Krzysztof.R Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam. Ostatnio kupiłem od kolegi z forum. Heli WlToys v922(http://www.banggood....TF-p-55862.html), który stał się obiektem moich radości, lecz ostatnio i niestety zmartwień. Wylatałem na nim jakieś 20 pakietów i po około 15 zaczęło czasami "rzucać" helikiem. były to lekkie drgania jakby spowodowane zakłóceniami (tak to sobie póki co tłumacze). Aż w końcu Heli zaczął w powietrzu tracić całkiem zasięg, tzn. lata i po chwili zero kontroli, czyli oczywiście kret. Wyłączam heli, włączam z powrotem żeby zobaczyć co się stało, no i lata dalej. stało się tak dwa razy. Aż w końcu aparatura przestała działać, jako średnio już doświadczony modelarz otworzyłem aparaturę z nadzieją, że znajdę tam przepalony bezpiecznik. Niestety bezpiecznika brak. Zmartwiony tym faktem wziąłem w rękę miernik i po kolei mierzyłem czy jest napięcie. Baterie-OK, Przełącznik-OK, Dioda- nie działała, więc zadowolony, że znalazłem źródło swoich kłopotów wziąłem diodę 5V przelutowałem, i niestety dalej nic. Nadajnik w ogóle nie reaguje na napięcie. Jest w nim zarówno biper sygnalizujący włączenie jak i dioda sygnalizująca napięcie. Nie mam już pomysłów, co z tym zrobić i jaki jest powód nie działającego nadajnika. W środku wszytko wygląda ok. , nic nie jest przepalone, a jako, że nie jestem elektronikiem to dalsze próby mierzenia prądów nie mają sensu. Ktoś ma jakieś pomysł co może być nie tak ? Zastanawiałem się żeby kupić adapter do tego na 2.4 G(http://www.banggood....55-p-79221.html). Tylko tu pojawia się kolejny problem, nie wiem czy spasuje on z moim nadajnikiem (JR-mx16s) i jak się to w ogóle podłącza. Miał ktoś może z tym styczność ? Załączam zdjęcia nadajnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aku Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Jesteś pewien, że to aparatura, a nie poluzowały się wtyczki czy kabelki w heli? Miałem z nim raz podobny problem, okazało się, że przy kablu do podłączania pakietów w V922 poluzował się drucik we wtyczce, poprawiłem to, docisnąłem i na wszelki zalałem trochę hot glue. Nie wiem jaki to de facto miało wpływ, ale nie mam już takich objawów. Swoją drogą bardzo porządny helikopter i świetnie się nim lata, nawet przy wietrze. Ostatnio kolega poradził mi abym na śmigłach ściął te obciążniki, spiłował pilnikiem i wyważył - efekt V922 lata o niebo lepiej, nie ma takich długich zakrętów i łatwiej go wyhamować jak się rozpędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof.R Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Kolega chyba nie doczytał o czym pisałem Nadajnik nie reaguje na napięcie Heli jest dobry Swoją drogą mam już ten moduł (http://www.banggood....55-p-79221.html) i od 3 tyg. męczę się z ustawieniem tego ustrojstwa i za nic w świecie nie chce to chodzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aku Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Tracenie zasięgu mnie zmyliło i od razu sobie przypomniałem co ja miałem z tym, z nadajnikiem nie miałem problemów. Też się zastanawiałem nad tym modułem tylko nie wiem jak kompatybilność z Turnigy 9XR. Nie chce ci się załączyć czy nie możesz modelu zbindować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof.R Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Model mam normalnie zbindowany, z tym nie było najmniejszych problemów. Ustawiłem Aparaturę tak jak w instrukcji i nie mam krzywej gazu. Tzn. głowica chodzi poprawnie ale jak daje gaz to silnik normalnie kręci tylko kąt łopat jest na zero. I nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Próbowałem ustawić model w programie helikopterowym bez żadnych skutków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aku Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zerknij może to coś pomorze -> http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=24974432&postcount=2426 i daj znać czy się udało bo też chcę to kupić :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof.R Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Generalnie opanowałem ustawianie całej głowicy i innych rzeczy. Jedyny problem to taki, że nie mogę zrobić reversu na kanale który połączyłem i przednie lewe servo chodzi na odwrót i ni jak nie da się tego zmienić. Póki co muszę złapać, jakiegoś znajomego z inną aparaturą i sprawdzić czy będzie to działać. Ewentualnie sobie kupić jakąś aparaturę. Do tego czasu nici z latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi