Jacqubes Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Mam pewien problem z tym programem. Chodzi oto ze nie potrafie zmienić położenia spływu. Chcę wyciąć rdzenie ze styro do szybowca, ale musze spływ pod koniec skrzydła podnieść o 15stopni. Niestety niewiem jak wykonać tą operację. Pomoże ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 15 czy 1,5 stopnia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 15, to chyba nie jest istotne o ile, tylko jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 O to chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Niestety, wpisuje tutaj jakies dane i nic ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Po wpisaniu tego co na pierwszej fotce wychodzi dalej coś takiego 15 stopni skręcenia dla końcowego profilu Żeby spływ podnieść do góry trzeba wpisać minus 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Chyba mnie poprostu nie zrozumiałeś ;/ Na końcu skrzydłą wg. planów Boara z arthobby, mam "podkręcić' tył profilu pod koniec skrzydła. Ma to wyglądać tak (nieco niewyraźne, ale te plany są niewyraźne ) [/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Chyba mnie poprostu nie zrozumiałeś ;/ Na końcu skrzydłą wg. planów Boara z arthobby, mam "podkręcić' tył profilu pod koniec skrzydła. Ma to wyglądać tak (nieco niewyraźne, ale te plany są niewyraźne ) [/img] to są katy w jakich klapa lub lotka ma sie ruszac ... dajesz servo na lotke lub klape i ustawiasz jakie wychylenia ma miec lotka lub klapa... proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Hmmmm..... Wygięta końcówka profilu? Na samym końcu spływu? Na tym rysunku podane są napewno wychylenia dla lotek... ale nic o zwichrzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zmyliło mnie to, ze czytając modelarza natknałem sie na takie foto: Tutaj koniec płata jest zadarty do góry. W jakim celu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Wygląda na to że beż obrazków nie potrafię Twoich pytań zrozumieć Ciut wyżej koledzy pisali jak się nazywa to co nazywasz ,, koniec płata " a Ty dalej z uporem nazywasz rzeczy po swojemu .Postaraj się zadawać pytania używając właściwych terminów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 No bo nie wiem jak się nazywa ta część (przykład sierry motyla): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Mimo szczerych chęci ale nie dam rady nie wiem o co tu chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 to są katy w jakich klapa lub lotka ma sie ruszac ... dajesz servo na lotke lub klape i ustawiasz jakie wychylenia ma miec lotka lub klapa... proste Patryk Skoro masz nicka z dopiskiem F3J/m to sądze że wiesz troszke o latadłach ( mozę się myle). Prosze nie pisz bzdur albo się troszke zastanów. Jak można zauważyć na wklejonym obrazku są tam podana kąty wychyłu lotki w góre i w dół, a kto ci powiedział że to kalpa ?? Przez takei posty Jacqubes nigdy nie będzi ewiedzaiła po czym poznać i czym się różni klapa od lotki !! Może sam tego niewiesz to ci powiem ż ekalpa chodiz tylko w dół i to do 40st tylko. Tylko w naszym modelarstwie są wynalazki jak klapolotki, bo modelarze zawsze coś wystrugają. w lajfowym lotnictiwi to nie występuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Jacqubes Jak już marcin133 napisał są to kąty wychylenia lotki. Ten płat zwichrzenia nie ma N aprzyszłość czytaj uważnei plany. Masz tam podany przekrój ocnaczony C-C to poszykaj w którym miejscu jest i popatrz czego może dotyczyć Co do twojego pytanie i mojego zdjęcia masz tam krawędź spływu i końcówke płata W Boarze jest końsówka rzeczywiście podniesiona do góry ale jest to wznios płata a nie zwichrzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 nie patryk tylko piotrek (bo sie patryk obrazi) a chodziło mi te to jest wychył lotki ew.klapy ale własnie klapa na 40st w dól przewarznie... sorki za pomyłke :!: pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 to że 40st to pikuś ale klapa tylko w dół Marek to wsaż mi no tu palcem przykład klapolotek w prawdziwym, to obalisz wtedy moją wiedze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Przykładu na podorędziu i tak od razu, nie mam. Mówie bez bicia, jak jest. Może się mylę? Niech sie prawdziwi fachowcy wypowiedzą. Mi się wydaje, że gdzieś o tym czytałem lub słyszałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Tylko w naszym modelarstwie są wynalazki jak klapolotki, bo modelarze zawsze coś wystrugają. w lajfowym lotnictiwi to nie występuje. Klapolotki występują także i w prawdziwym lotnictwie... JK 05 Junior Aeroprakt-22L ... fakt że akurat podane przeze mnie przykłady nie wiele różnią się od naszych modeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 No i nawet taki "dziwny" samolot wyposażony jest w klapolotki.. :) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.