Skocz do zawartości

Jaki szybol

artex007

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

KOledzy ten model nazwałem bobolem jako skrót od bobolinka i jest on kupiony z arthobby tak dla wyjaśnienia.

Sam go własnoręcznie zmontowałem z częsci ze sklepu. Połączyłem płaty , wyciałem lotki i wykonałem reszte pracy aby on latał. Ani płata ani kadłuba do tego modelu nie wykonałem sam. Zrobiłem mu natomiast ogon z balsy sam :lol:

Dla nieodwiarków którzy nazywają mój modelik nielotem i tych którzy niewierzą że ten model jeszcze sporo potrafi proponuje obejrzeć to(lot na łące bez żadnej termiki) :

http://video.tinypic.com/player.php?v=2w68c44

Potem wyciągnąć wnioski i przestać nazywać ten model NIELOTEM bo to totalna bzdura i obrażanie mnie wręcz !!!

Proponuje żebyscie już zostawili mojego bobola i skupili się na pomocy koledze ,który ma wybrać swój model bo tego miał dotyczyć ten post.

Opublikowano
Ale uwierz mi że odzwierciedlenia profilu mozęsz mieć w 80% tylko :)

Jeśli arthobby pisze RG15 mod. to mimo robienia płata w formi nie daje 100% gwarancji że jest to RG15 :D

Wydaje mi sie ze masz duzo racji ale to chyba nie o to chodzi...

Producenci czesto pisza ze stosuja profil xxxxx modyfikowany...

Może chodzi o prawa autorskie do profili?

Może jak napiszą ".mod" to nie narazaja sie na koniecznośc płacenia za korzystanie z nich...

Cholera wie... Pokręcony jest ten swiat...

Opublikowano

Przemek tu chodiz o odzwoerciedlenie profilu :D

Podobno RG15 jest strasznie zdradziecki :( nidokłądność odwzorowanie odnosi się w 2potędze do włąściwości lotnych :) czyli 10% uszcerbku powoduje prawie latającą cegłe :)

Opublikowano

Najpierw powiem tak: wszystkiego żem nie czytał, bo nie mam czasu i za dużo tego:) .

A teraz moje zdanie: masz 300zł? A aparaturkę masz? Jeśli nie, to dozbieraj do np: Flasha5x.

Jeśli masz już... To tak jak pisał Motylasty: kupujesz materiały i robisz COŚ WŁASNEGO. Tak na marginesie, za 300zł raczej nie kupisz sensownego gotowca. Szkoda kasy. Nie muszi zrobić przecież balsowego szybolca... Wystarczy nawet z depronu -to przecież wdzięczny materiał (Modelmaniak - no wiesz... :twisted: ), z niego można zrobić bardzo dobre modele.

Albo robisz proste szybowce i na nich uczysz się latać. Piękna sprawa Kolego - już to "przeszedłem" 8) .

Opublikowano

Aparaturke mam a mianowicie OPTICA 6

za 300 zł nie można kupic sensownego modelu?? ja planuje zakup Elfa i zrobic go na szybowca tegoż samego elfa tylko że w wersji elektro ma bodajże modelmaniak i chwalił sobie ten model.

Opublikowano

No to jeśli masz Optica6 i 300zł... Chłopie, w kwestii kasy i wyposażenia to masz luksus (przynajmniej w porównaniu ze mną :P )!

Za stówkę kup sobie balsy :D , a dalej np: kupujesz jakąś folię to oklejania (np: Solarfilm) albo inne materiały; lub po prostu np: rdzenie styro. Warto zrobić Bobolinka (To co Artur z Kołobrzegu bądź Malinn) i masz świetny szybowiec - no chyba że szybolce Cię nie interesują (ale ślepak ze mnie - pisze w temacie o szybowcu a pytam się czy je lubisz!)i wolisz samoloty - ale tego już nie wiem :) , może powiedz, co dokładnie posiadasz. No i co preferujesz...

Opublikowano

Diakon piszesz ze nie czytałeś całości :) widac odrazu:) Jak najbardziej preferuje szybowce mozna powiedziec ze mnie intryguja :)

Co mam??

OPTICA 6 :) moje cudenko

ogromny zapal :)

po 10 stycznia ( wypłata) :) zamierzam kupic :

serwa hs55 -> 3 szt

odbiornik rex5 mpd ->1szt

ładowareczka schark 10 ->1 szt

kwarce nadawczy + odbiorczy

jakis pakiecik

a w tym momencie do kupienia modelik do kwoty 300 zł :)

Opublikowano

Wytłumacz swoją sytuację z aku :) .

Na szybolce zwykłe NiMh lub nawet NiCd całkowicie starczają - ja swoje 5- letnie 600mAh NiCd (od odbiornika) ładowałem raz na samym początku i do tej pory jeszcze nie musiałem... A w nadajniku już kilka razy :cheers: .

Tak więc... Nie trać naprawdę kasy na "gotowca" - spokojnie za 300zł zrobisz wysokiej klasy model... I jeszcze mając taką aparaturę...

Poza tym, zrobienie i latanie modelem własnoręcznie zrobionym da Ci większą satysfakcję... :wink:

Opublikowano

wiem ze da mi wiecej satysfakcji ale to trwa (budowa itd.) a ja jak juz pisalem wczesniej czuje potrzebe wylastania sie :(

Ale powiem szczeze ze coraz czesciej nachodzi mnie mysl zeby nakupic pełno balsy itd....... i cos samemu zlozyc :) dobrze ze na mysleniu pozostaje :) (nie wiem jakie modele szybowców sie nadaja na zrobienie własnorecznie :)

Opublikowano

To jak z tymi aku? Jakie masz konkretnie?

Twierdzisz, że samemu robi się długo? Niezupełnie. Model z depronu zrobisz bez problemu w kilka dni - pamiętaj, że nawet gdybyś zamawiał, to przesyłka też trwa :P 8) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.