Furilion Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Witam! Dzisiaj dostałem paczkę z ABC-RC, w której między innymi znalazł się silnik redox 500/1000 . Wszystko z silnikiem jest OK tylko nie odpowiada mi oryginalne zamontowanie wału. Wał silnika wystaje od strony łoża. Myślę, że jest to pozycja bardzo korzystna dla modeli z napędem pchającym, lecz uniemożliwia użycie go w modelach niepełnokadłubowych, a właśnie w takich miał znaleźć zastosowanie. Pytanie do modelarzy rozeznanych w temacie: Jest jakiś sposób na zmianę pozycji tego wału (tak żeby wystawał z drugiej strony)? Może ktoś miał kiedyś taki problem i pokieruje mnie jak mam wymontować ośkę i zamontować odwrotnie ? Zdjęcia: Rysunek rozjaśniający sprawę: Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc . Edytowane 3 Lipca 2013 przez Furilion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Sprawa pierwsza - odmienia się nie "tego wała" tylko "tego wału". Ta pierwsza forma jest zarezerwowana do innych zastosowań i jest raczej mało uprzejma ;-). A przechodząc do rzeczy - jeśli producent przewidział takie zastosowanie, to z boku tej wystającej do tyłu części wirnika powinna być mała śrubka imbusowa mocująca wał. Trzeba ją odkręcić i wypchnąć wał na drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furilion Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Właśnie tak się zastanawiałem nad tą formą . Kiedyś czytałem wątek na stronie kolegi Motylastego pt. "Jak wała zrobić w wała" (dotyczył powiększenia średnicy wału silnika) i tak mi chyba zostało, haha . Dzięki za zwrócenie uwagi . Co do silnika - są dwie śrubki, ale nic nie mogę wyciągnąć po wykręceniu tych śrubek. Był taki klips w kształcie litery C, a pod nim taka podkładka. Bazując na tym co było w internecie, myślę, że to był taki "spacer/podkładka" - miał za zadanie oddzielić ten klips od łożyska. Ściągnąłem to wszystko i oddzieliłem stator od rotora. Teraz muszę bardzo ostrożnie młotkiem "przemieścić" wał na drugą stronę (po uprzednim wykręceniu śrubek trzymających go). Jak już to zrobię to będę musiał najprawdopodobniej naciąć w wale pilnikiem wgłębienie na ten klips. Jeszcze dzisiaj dam znać jak mi poszło i wstawię kilka zdjęć, może się to komuś kiedyś bardzo przydać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Pamiętaj tylko, że w nowym układzie tego silnika śmigło będzie dążyło do wyciągnięcia z silnika ośki wraz z wirnikiem. Jedynym zabezpieczeniem będzie ta zawleczka, na którą zamierzasz zrobić nacięcie. Na wszelki wypadek stosuj pomarańczowe śmigła - łatwiej będzie znaleźć w trawie wraz z rotorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furilion Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Jednak nie "przemieszczam" tego wału, znajomy modelarz przeczytał temat, ma silnik o bardzo podobnych właściwościach, lecz ma położenie wału jakie ja potrzebuję. W związku z tym dogadałem się i wymieniam się z nim . Dziękuję wszystkim, którzy chcieli pomóc. Pozdrawiam, Eryk . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi