Ben Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Mam pytanko do Kolegów "bardziej w temacie", planuję zbudowanie (raczej poskładanie wszystkich części do kupy) modelu z napędem tunelowym. Wybór padł na Bae Hawka. Ażeby nie mieć narzuconych "benbechów" zaczołem szperać po necie, zlokalizowałem sam styropian za rozsądne pieniądze. Więc będę mógł dobrać napęd jak najbardziej optymalny - mam taką cichą nadzieje :crazy: Do napędu potrzebuję turbinki 3,5', wybór padł na EDF 7bl. z UH, ma to być napędzane chińską podróbą Acn 16/15/4. Według danych z MotoCoalc'a powinienem uzyskać przy zasilaniu pakietem 3S i prądzie ok 25A - 760g ciągu, oraz 21m/s pr. str. za śmig. powinno wystarczyć w 100% do modelu o wadze 800-850g. Jednak nie wiem czy teoria sprawdzi sie w paktyce :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Ben..Gdzie bedeziesz kupowal sam model?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Ben..Gdzie bedeziesz kupowal sam model?? Najpawdopodoniej w RC-WARBIRDS znalazłem jeszcze inne zródło Sonic Electric ale to USA i jakoś kosztów przesyłki nie doliczają ... jakieś takie nie normalne :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 W przypadku napędów śmigłowych uzyskiwałem zarówno idealne, jak i dosyć nietrafione wyniki (ale do błędów motocalca mogły się dodać moje błędy pomiarowe). Natomiast co do tunelików, to pomagałem sobie tylko w przypadku GWSów i wyniki poboru prądu były zbliżone, natomiast prędkości strumienia i ciągu nie bardzo miałem jak pomierzyć. Z motocalca, tak jak chyba każdego programu, otrzymujemy wyniki mocno zależne od wstawionych danych. Jeżeli danego napędu (EDF) nie ma w tabelce trzeba wpisać jego wymiary (niektóre obliczyć). Do wstępnego oszacowania, myślę, że MC jest bardziej niż wystarczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Z motocalca, tak jak chyba każdego programu, otrzymujemy wyniki mocno zależne od wstawionych danych. Jeżeli danego napędu (EDF) nie ma w tabelce trzeba wpisać jego wymiary (niektóre obliczyć). Do wstępnego oszacowania, myślę, że MC jest bardziej niż wystarczający. Zgadza się, w napędach smigłowych osobiście uzyskiwałem prawie identyczne dane jak obliczenia MC, róznice były na poziomie 3-5% nawet z silniczkami HomeMade. Więc myślę że dane przy napędzie tunelowym też powinny być tym marginesie błędu, a to już mi powinno wystarczyć do polatania rekreacyjnego "odrzutowcem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.