DarekRG Opublikowano 2 Listopada 2010 Opublikowano 2 Listopada 2010 No niestety i mi łożyska w Turnigy chroboczą a miałem jakieś 15-20lotów. Trzeba będzie szukać łożysk przed kolejnym sezonem
miqul Opublikowano 2 Listopada 2010 Opublikowano 2 Listopada 2010 No niestety i mi łożyska w Turnigy chroboczą a miałem jakieś 15-20lotów. Trzeba będzie szukać łożysk przed kolejnym sezonem nie smarujesz nie jedziesz o przepraszam nie lecisz
jarro Opublikowano 2 Listopada 2010 Opublikowano 2 Listopada 2010 Witam ,czy ten zespół napędowy nada się do easy gildera pro ?? http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3885 http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8932 http://www.nastik.pl/kolpak-plastikowy-57mm-p-669.html http://www.rc-modele.pl/serwo-towerpro-micro-airplane-p-3274.html?osCsid=424b3b17f43f10d4f0047615ddb6b762 regulator 40 amperow turnigy smiglo 8na 6 . Jakie znaczenie ma zastosowanie kołpaka do smigieł składanych ?? bo moja wersja jest tansza jeśli chodzi o kolpak , czy jedna kulka w ogonie wystarczy??
Adam_Max Opublikowano 3 Listopada 2010 Opublikowano 3 Listopada 2010 Serwa które wybrałeś są słabe, ja właśnie rozbiłem swój model bo jedno z nich zablokowało mi się w skrajnym położeniu - efekt korkociąg i gleba. SG-90 są podobno trochę mocniejsze od tych z oznaczeniem "airplane" - nie wiem mam jedne i drugie, na razie padły dwa te z oznaczeniem airplane może to tylko przypadek. Do swojego EG będę montował jakieś serwa na metalowych trybach. Jedna kulka na pewno wystarczy, dwie są na silnik o wadze ≈ 140gram. A co do silnika wolałbym zastosować jakiś silnik o mniejszym KV (1200-1300) i większe śmigło.
pied Opublikowano 3 Listopada 2010 Opublikowano 3 Listopada 2010 Nie bierzcie tych hs-81. To syf ;/ Rozjeżdżają się, tryby łamią się od byle czego i nie centrują tak swietnie. Nie wiem czy to ja mam takie szczęście ale ja ich nie polecam. Już hxt900 dłużej wytrzymują. No nie wiem, ja mam HS-81 od 3 sezonow w EG i jestem wiecej niz zadowolony. Wytrzymaly z 3 powazne krety, z kilkanascie mniejszych, poszla raz zebatka w jednym serwie... Do tego swietnie pasuja do gniazda serw w EG. Pozdrawiam
jarro Opublikowano 3 Listopada 2010 Opublikowano 3 Listopada 2010 co do silnika to akurat taki miałem , serwa za dwanascie złotych mnie skusiły ale na ster wysokości dam chyba jedno z metalowym trybem .
misiekkk Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 Od dłuższego czasu szukałem jakiejś latającej maszynki ze skrzydłami dla siebie i mój wybór padł na EG Pro ( po drodze rozważałem poważnie jeszcze FOX'a, Juniora, Alpha 1500 - czy mój wybór okazał się słuszny - zobaczymy ) Ponieważ posiadam odrobinę zacięcia elektronicznego, wybór osprzętu do EGPro był dla mnie nie lada frajdą. Przeszukując fora i strony w necie szukałem najlepszego osprzętu dla swojego zestawiku - poniżej lista. Proszę o uwagi dotyczące mojego wyboru - szczególnie interesują mnie uwagi na temat silników i regulatorów Emax, ponieważ bardzo mało ich znalazłem w internecie - bo tak złe ? , bo tak dobre ? , bo mało popularne ? - stawiam na to trzecie. A oto lista: 1) EG Pro 2) Silnik + regulator EMAX - chyba najbardziej mi odpowiada 2.1) Silnik 3F EMAX GT 2815/06 2.1a) EMAX ESC 50 A - regulator do niego - z małym zapasem 2.1.Karta programowania do regulatorów EMAX ESC albo RAY - obawiam się o łożyska - naczytałem się wiele złego o nich 2.2) Silnik 3F RAY 3536/08 Combo Set komplet z regulatorem JETI ECO 40 A albo oryginalny zestaw Easy Glider Pro Tunning 3S - ale jakoś nie mam przekonania do regulatora z tego zestawu - trochę za bardzo na styk. 2.3) "EASYGLIDER PRO 3S-TUNING" - MULTIPLEX [332650] 3) Do tego kołpak jeśli nie ma w zestawie: 3.1) #73 3183 Kołpak do modelu Multiplex Easy Glider Pro - na wał 5mm albo aluminiowy - czy będzie lepszy ? 3.2) Kołpak Nr: 201815 4) Serva do lotek - Tower Pro SG91 Black 1/2 metal - 2 szt. 5) Serwa kierunku i wysokości - Tower Pro MG 16R Metal Gear - 2 szt. 6) Pakiet - Turnigy nano-tech 3300mah 3S 45~90C Lipo Pack 7) Przedłużacz do podłączenia serw/regulatora, dł 90 cm - 2 szt. 8 ) Przedłużacz do podłączenia serw/regulatora, dł 50 cm - 2 szt. 9) Podstawowy klej - KLEJ UHU POR STYRO 10) Kleje do wklejenia elementów plastikowych, szybkich napraw KLEJ CYJANOAKRYLOWY JOKER ŚREDNIO GĘSTY KLEJ CYJANOAKRYLOWY JOKER GĘSTY SPRINT - PRZYSPIESZACZ DO KLEJÓW CYJANOAKRYLOWYCH Wzmocnienie spodu kadłuba, krawędzi natarcia - Taśma zbrojona włóknem szklanym krzyżowo - szerokośc 50 mm 11) W ramach udoskonalania zastanawiałem się nad zawiasami - co o tym sądzicie ? 11.1) Zawias płaski - poliester 25x20mm 1 szt lub 11.2) Zawias ze sztyftem duży biały 1 szt MP JET 2503W 12) PRĘT WĘGLOWY ? 10,0 mm - zamiast oryginalnej rurki 13) Wzmocnienie wzdłużne tyłu kadłuba - PRĘT WĘGLOWY ? 5,0 mm 14) Wzmocnienie krawędzi natarcia - 2 szt. PRĘT WĘGLOWY ? 2 mm Co o tym sądzicie ? Wiem, że model będzie trochę pancerny i przyciężkawy, ale chcę nim latać na terenach gdzie trochę wieje - dlatego jest to efekt zamierzony. Liczę na Wasze głosy konstruktywnej krytyki. Pozdrawiam
jary14 Opublikowano 7 Listopada 2010 Opublikowano 7 Listopada 2010 Że tak powiem... lecisz "na bogato", osobiście bym pewnie składał zestaw tańszy, ale to ja Każdy z zestawów jest dobry do EGP, jednak ja bym się decydował na Emax'a - Miałem już mnóstwo tych silników i żaden nie zawiódł Niestety nie wiem jak z jakością regulatorów od Emax'a - może warto przyszłościowo zainwestować z Jeti ? (Jeśli już "na bogato" ? :wink:) Moim zdaniem nie warto robić zawiasów... Ja swoim EG latałem intensywnie chyba 3 sezony (całoroczne xD ) I nawet nie podklejałem sterów taśmą klejącą... PKT 12-14 Nie komentuję - jeżeli chcesz mieć sztywny model, to po prostu to kup i wklej :wink: Jeszcze się tylko zastanawiam, czy nie przesadziłeś z pakietem - ja bym jeszcze sobie kupił drugi 3S 2200mAh. Czasem fajnie trochę powalczyć z wiatrem - ale to już też zależy od stylu latania
robas69 Opublikowano 7 Listopada 2010 Opublikowano 7 Listopada 2010 Co o tym sądzicie ? Co od razu rzuca się w oczy to wg mnie silniki - oba przewymiarowane do tego modelu, a w szczególności emax. Mam nadzieję, że poz. 12 to tylko żart. Chcesz stosować 10 mm pręt? Takiej średnicy RURA w zupełności wystarczy do usztywnienia belki ogonowej. Podobnie pręt 5 mm jako wzmocnienie kadłuba to zbędny balast do lotu. Osobiście stosuję na wzmocnienie krawędzi natarcia pręty szklane lub węglowe max. o śr. 1,0 mm. Całkowicie się sprawdza, chyba że lądujesz na gruzowisku :shock: PS Możesz jeszcze sprawdzić firmowy zestaw napędowy, ale zwykły, a nie "Tuning". Jest sporo tańszy. Właśnie ten: http://www.nastik.pl/easyglider-zestaw-napedowy-p-2120.html
Cimek Opublikowano 7 Listopada 2010 Opublikowano 7 Listopada 2010 Znajomy ma własnie ten zestaw. Na pakiecie 2s model wznosi się pod kątem 60-70stopni. więc na pakiecie 3s pionowo wzlot
jary14 Opublikowano 7 Listopada 2010 Opublikowano 7 Listopada 2010 Przecież ten Emax, to odpowiednik Tuning setu... a nawet trochę (14g lżejszy), więc nie jest przewymiarowany. Widać po doborze wyposażeniu i planach wzmocnień (tutaj aż torchę za mocnych moim zdaniem), że model będzie latał ostro - więc czemu nie ?
miqul Opublikowano 7 Listopada 2010 Opublikowano 7 Listopada 2010 Kolega chce rakietę z niego zrobić z tymi silnikami i wzmocnieniami no ale to wszystko zależy jak kto lubi latać, mój kolega założył silnik bodajże ten http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7073 to mu łopatki nie wytrzymywały i się wyrywały a siła mimośrodu (silnik z jedną łopatką) dziób urywała
misiekkk Opublikowano 7 Listopada 2010 Opublikowano 7 Listopada 2010 Widzę, że spodobał się Wam mój zestaw ? To fakt - chcę zrobić EGP na sztywno - trochę w moich stronach wieje, więc chcę mieć coś mocniejszego i sztywniejszego - ale z tymi prętami może faktycznie przesadziłem Jeżeli chodzi o silnik to wezmę chyba tego Emaxa - jakie są Wasze opinie o tym silniku i o regulatorach Emax - w necie znalazłem bardzo mało opinii i sam nie wiem czy to dobrze - bo jest mało awaryjny i mało ludzi narzeka - czy jest tak źle, że ludzie nie chcą nawet o tym rozmawiać - czy jest po prostu mało popularny ? A co z regulatorami Emax - macie jakieś złe doświadczenia ? Co sądzicie o serwach TowerPro - są tańsze od Hiteców a wydaje mi się że wytrzymalsze - szczególnie te z metalowymi trybami. O małych Hitecach naczytałem się sporo złego - że delikatne, szybko się rozlatują. Do tego wszystkiego mam aparaturę WK-2801Pro - co o niej sądzicie ?
Marcin Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Opublikowano 7 Listopada 2010 Nie ma sensu robic pro w takiej wersji. Zrób normalną, polataj, a potem weź się za mocniejszy, niepiankowy model.
Malker Opublikowano 8 Listopada 2010 Opublikowano 8 Listopada 2010 z tymi silnikami i wzmocnieniamino ale to wszystko zależy jak kto lubi latać, mój kolega założył silnik bodajże ten http://www.hobbycity.com/...?idProduct=7073 to mu łopatki nie wytrzymywały i się wyrywały a siła mimośrodu (silnik z jedną łopatką) dziób urywała Mam ten silnik tylko 470W. Wsio OK Tak jest jak się używa chińskich łopatek :] AeroNaut Carbon rlz. :>
miqul Opublikowano 8 Listopada 2010 Opublikowano 8 Listopada 2010 Malker kolega był zmuszony zmienić silnik, bo jak mu się za którymś razem wyrwał (przez chińskie łopatki) i wypiął z regla to zginął w gęstej trawie do pasa. Teraz na taki sam tylko bodajże 450W i łopatki AeroNaut-a. :mrgreen: Mądry Polak po szkodzie :mrgreen:
Cimek Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 Panowie gdzie zakupię kołpak na oś 4Fi?
kr3cik Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 Np: http://www.nastik.pl/kolpak-5548-p-3365.html
sudik Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 Lub tu http://modelarski.com/produkt-Ko%C5%82pak_MP_JET_Super_Cool_40mm___%C5%82opatka_6mm___wa%C5%82_3mm,6609.html
qugar_ Opublikowano 11 Listopada 2010 Opublikowano 11 Listopada 2010 Witam. właśnie zabieram się do składania easy glidera pro. Moje wyposażenie to : lotki : KDS 9g SK i SW: tower pro MG 16R regulator: turnigy 40A li-pol 2200 mAh 35C silnik http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3886 i tu mam pytanie jakie śmigło dać 9X6 czy 10X6 ? Jeszcze jedno pytanko, kołpak który chcę kupić ma wymiary 45 /4/8 gdzie 8mm to szerokość mocowania łopatki taki rozmiar mają łopatki CAM 10x6 ale 9x6 ma już 6 mm, czy jeżeli montował bym łopatki 9x6 to dać tam jakieś podkładki czy szukać takiego kołpaka żeby miał mocowanie 6mm? Ewentualnie jeżeli ktoś ma jakieś sugestie co do silnika to z przyjemnością poczytam ( jeszcze go nie kupiłem) Pozdrawiam Piotr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.