Mars_2000 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Znajomy poprosił mnie o sprawdzenie jachtu jaki wiele lat temu zbudował jego teść. Generalnie wydawało mi się to dość proste, ale w momencie jak przywiózł zestaw, to muszę przyznać, że zdębiałem. Wspomnę tylko, że aparatura to Piko Signal FM7, taka jak na poniższym zdjęciu: Ale do rzeczy... Serwomechanizmy użyte w łódce to też PIKO model 7012/000 4.8V: I pomimo moich starań nie udało mi się ich ożywić. Próbowałem podłączyć je w typowy sposób, czyli poprzez odbiornik (Jeti Rex 5) , który był zasilany przystosowanym do tego celu pakietem 4.8V NiMH. A jako że mam do dyspozycji (do sprawdzenia) 3 takie serwa: 2 w łódce + 1 nieużywane zapasowe, to śmiem twierdzić, że problem leży raczej w ich (nie)odpowiednim podłączeniu przeze mnie, niż w tym ,że wszystkie są zepsute. I tutaj mam pytanie: Czy ktoś miał może z nimi do czynienia w przeszłości i może mi pomóc ? (wskazówki typu czy układ wyprowadzeń zasilania,masy, sygnału jest standardowy, czy na tzw. "krzyż" , itp...) Dla mnie, to bardziej jest to już temat ambicjonalny i traktuję go w ramach ciekawostki , niż sprawa życia i śmierci, gdyż za ok. 60PLN można mieć 2 nowe serwa TowerPro 55g , które bez problemów zastąpią te eksponaty muzealne... Niemniej jednak... Jakieś sugestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenerek Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Cześć, musisz otworzyć serwo i sprawdzić wyprowadzenia. Elektronika zbudowana jest na NRDowskim odpowiedniku układu SN 28654, sygnał jest doprowadzony do pierwszej nóżki układu (chyba połączona z trzecią), masę poznasz po minusie kondensatorów elektrolitycznych a plus sam Ci wyjdzie. Na pewno sygnał jest na skrajnym wyprowadzeniu, chyba tym z "dzióbkiem), ale to tylko chyba. Możesz jeszcze sugerować się kolorem przewodów; masa - czarny lub niebieski, plus - czerwony. Jeśli Ci zależy, to jutro po południu sprawdzę, bo chyba mam gdzieś jeszcze płytki elektroniki z tego serwa. Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Wyprowadzenia jak w każdym serwie - plus, minus i sygnał. Te kolory to opis poszczególnych żył przewodu idącego od tej wtyczki do wnętrza serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Właśnie kupiłem to cudo . Jakie jest zasilanie nadajnika? Masz jakąś dokumentację? Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenerek Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 2 x po 6 V, połączone w szereg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi