Furilion Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 (edited) Witam! Dzisiaj dostałem paczkę z ABC-RC, w której między innymi znalazł się silnik redox 500/1000 . Wszystko z silnikiem jest OK tylko nie odpowiada mi oryginalne zamontowanie wału. Wał silnika wystaje od strony łoża. Myślę, że jest to pozycja bardzo korzystna dla modeli z napędem pchającym, lecz uniemożliwia użycie go w modelach niepełnokadłubowych, a właśnie w takich miał znaleźć zastosowanie. Pytanie do modelarzy rozeznanych w temacie: Jest jakiś sposób na zmianę pozycji tego wału (tak żeby wystawał z drugiej strony)? Może ktoś miał kiedyś taki problem i pokieruje mnie jak mam wymontować ośkę i zamontować odwrotnie ? Zdjęcia: Rysunek rozjaśniający sprawę: Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc . Edited July 3, 2013 by Furilion Link to comment Share on other sites More sharing options...
vowthyn Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Sprawa pierwsza - odmienia się nie "tego wała" tylko "tego wału". Ta pierwsza forma jest zarezerwowana do innych zastosowań i jest raczej mało uprzejma ;-). A przechodząc do rzeczy - jeśli producent przewidział takie zastosowanie, to z boku tej wystającej do tyłu części wirnika powinna być mała śrubka imbusowa mocująca wał. Trzeba ją odkręcić i wypchnąć wał na drugą stronę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furilion Posted July 3, 2013 Author Share Posted July 3, 2013 Właśnie tak się zastanawiałem nad tą formą . Kiedyś czytałem wątek na stronie kolegi Motylastego pt. "Jak wała zrobić w wała" (dotyczył powiększenia średnicy wału silnika) i tak mi chyba zostało, haha . Dzięki za zwrócenie uwagi . Co do silnika - są dwie śrubki, ale nic nie mogę wyciągnąć po wykręceniu tych śrubek. Był taki klips w kształcie litery C, a pod nim taka podkładka. Bazując na tym co było w internecie, myślę, że to był taki "spacer/podkładka" - miał za zadanie oddzielić ten klips od łożyska. Ściągnąłem to wszystko i oddzieliłem stator od rotora. Teraz muszę bardzo ostrożnie młotkiem "przemieścić" wał na drugą stronę (po uprzednim wykręceniu śrubek trzymających go). Jak już to zrobię to będę musiał najprawdopodobniej naciąć w wale pilnikiem wgłębienie na ten klips. Jeszcze dzisiaj dam znać jak mi poszło i wstawię kilka zdjęć, może się to komuś kiedyś bardzo przydać . Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej_t Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Pamiętaj tylko, że w nowym układzie tego silnika śmigło będzie dążyło do wyciągnięcia z silnika ośki wraz z wirnikiem. Jedynym zabezpieczeniem będzie ta zawleczka, na którą zamierzasz zrobić nacięcie. Na wszelki wypadek stosuj pomarańczowe śmigła - łatwiej będzie znaleźć w trawie wraz z rotorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furilion Posted July 3, 2013 Author Share Posted July 3, 2013 Jednak nie "przemieszczam" tego wału, znajomy modelarz przeczytał temat, ma silnik o bardzo podobnych właściwościach, lecz ma położenie wału jakie ja potrzebuję. W związku z tym dogadałem się i wymieniam się z nim . Dziękuję wszystkim, którzy chcieli pomóc. Pozdrawiam, Eryk . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts