bogdan o Opublikowano 30 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Witam. Ostatnio przydarzyła mi się następująca historia; Po pokryciu płata japonką(8g/m)po dwu tygodniach sezonowania pokrycie popękało wzdłuż żeberek.Zmieniłem więc papier na24g/m.Po tygodniu sezonowania pomalowałem i mam spokój.Nauczony doświadczeniem pokryłem tymże(24g/m)papierem kadłub rwd5.Niestety,okazało się,że pokrycie znów popękało wzdłuż podłużnic. Czy ktoś mógłby podać mi przyczynę tego zjawiska?Myślę,że jeśli ją poznam,to jakoś temu zaradzę.Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 30 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Moze uzyłes za gestego celonu,i włókna nie mogły sie berdziej kurczyc,wiec papier popekał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan o Opublikowano 30 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Cellon był rzadki"do nitki",więc to nie to.Dzięki za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 To może za ''grubo'' posmarowałeś ?? Ja japonkę 24g smaruje góra 2 razy i to bez przesady i wszystko jest ok. (chodzi oczywiście o cellon) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 W książkach Guru Schiera można wyczytać, że dla zwiększenia elastyczności pokrycia dobrze jest do cellonu dodać kilka kropel rycyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan o Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 "Krotność"malowania odpada(malowałem dwukrotnie rzadkim cellonem).Rob Mc Fly dzięki za przypomnienie.Trzeba będzie spróbować.Serdeczne dzięki za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 ...rycyny niewiele - daje trochę elastyczniejsze poktycie, ale jest ono mniej estetyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan o Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 karlem dzięki.Estetykę poprawię malowaniem(myślę).Pozdrowienia dla woj łódzkiego(pochodzę z Tomaszowa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Witaj krajanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.