Adampl Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Hej, skomplementowałem w końcu całą elektronikę i materiały do budowy samolotu(mam nadzieje, że zima nie będzie taka zła). Przerobiłem zasilacz Xbox 203w do ładowarki Accucel-6 teraz chciałbym naładować pakiet Turnigy 2650mAh 3S 1C LLF Tx Pack (Futaba/JR) http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=16529 ale niestety nie wiem jak go podłączyć.... są 3 przewody 1 do nadajnika 2 to balancer a 3? mam też problem z rozpoznaniem który to który... Zakładam, że któryś muszę przerobić na XT60 tylko który? W zestawie z Accucel-6 miałem kilka kabli ale chyba żadnego nie mogę wykorzystać: http://www.rctech.net/forum/attachments/r-c-items-sale-trade/580881d1271387620-f-s-bran-new-turnigy-accucel-6-charger-balancer-haven-april-14-020.jpg Tutaj bardziej czytelne zdjęcie: http://i.ebayimg.com/t/FS-TH9X-Turnigy-9X-2650mah-3s-LLF-Futaba-JR-Tx-LIPO-BATTERY-/00/s/NzY4WDEwMjQ=/$(KGrHqN,!g8FDfjTCblwBQ7cW-kTug~~60_35.JPG Zamierzam też przerobić wtyk do nadajnika na ten z koszyczka bo słyszałem, że można spalić nadajnik źle podłączając lipola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Masz przy pakiecie wtyczkę taką jak serwo - będzie odpowiednia do nadajnika. Nie podłączysz odwrotnie, bo ma 3 piny z plusem w środku więc w jedną i w drugą stronę będzie ok. Jeśli masz wystarczające umiejętności aby pewnie połączyć przewody to możesz oczywiście przerzucić wtyk z oryginalnego koszyka. Poza brakiem możliwości odwrotnego podłączenia ma on taki plus, że zatrzaskuje się w gnieździe. Też mam tak zrobione. Z jedną i drugą wtyczką możesz ładować pakiet przez np. rozcięty przedłużacz serwa. Polecam przejściówkę żeńskie xt60->męski wtyk serwa. (jeśli xt60 masz przy ładowarce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adampl Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Ok thx, czyli tak: tam gdzie są 4 przewody to jest wtyk do balancera(JST-XH), tam gdzie są 2 przewody z czarną końcówka(Futaba) to jest do nadajnika, tam gdzie są 2 przewody z biała(JS/SPEKTRUM) do ładowania Z jedną i drugą wtyczką możesz ładować pakiet przez np. rozcięty przedłużacz serwa. Polecam przejściówkę żeńskie xt60->męski wtyk serwa. (jeśli xt60 masz przy ładowarce) Z jedną i drugą?? tzn. że mogę ładować przez końcówkę do nadajnika i przez tą biała z 2 kablami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Możesz ładować pakiet przez jeden lub drugi wtyk/końcówkę. Ja nie przerabiałem żadnych wtyczek przy pakiecie. Opisałem sobie tylko wtyczkę i gniazdo w aparaturze. Mam ładowarkę Imax B6 więc przejściówkę do ładowania pakietu miałem w komplecie z ładowarką. zdjęcie poglądowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adampl Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Super wielkie dzięki właśnie ładuje się mój pierwszy lipol:) Ładowanie pakietu zakończone - 45 min, ładowałem prądem 2.5A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Pakiet nadajnikowy ze względu na odmienną budowę niż pakiety o wyższym "C" lepiej - ze względu na żywotność - ładować niższym prądem. Ja swój od 2 lat ładuję średnio raz na dwa tygodnie prądem 0,5A i nadajnik pracuje dokładnie tyle czasu co na nowym - nie ma spadku pojemności. Polecam tym bardziej, że czas na dłuższe ładowanie nadajnika zwykle się znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adampl Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Ok dzięki za rade nie wiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi