dziba Opublikowano 27 Grudnia 2007 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Witam wszystkich Chciałem dowiedziec sie jak zrobic przewód do ładowania Cockpita SX tzn. jak odprowadzic +,- od wtyki ? pozdrawiam
rogi23 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Witam, jak tylko wrócę do domu to sprawdzę i dam znać
dziba Opublikowano 27 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2007 Dziba jaką ładowarką będziesz ładował? Cześć Olo będę ładował to Sharkiem 10, chciałem to zrobic na takiej zasadzie : http://img341.imageshack.us/my.php?image=69210409uc9.jpg
rogi23 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ja swojego Cockpita ładuję przy użyciu Sharka 20 i podobnego przewodu z linku powyżej. Wygląda to tak: I wtyczka,
olo Opublikowano 27 Grudnia 2007 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Dziba jaką ładowarką będziesz ładował? Cześć Olo będę ładował to Sharkiem 10, chciałem to zrobic na takiej zasadzie : http://img341.imageshack.us/my.php?image=69210409uc9.jpg W Twoim MPX-e pewnie jest dioda zabezpieczająca przed odwrotnym podłączeniem a to może powodować że Shark będzie ,,głupiał" Ja przez te gniazdo ładuję {jak mam czas}zwykłą ładowarką wtyczkową ,do ładowania takiego jak ty masz zamiar zrobić mam przylutowaną drugą wtyczkę na pakiecie w aparaturze. Minus to to że muszę otwierać do takiego ładowania nadajnik ale wszystko tzn.ładowanie i rozładowanie działa tak jak trzeba i mogę ładować dużym prądem bo mam wysokoprądowe ogniwa co przez gniazdo byłoby niemożliwe bo w mojej apce mam jeszcze bezpiecznik na 2 A .
rogi23 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ja cały czas ładuję Sharkiem i jest ok. Oczywiście prąd ładowania musi być mały. Nie wiem jak poradzi sobie z tym Shark 10, ale powinno być ok.
olo Opublikowano 27 Grudnia 2007 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ja cały czas ładuję Sharkiem i jest ok. Oczywiście prąd ładowania musi być mały. Nie wiem jak poradzi sobie z tym Shark 10, ale powinno być ok. A czy ładowanie kończy Shark czy sam mu kończysz ładowanie? Działa Ci rozładowanie ?no i podaj koledze ile wynosi ten mały prąd będzie wiedział od czego ma zacząć
rogi23 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ładowanie kończy ładowarka, dla bezpieczeństwa ustawiam automatyczne odłączenie ładowania po przekroczeniu limitu (ustawiam na pojemność akumulatora +10%). Rozładowanie działa również bez problemu. Opis procesu ładowania jest w instrukcji dodawanej przez sprzedawcę (strona 11). Według instrukcji zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem ma tylko akumulator, a prąd ładowania należy dobrać samemu wg. akumulatora. Na stronie 11 jest też podany taki przykład: AKumulator 1500 mAh, prąd ładowania 1/10C, czyli 1500/10=150mA W razie potrzeby mogę udostępnić skan z instrukcji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.