tomekRC Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 witam dziś postanowiłem zrobić Wicherka 10 . Wydrukowałem plany i zabrałem sie do pracy w warsztacie znalazłem sklejkę 2 mm Mój wicherek będzie modelem elektrycznym . Wyciąłem z planów poszczególne części i odbijam je na sklejce w poniedziałek wszystko wytnę i wyszlifuje zdjęcia zamieszczę jak będzie co pokazać w poniedziałek zamówię sobie też listewki . Mam kilka pytań : 1. czy model mogę kleić wikolem 2. czy żeberka od skrzydłem mogą być balsowe 2 mm (chce zaoszczędzić na wadze ) 3. Gdzie mogę zakupić aluminium . Pozdrawiam ;D wesołych świat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszeq Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Ad 1 Tak możesz - ale to wymaga trochę umiejętności i cierpliwości Ad 2 Tak mogą być balsowe tylko ich nie ażuruj Ad 3 Tego nie jestem pewny ale chyba w sklepie z metalami kolorowymi , złomowisku - Poszukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 dzięki :D EDIT; jednak chyba zrobię go z balsy .. boki kadłuba z 3mm . wręgi z sklejki 3 mm (czy balsa 3 mm) - jak myślicie . boki kadłuba z listewek balsowych 3x3 stery tak jak w planach czyli sosna 3x3 i 3 x5 . skrzydła żeberka 3 mm balsa listewka natarcia balsa 3x3 aby pasowała do żeberek a pozostałe listewki sosna . model okryje papierem japońskim i wstawię silnik elektryczny albo coxa ale to jak finanse pozwolą . pozdrawiam i czekam na odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_244 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zrob wregi z balsy 5mm a wrege mocujaca silnik zrob ze sklejeczki 3mm i po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 oki .. to zamawiam a wie ktoś ile orientacyjnie esek balsy na wicherka trzeba ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Wicherek tej klasy powinien być zrobiony z balsy 1.5 mm tak boki kadłuba jak i żeberka .Wręga silnikowa z balsy 4 oklejonej sklejką 0.8 .Nie rób "pancernika" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 oki ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_244 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 TO tez prawda im wieksza waga tym przy kraksie gorzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 mam takie pytanko jak radzicie zrobić półkę na serwa i pakiet ?? http://img148.imageshack.us/img148/1069/newnenwenwcj8.gif ja chyba dotąd zrobię z balsy czyli to czarne miejsce zamalowane to balsa żeby było gdzie zrobić polki co o tym myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 ja odradzam, a jesli chodzi o półke to może ten sposób: Pod pakiet robisz tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 najlepiej bedzie jak będziesz robił według planów bo takie przeróbki niezbyt sie spisują a szczególnie u osób z małym wykształceniem (chyba cie nie obraziłem?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.