meloow Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Witam, Jakiś czas temu tak od niechcenia zbudowałem programator JDM z możliwością programowania większości mikrokontrolerów PIC tak, więc jak już miałem programator to trzeba go było przetestować, więc zacząłem poszukiwać ciekawych układów i natknąłem się na stronie rc-cam.com , której autor zbudował sporo fajnych układzików do wykorzystania w RC. Na pierwszy rzut poszedł niżej prezentowany układ do świateł nawigacyjnych oparty na układzie PIC12C508A oraz zaledwie z kilku innych podzespołach. Koszt budowy nie przekracza 20zł (PIC kosztuje 5,80) reszta z odzysku! Przed zaprogramowaniem sporo naczytałem się w sieci na temat programowania PIC-ów i jakież było moje zdziwienie, kiedy przeczytałem ze większości osób na trzy programowania udało się zaprogramować jeden układ lub nie udało się w ogóle ich zaprogramować a taki układ jest jednorazowego użytku, czyli jak raz coś nie wyjdzie to 5,80 do śmietnika. Naturalnie musiałem spróbować i faktycznie pierwszy poleciał do śmietnika (złe ustawienia programu ) ale drugi zaprogramował się OK.Soft, którym programowałem to IC-Prog. Po zaprogramowaniu i włożeniu PIC-a do podstawki układ zadziałał od razu efekt mojej pracy widoczny poniżej oraz na filmie. to, co na zdjęciu waży 10g gdyby zrobić ten układ w technologii SMD to pewnie całość ważyłaby ok 5g. W najbliższym czasie mam zamiar zamontować układ do modelu cessny 182 . #### FILM #### Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.