lekką balsą. Ostatnio w sklepie przekopałem z wagą ponad 200 płytek balsy 2,5 mm na żeberka i w efekcie wybrałem ledwo 15 nadających się na potrzeby tego projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Panowie temat nie umarł. Na dniach będzie relacja ze zdjęciami z pierwszych wyciętych elementów i pierwsze składania. wjak dobrze pójdzie to jeszcze w tym roku pierwszy prototyp poleci. napęd, już jest i serwa też już są w półce. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Witam Panowie i Panie. Po prawie roku od ostatniego postu w tym temacie, przeprowadzce, weselu i problemach ze sztywnością skrzydeł w wersji prototypowej udało się mi w końcu dojść do stanu zadowolenia z projektu. Model praktycznie zaprojektowany od nowa, dostał usterzenie Rudlickiego, zmniejszono rozpiętość skrzydeł do 2,7m przy zachowaniu pierwotnych cięciw płatów i profilu. Stan na dzisiaj jest taki jak na zdjęciu poniżej. Dzisiaj z racji że mam wolne to biorę się za oklejanie skrzydeł i być może uzbrajanie modelu. Przewidywane wyposażenie: Serwa w skrzydle: 4 x FeeTech FT3325M Cyfrowe na ogonie: 2x Corona DS 929HV Napęd: Xpower XC3223/10 ze śmigłem 12x6,5 do tego regulator bez BEC i osobne zasilanie odbiornika na 2 x A123 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Wynik wczorajszych robót. skrzydło mocowane na trzy śruby stalowe M4 imbusowe osadzone w tulejkach wytoczonych z pręta aluminiowego. Trochę się bawiłem na tokarce swoją drogą to pierwsze moje toczenie więc trochę trwało zanim załapałem co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ładny modelik, tylko te lotki mogą się okazać za małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 model ma też klapy więc istnieje możliwość domiksowania klap żeby działały jak lotki. dzisiaj będzie przygotowany do oblotu i zważony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Wklej więcej zdjęc i daj znac jak po oblocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 wczoraj skończyłem montaż całej elektroniki. Dzisiaj muszę zrobić napędy sterów i model gotowy do oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kminek Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Lotki wydają się wystarczające. To nie jest akrobat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 mnie również wydają się wystarczające, jak dobrze pójdzie to w piątek bądź sobotę poleci. dzisiaj podam ostateczną wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Milocha Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Możesz napisać jaka jest waga skrzydła? Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Witam Panowie Cały model wyszedł 1610 gram do lotu lecz waga taka z uwagi na wyposażenie, spokojnie z wyposażenia można ze 250 gram urwać. Ciężki mocny silnik można zastąpić mniejszym i słabszym, zamiast zasilania odbiornika z osobnego akumulatora można zastosować regulator z BEC. sam akumulator jest 2200 mAh który można zastąpić mniejszym. Konstrukcyjnie jest tak że stalowe bagnety w obsadach z rurek mosiężnych docelowo w zestawach będę chciał zastąpić bagnetami węglowymi w laminatowych kieszeniach. Jutro albo po jutrze postaram się go oblatać to zobaczy się jak ze środkiem ciężkości ale powinno być ok. Mam jeszcze 2 cm zapasu do przesunięcia akumulatorów. Zdjęcia niebawem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Mnie zastanawia powierzchnia usterzenia V. Wydaje się troche mała. Stalowe śruby ampulowe odrazu zamień na plastikowe albo poliamidowe. Jeżeli kadłub jest solidnie wykonany oraz skrzydła, to w razie kreta zostaną ściete. Metalowe zrobią Ci z kadłuba i skrzydeł drzazgi Pozatym urwiesz jeszcze pare gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Mnie zastanawia powierzchnia usterzenia V. Wydaje się troche mała. Stalowe śruby ampulowe odrazu zamień na plastikowe albo poliamidowe. Jeżeli kadłub jest solidnie wykonany oraz skrzydła, to w razie kreta zostaną ściete. Metalowe zrobią Ci z kadłuba i skrzydeł drzazgi Pozatym urwiesz jeszcze pare gram Jeśli masz namiary gdzie kupię śruby plastikowe z łbami imbusowymi to chętnie zamienię. A swoją drogą od dłuższego czasu stosuję stalowe śruby i wniosek jest taki że jak nie przywalisz to jest OK a jak Przywalisz to w takim modelu i tak bedzie sporo do naprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Z gwintem M3 są na abc-rc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 ale M4 nigdzie nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi