spad Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 witam mam zamiar zbudowac airboat z planów które znalazłem w sieci. Chcę zbudować ją z depronu i sklejki 6mm niestety plany jakie znalazlem to tylko jpg wiec sobie przrysowałem i zwymiarowałem teraz mam pytanko jak wyznaczyć ŚC w takich konstrukcjach i czy wogóle ta konstrukcja ma sens czy może jakieś poprawki nanieść ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 budowałem z tych planów z tym że powiększony dwukrotnie pod pakiety 3s4000 silnik 400w i śmigło 3 łopaty 9x6 depron się nie nadaje na tego typu rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spad Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 myśle też o budowie tego ze sklejki 6mm w sumie ma to być zabawka dla dzieciaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 szkielet mam z 5mm sklejki poszycie dna boki z 2mm pokład 1,5mm wieżyczka i stery 5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spad Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 a jak wygląda wyznaczanie środka ciężkości w tego typu konstrukcjach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Witam. Zgadzam się z Maćkiem jeśli chodzi o materiał. Wybrana przez ciebie konstrukcja jest holenderska i bardzo dobrze zachowuje się na wodzie, ale ma mało miejsca wewnątrz kadłuba. W naszej konstrukcji jest znacznie więcej miejsca, można zamontować 2 pakiety 4s 5000mAh co pozwala na dłuższe pływanie. Szkielet wykonuję ze zwykłej sklejki liściastej 3mm, natomiast pierwsze żebro rufowe dobrze wykonać ze sklejki lotniczej 4mm tak samo jak i łoże silnika, które jest również ze sklejki lotniczej lecz 5mm. Poszycie całego modelu lepiej wykonać ze sklejki lipowej. Kosztuje ona parę groszy i jest idealna w obróbce, a pokrycie jej laminatem nie sprawia problemów ( laminat nie odchodzi tak jak od depronu ). Piszesz, że ma być to zabawka dla dziecka- to tym bardziej proponowałbym, aby konstruckja była solidna, a i osłona na śmigło też by się przydała. Takie są nasze sugestie odnośnie konstrukcji AirBoata. Jeśli chodzi o środek ciężkości to teoretycznie obiekty pływające mają go umieszczone w 30-33% długości kadłuba od rufy. Natomiast w naszych AirBoatach stosujemy nawet do 37%. Sądzę, że Maciek się ze mną zgodzi, ponieważ jego AirBoat bardzo dobrze zachowuje się na wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spad Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Witam. Zgadzam się z Maćkiem jeśli chodzi o materiał. Wybrana przez ciebie konstrukcja jest holenderska i bardzo dobrze zachowuje się na wodzie, ale ma mało miejsca wewnątrz kadłuba. W naszej konstrukcji jest znacznie więcej miejsca, można zamontować 2 pakiety 4s 5000mAh co pozwala na dłuższe pływanie. Szkielet wykonuję ze zwykłej sklejki liściastej 3mm, natomiast pierwsze żebro rufowe dobrze wykonać ze sklejki lotniczej 4mm tak samo jak i łoże silnika, które jest również ze sklejki lotniczej lecz 5mm. Poszycie całego modelu lepiej wykonać ze sklejki lipowej. Kosztuje ona parę groszy i jest idealna w obróbce, a pokrycie jej laminatem nie sprawia problemów ( laminat nie odchodzi tak jak od depronu ). Piszesz, że ma być to zabawka dla dziecka- to tym bardziej proponowałbym, aby konstruckja była solidna, a i osłona na śmigło też by się przydała. Takie są nasze sugestie odnośnie konstrukcji AirBoata. Jeśli chodzi o środek ciężkości to teoretycznie obiekty pływające mają go umieszczone w 30-33% długości kadłuba od rufy. Natomiast w naszych AirBoatach stosujemy nawet do 37%. Sądzę, że Maciek się ze mną zgodzi, ponieważ jego AirBoat bardzo dobrze zachowuje się na wodzie. dzięki za wskazówki a teraz kolejne pytanianapisałeś "w naszej konstrukcji" czy mógłbyś podesłać mi plany "waszej konstrukcji" mail klabeda@gmail.com mógł byś też podesłać jakieś foty gotowego ustrojstwa lub też jakieś z budowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi